Tvrdoglava sam, neću štampati pare

Kandidatkinja za guvernera NBS Jorgovanka Tabaković kaže da će zamrznuti funkciju u SNS ako bude izabrana, kao i da je "niko neće naterati da štampa novac".

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 06.08.2012.

11:46

Default images

Ona je najavila i da neće biti trošenja deviznih rezervi, a kao jednu od prvih mera obećala je smanjenje plate guvernera.

"Cilj izmena Zakona o NBS je da se ojačaju nezavisnost i veza centralne banke i parlamenta. Dosad nije bilo načina da se ispita da li se ciljevi NBS sprovode. Ovim činimo kontrolu NBS efikasnijom", rekla je Jorgovanka Tabaković.

Ona je dodala da očekuje da će NBS biti više nezavisna nego do sada.

"Ako radite u interesu svih, pokazaće se da je NBS nezavisna od bilo koje političke partije ili od bilo kog interesa, pojedinačnog ili grupnog".

Odgovarajući na strahovanja opozicije o upravljanju deviznim rezervama, Tabakovićeva je rekla da je vrlo tvrdoglava osoba i da ne postoji niko ko će je naterati da štampa novac ili troši devizne rezerve.

Tabakovićeva nije detaljno govorila o merama koje će, ako bude izabrana, najpre sprovesti na funkciji guvernera NBS, istakavši da će prvo morati da stekne uvid u dokumentaciju, izveštaj o merama monetarne politike i vidi kakav je bilans NBS i državnih institucija koje imaju sopstvena sredstva.

Tabakovićeva je rekla da će biti ponosna ako je Skupština izabere za guvernera što je protumačila rekavši da će u roku od nekoliko dana biti izabrana "dva zaštitinika građana" - ombudsman i guverner.

"Sebe ću smatrati zaštitnikom građana jer ću štititi interese građana kroz održavanje monetarne stabilnosti", rekla je Tabakovićeva i dodala da joj je čast što ju je za guvernera predložio predsednik Srbije Tomislav Nikolić "koga su izabrali svi građani".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

110 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: