Kijev ne može da obuzda ekstremiste

Žestoki sukob tokom noći blizu Slavjanska pokazuje da ukrajinske vlasti ne mogu da obuzdaju naoružane ekstremiste, saopštilo rusko ministarstvo spoljnih poslova

Izvor: B92

Nedelja, 20.04.2014.

12:57

Default images

Ministarstvo je navelo da je neprecizirani broj nevinih civila stradao u napadu naoružanih pripadnika Desnog sektora, ekstremno desničarske nacionalističke organizacije koja je u februaru imala vodeću ulogu u svrgavanju ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča koga podržava Moskva.

"Rusija je zgrožena ovom provokacijom naoružanih osoba, što je dokaz da vlasti u Kijevu nemaju volju da zauzdaju i razoružaju nacionaliste i ekstremiste", dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo je poručilo da je bilo iznenađeno zbog toga što je do ovog incidenta došlo nakon što su Rusija, EU, SAD i Ukrajina 17. aprila u Ženevi potpisale sporazum kojim su ljudi pozvani da odustanu od nasilja i zastrašivanja, prenosi Rojters.

"Rusija insistira na tome da Ukrajina striktno poštuje obaveze koje je preuzela i da smiri situaciju u jugoistočnoj Ukrajini", navedeno je u saopštenju ruskog ministarstva.

U napadu na kontrolni punkt u gradu Slavjansku na istoku Ukrajine sinoć je ubijeno šest osoba, javio je Glas Rusije. Među ubijenima su četiri pripadnika samoodbrane samoproglašene Narodne republike Donjeck i dva napadača za koje se veruje da su pripadnici paravojne radikalne, ukrajinske grupe "Desni sektor".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: