Đurašković negirao navode optužnice

Vlasnik Nibens grupe Milo Đurašković negirao navode optužnice da je zloupotrebom pribavio 18 miliona evra koristi i istovremeno oštetio FAM za 35 miliona evra.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 29.02.2012.

11:33

Default images

Optužnicom su, pored Đuraškovića, obuhvaćena i šestorica njegovih saradnika.

"Pročitao sam optužnicu bezbroj puta i nije mi jasno kako sam mogao sam sebe da oštetim", rekao je Đurašković.

On i njegovi saradnici uhapšeni su 12. maja 2011. i od tada su u pritvoru, pa su na današnje suđenje privedeni iz Okružnog zatvora u Beogradu.

Oni su optuženi da su zloupotrebom službenog položaja pribavili oko 18 miliona evra imovinske koristi Đuraškoviću i istovremeno oštetili Fabriku maziva FAM iz Kruševca za oko 35.000.000 evra.

Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti Đuraškovića kao osnivača i vlasnika privrednih društava "Šer korporacija" i "Nibens korporacija", većinskog vlasnika PZP "Niš", a preko njega i većinskog vlasnika ostalih preduzeća za puteve iz sistema "Nibens grupe".

Tako je Đurašković bio i većinski vlasnik PZP Beograd, PZP Kragujevc, PZP Vranja, Vojvodinaput-Bačkaput, kao i Fabrike maziva FAM Kruševac.

Pored njega, na optuženičkoj klupi su Dejan Jevtić, Risto Ristić, Bora Jelić, Branislav Jovanović, Srđan Filipović i Ljiljana Kostić.

Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti ih da su od aprila 2007. do kraja decembra 2010. godine, kao odgovorna lica u privrednim društvima Fabrika maziva FAM, "Šer korporacija", "Nibens korporacija" i preduzećima za puteve u okviru "Nibens grupe" zloupotrebili službeni položaj u cilju pribavljanja imovinske koristi Milu Đuraškoviću.

Kako se navodi u optužnici, "u dogovoru i po nalogu Đuraškovića, korišćenjem poslovne i privredne strukture privrednih društava u njegovom vlasništvu, kroz poslovne odnose koji su služili isključivo izvlačenju kapitala iz privrednog društva FAM i prenošenju na privredno društvo "Šer" i "Nibens grupu" radi iskazivanja simulovanih prihoda u bilansu "Šera" omogućili su isplatu dobiti i zarade Đuraškoviću uz istovremeno smanjenje kapitala FAM-a.

Posle hapšenja ove grupe u maju, po naredbi tužioca za organizovani kriminal Miljka Radisavljevića oduzete su im brojne dragocenosti višemilionske vrednosti kako bi se obezbedila naplata nezakonito stečene imovinske koristi, ostvarene krivičnim delom zbog koga je pokrenut aktuelni postupak.

Finansijska istraga koja bi mogla da inicira oduzimanje imovine proistekle iz krivičnog dela je u toku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: