Afera "Indeks" ulazi u sedmu godinu

Beograd -- Afera „Indeks“ ulazi u sedmu godinu, a kroz nju se vidi geneza srpskog pravosuđa, odnosno stanje u kom se ono nalazi, pišu Novosti.

Izvor: Večernje novosti
Podeli

Taj list podseća da se u subotu 17. avgusta, navršava šest godina od kada je podneta optužnica u aferi „Indeks“, čime to suđenje ulazi u sedmu godinu.

U Smederevu se sudi za 120 krivičnih dela protiv 86 optuženih, a obuhvaćeno je više od 250 konkretnih radnji izvršenja. Od početka suđenja, branioci okrivljenih su više puta tražili raznorazna izuzeća - od okružnog i republičkog tužioca, do predsednika sudskog veća, pa i predsednika suda. Zbog ovoga, glavni pretres počeo je tek u septembru 2009, a do kraja te godine saslušana su samo 34 optužena za 16 sudećih dana.

Tokom suđenja, jedan optuženi je preminuo, protiv nekih su povučene optužnice, podnete su nove, suđenja su odlagana zbog bolesti okrivljenih, zbog službenih i studijskih putovanja, vejavice, štrajka advokata...

Na suđenje se odrazila i sva grotesknost reforme pravosuđa, pa taman kad se glavni pretres zahuktao, promeniše se sudijska veća i glavni pretres je morao da krene od početka! Tokom 2010, dok je reforma još u povoju, zakazano je samo 28 sudijskih dana, od kojih je osam odloženo, podsećaju "Novosti".

U parnicama je još gora situacija po pitanju dužine postupaka nego u krivici i broj starih predmeta je veći, kaže pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović.

"To povećava troškove i za državu i za stranke. Nova strategija reforme pravosuđa pojačaće procesnu odgovornost stranaka. Ako neko pokaže procesnu nedisciplinu, on u najgorem slučaju može odmah da izgubi spor. Može i da plati troškove izlaska na sud ako se on nije pojavio, pa je sve odloženo ili, ako nije na vreme uplatio veštačenje - neće ga ni biti. Takođe, efikasnije će se uručivati sudska pismena", kaže Backović.

Mic po mic, afera „Indeks“ je po dužini prestigla suđenje za ubistvo premijera Đinđića, koje su nazivali „suđenjem veka“. Koliko je do sada sve koštalo niko ne može da izračuna.

Ukoliko neko bude osuđen, on će snositi svoje troškove, naglašava profesor beogradskog Pravnog fakulteta Milan Škulić. Međutim, svi oslobođeni tražiće odštetu od države. Što postupak duže traje, odšteta je veća.

"Odluka o troškovima biće doneta na kraju krivičnog postupka, a sud će se u svakoj presudi, rešenju o kažnjavanju ili o obustavljanju krivičnog postupka, izjasniti ko će snositi troškove i koliki će oni biti", kaže vršiteljka funkcije predsednika suda Slađana Bojković.

Prof. Škulić smatra da „slučaj indeks“, ipak, nije tipičan za ocenu efikasnosti pravosuđa zbog ogromnog broja optuženih. "Tužilac je od starta počeo neoprezno, jer nije razdvojio postupak za optužene, što ga je zakomplikovalo. Što je postupak duži, on je skuplji. Osim što će koštati građane, on će najviše pogoditi one za koje se ispostavi da su nevini, i kojima je svaki dan suđenja omča", dodao je on.

Budući da su sudski postupci kod nas inače predugački, Ministarstvo pravde najavilo je da će doneti mnoštvo propisa koji će regulisati da svako ko lošim činjenjem ili pak nečinjenjem prouzrokuje štetu budžetu, tu štetu mora i da nadoknadi. Škulić upozorava da ova mera mora da se koristi oprezno jer izgubljeni spor nije uvek greška tužioca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1259 idi na stranu