Tužilaštvo za Ivanovića traži kaznu

Tužilaštvo BiH zatražilo da Željko Ivanović, zvani Arkan, bude osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora zbog učešća u genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici 1995.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.03.2012.

14:42

Default images

Tužilaštvo je navelo da je Ivanović bio svestan plana za istrebljenje Bošnjaka iz istočne Bosne 1995. i da je dokazano da je 13. jula te godine, zajedno s drugim osobama, učestvovao u streljanju više od 1.000 Bošnjaka u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici.

"Nakon streljanja, bacane su bombe kroz vrata i prozore da bi se osiguralo da nema preživelih, dok je optuženi otišao iza skladišta kako bi osigurao da se niko od žrtava ne izvuče kroz prozor", rekao je tužilac Dubravko Čampara, prenosi "BIRN džastis riport".

Željko Ivanović je nekadašnji pripadnik Drugog odreda Specijalne policije Šekovići pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Optužen je da je u julu 1995. godine učestvovao u sprovođenju kolone Srebreničana od mesta Sandići do skladišta Zemljoradničke zadruge Kravica u opštini Bratunac, znajući da će biti pogubljeni i učestvujući u njihovom ubijanju.

Ivanović se u pritvoru nalazi od marta 2009.

Odbrana će završnu reč izneti 5. aprila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: