Suđenje za krađu Sezanove slike

Prvooptuženi za krađu slike Pola Sezana "Dečak u crvenom prsluku" iz galerije u Cirihu, Ivan Peković negirao je u Višem sudu u Beogradu navode iz optužnice.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.02.2013.

00:29

Default images

Peković je rekao da je "kriv samo zato što je znao da će ukradene slike biti prodate".

Ivan Peković optužen je da je početkom 2008. godine u Beogradu organizovao kriminalnu grupu čiji su članovi postali optuženi Bobe Nedeljkovski, Raško Mladenović i Goran Radojević.

Prvooptuženi Peković je u Specijalnom sudu kazao da nije razumeo optužnicu u potpunosti, ali da nema nikakve veze sa pljačkama po Evropi, niti sa prodajom ukradenih slika.

"Ne prepoznajem ništa od dela sa kojima me povezuje tužilaštvo. Nije mi jasno da tužilac i nakon 11 meseci i dalje tvrdi kako sam ja davao nekome naloge za izvršenje pljačke. Optužnica je režirana, u njoj ništa nije tačno", rekao je Peković i dodao da je tačno da je imao oružje.

"Pištolj i municija koji se pominju u optužnici, zaista pripadaju meni. Kao investitor osećao sam se ugroženo zbog pritiska 'zelenaša' koji su od mene tražili da isplatim dugove mog partnera, pa sam zbog toga nosio pištolj ali ga nikad nisam vadio niti sam bilo kome pretio tim pištoljem", rekao je Peković.

Odgovarajući na pitanje tužioca kako se novac od prodaje ukradenih slika našao kod njega, Peković je kazao da mu je hitno bila potrebna pozajmica kako bi mogao da završi radove u zgradi u kojoj je investitor, pa je od Radojevića čuo da Nedeljkovski ima "neke pare" i da bi mogao da se sretne sa njim.

"Nedeljkovski mi je prilikom susreta rekao da je zainteresovan za kupovinu lokacije u Leštanima u koju sam prethodno investirao i da pregovara o uzimanju provizije za neku sliku. Sledećeg dana mi je dao kesu punu paru u kojoj je policija, prilikom mog hapšenja, pronašla 490.000 evra", rekao je prvooptuženi.

U optužnici stoji da je po planu organizatora 10. februara 2008. izvršeno razbojništvo u Cirihu u umetničkoj galeriji "Fondacije EG Burle" kada su ukradene četiri slike čija je tržišna vrednost procenjena na 180 miliona švajcarskih franaka.

Ukradene su slike - "Makovi blizu Veteula" Kloda Monea, "Grana kestena u cvatu" Vinsenta van Goga, "Grof Lepik i njegove ćerke" Edgara Degaa i "Dečak u crvenom prsluku" Pola Sezana.

Osumnjičeni su dve slike ostavili u Cirihu, pošto nisu mogli da ih sklone na skriveno mesto, a u Srbiju su preneti "Grofa Lepika i njegove ćerke" i "Dečaka u crvenom prsluku".

Goran Radojević je 10. novembra Fondaciji vratio sliku "Grof Lepik i njegove ćerke" i dobio 500.000 evra.

Biološkom analizom tragova sa fantomke pronađene u automobilu kojim su se odvezli sa mesta razbojništva, utvrđeno je da DNK optuženog Raška Mladenovića, a otisci Gorana Radojevića pronađeni su na slici "Grof Lepik i njegove ćerke".

U potraži za najvrednijom od ukradenih slika "Dečak u crvenom prsluku" Pola Sezana, za koju su postojale indicije da se nalazi u Srbiji, Tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije i Tužilaštvo kantona Cirih su sarađivali, i doneta je odluka da se angažuje veći broj prikrivenih islednika.

Prikriveni islednici su kroz više zajedničkih druženja sticali poverenje jednog osumnjičenog, i ugovorili da ga povežu sa nekoliko potencijalnih kupaca. Bilo je dogovoreno da se slika otkupi za 3,5 miliona evra.

Prilikom primopredaje novca i slike, 11. aprila 2012. godine osumnjičeni su uhapšeni, a slika je pronađena u krovu automobila.

Sumnja se da je organizator kriminalne grupe Ivan Peković pokušao da opere novac pribavljen vršenjem krivičnih dela, tako što ga je ulagao u legalne tokove posredstvom svog privrednog društva koje se bavilo izgradnjom stambeno poslovnih objekata u Beogradu.

Pekoviću je rešenjem Višeg suda zabranjeno da rapolaže sa pet stanova, dve kuće, četiri poslovna prostora i tri parcele.

Suđenje bi trebalo da počne u 9.30 u zgradi Višeg suda u Ustaničkoj ulici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: