Vukčević na skupu u Nirnbergu

Beograd/Nirnberg -- Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević učestvuje u radu konferencije o nasleđu međunarodnih krivičnih sudova 7. i 8. novembra u Palati pravde u Nirnbergu.

Izvor: B92
Podeli

Govoreći na panelu "Novi sudovi, nove tekovine: iskustva i očekivanja u vezi sa međunarodnim i domaćim sudovima nadležnim za međunarodne zločine“, tužilac Vukčević je rekao da za njega predstavlja veliku čast to što je prvi tužilac iz Srbije koji se našao na mestu koje je simbol pravde za žrtve nacizma, najmračnijeg perioda u istoriji Evrope.

"Po povratku sa suđenja Šandoru Kepiru u Budimpešti učvrstio sam svoje uverenje da nam je svima potreban brži, energičniji, beskompromisni rad na procesuiranju ratnih zločina. Prema mojim saznanjima, samo je u Beogradu na slobodi još najmanje 300 lica koja bi mogla biti osumnjičena za ratne zločine“, rekao je Vukčević u sudnici broj 600 nirnberške Palate pravde.

U ovoj sudnici vodio se proces protiv Hermana Geringa, Hitlerovog komandanta vazdužnih snaga koji je 1. oktobra 1946. godine osuđen na smrtnu kaznu, zajedno sa 11 drugih nacističkih zvaničnika.

Na konferenciji učestvuju Hasan Bubakar Dželou, tužilac Međunarodnog krivičnog tribunala za Ruandu i od 1. jula 2013. godine, tužilac Rezidualnog mehanizma za međunarodne krivične sudove, zatim Dejvid M. Krejn, bivši tužilac Specijalnog suda za Sijera Leone, Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc, Viljem Smit, zamenik tužioca Specijalnih veća Suda u Kambodži, a iz regiona se učesnicima konferencije obratio i glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović.

strana 1 od 1384 idi na stranu