Poznati Hrvati srećni zbog presude

Euforiji zbog oslobađana Gotovine i Markača priključili su se i poznati Hrvati Vedrana Rudan, Davor Gobac, Oliver Dragojević, Sanja Doležal, Ivica Kostelić...

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 16.11.2012.

13:40

Default images

Istovremeno na sajtovima svetskih medija BBC-ja i Špigla, Srbi i Hrvati vode onlajn rat komentarima na vest da je sud u Hagu oslobodio Gotivnu i Markača za zločine u Oluji. Žestoke svađe se vode i na portalima iz regiona.

Književnica Vedrana Rudan je oduševljena jer nije očekivala oslobađajuću presudu.

"Oduševljena sam. Ja sam od prvog časa bila uz Gotovinu, on je meni oduvek bio heroj, a ne zločinac i tome sam i pisala. Očekivala sam robiju, što drugo očekivati od Haga. Ali, iznenadili su me, naravno, ugodno. Ovo je važan dan za sve hrvatske građane", navela je ona.

Pevač grupe Psihomodo Pop Davor Gobac slaže s odlukom Haškog suda.

"Super mi je to, totalno neočekivano. Mislio sam da će kazna biti smanjena ili tako nešto, ovo me baš iznenadilo. Slažem se s odlukom, baš mi je drago zbog njih", rekao je Gobac.

I Sanja Doležal, pevačica Novih Fosila je takođe bila iznenađena presudom.

"Nadala sam se takvom rezultatu, ali moram priznati da sam strahovala. Očekivala sam to, ali nikad ne možeš znati šta se može dogoditi, uvek se setim prvostepene presude. Naravno, sad sam presretna, čak su i suze potekle", poručila je ona.

Pevač Oliver Dragojević je srećan jer je ovo važan dan za Hrvatsku.

"Napokon pravda. Nisam znao šta će sud odlučiti, to je vrlo teško proceniti. Ali, na početku čitanja videlo se da sve to ide u pozitivnom smeru. Ja lično poznajem generala Gotovinu i znao sam da nije odgovoran za ono za šta ga tereti. Malo je teško pričati o tome, skupi se u grlu", istakao je Dragojević.
Oslobađajuću presudu za Gotovinu i Markača slave i hrvatski sportisti i selektor fudbalske reprezentacije Igor Štimac, pa čak i rođeni Brazilac Horhe Samir Kruz Kampos, koji nastupa za hrvatsku reprezentaciju.

Samir, član Vatrenih, sinoć je bio na bdenju za oslobađanje hrvatskih generala, da bi danas na svom profilu na Fejsbuku napisao "Sloboda".

Skijaš Ivica Kostelić, svoje oduševljenje presudom podelio je na Fejsbuku.

"Rat je konačno gotov. Hrvatski vitezovi jašu kući. Hvala im što su toliko izdržali za Hrvatsku", napisao je.

On-line rat zbog presude

Na sajtovima svetskih medija BBC, CNN i Špigla, Srbi i Hrvati vode onlajn rat komentarima na vest da je sud u Hagu oslobodio Gotivnu i Markača za zločine u Oluji. Žestoke svađe se vode i na portalima iz regiona.

Na sajtu BBC-ja komentator Arkan91 između ostaloga piše: "Rat je dvosekli mač i sve tri strane su činile zločine. U Bosni i Hercegovini su Muslimani dobili medijski rat i to je bio kraj Srba. Ja sam u Oluji izgubio celu porodicu".

Josip, međutim, piše: "Konačno su sud i pravda na istoj strani! Tamo nije bilo civila, svi su pobegli dan ranije po nalogu samoproglašene Vlade Srpske Krajine".

D Bilic trijumfalno navodi: "Potpuno sam oduševljen odbacivanjem optužnica protiv ovih dobrih ljudi. Konačno pravda. Popićemo čašu-dve crvenog vina u ime Gotovine i Markača, a ovi Srbi mogu samo plakati".

Zoolok dodaje: "Iako se rat vodio na teritoriju Hrvatske i Bosne, to ne znači da su te države nevine. 200 hiljada izbeglica svedoči o tome."

Takođe se pojavljuju kritički komentari presude, u kojima se navodi da bi Hitler bio ponosan na ovu presudu, dok Majkl piše: "Ovo je kao da je Ajhman oslobođen za ubijanje Jevreja u Drugom svetskom ratu".

Na sajtu američke televizije CNN ispod vesti o oslobadjajućim presudama hrvatskim generalima, u popodnevnim satima bilo je oko 500 komentara, medju kojima su neki i na srpskom i na hrvatskom.

Korisnik "Majkl" objavio je listu pet zemalja koje su, prema njegovom mišljenju, počinile najveće genocide u istoriji. Hrvatska je, na njegovoj listi na trećem mestu, na prvom je Nemačka, a na drugom Turska, dok je četvrta Ruanda, a peta Rusija.

Korisnik "Mario Jelinić" navodi da je srpska armija napala hrvatski narod.

"Mi smo samo branili našu zemlju i narod. Isto što bi učinile SAD kada bi neko njih napao! Mi smo bili žrtve, ne zločinci", piše "Mario Jelinić".

Korisnik "Kiki" piše da je umoran od Srba koji žele da sebe prikažu kao žrtve, poručujući im da bi trebalo da se osveste.

"Vi Srbi bi trebalo da se sramite samih sebe! Vi sanjate o velikoj Srbiji već nebrojani niz godina", smatra "Kiki".

Na veb sajtu nemačkog nedeljnika "Špigel", korisnik "Peter Lublewski" ocenjuje da je stvar vrlo jednostavna, navodeći da su "Hrvati bili dobri, a Srbi loši".

Korisnik "sysiphus-neu" piše da su u Hagu, pored nekolicine afričkih diktatora, osudjivani jedino Srbi, "pod uslovom da uopšte prežive proces".

"U jugoslovenskim gradjanskim ratovima su sve strane činile ratne zločine, a akcija hrvatskih trupa u kojoj je izvršeno etničko čišćenje Srba koji su vekovima živeli u Krajini je jedan od njih", navodi taj korisnik.

Korisnik "blaudistel" piše da svi znaju da su i pojedini generali NATO i američki vojnici počinili ratne zločine.

"Koliko je te gospode završilo na optuženičkoj klupi u Hagu?", upitao je ovaj korisnik na sajtu "Špigela".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

17 h

Podeli: