Smena Ugričića obračun sa Đinđićem

Novi Sad -- Predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić tvrdi da je smena direktora Narodne biblioteke Srbije Sretena Ugričića "još jedan obračun sa Zoranom Đinđićem".

Izvor: Beta
Podeli

"Da parafraziram pesnika Hajnriha Hajnea o paljevini knjiga - tamo gde sad proteruju pisce, uskoro će proterivati mnoge druge. I zato mi je teško zbog sudbine koja je zadesila gospodina Sretena Ugričića. No, to je još jedan od obračuna sa pokojnim Zoranom Đinđićem", rekao je Krivokapić za današnji novosadski "Dnevnik".

On je ocenio da "slučaj Nikolaidis" predstavlja primer kako se po metodu kardinala Rišeljea "dajte mi bilo koju rečenicu iz bilo koje knjige i poslaću autora na vešala", vodi obračun sa slobodom stvaralaštva i misli.

"Andrej Nikolaidis je prvenstveno jedan od najboljih književnika mlađe generacije, pa tek onda moj savetnik. Zamislite kad bi po istom modelu teretili predsednika Miloševićeve SRJ (Dobricu Ćosića) da je dela pisao u predsedničkom svojstvu. Ili Ivu Andrića tretirali kao pisca pod teretom ambasadorske funkcije u Trećem Rajhu", kazao je Krivokapić.

Prema njegovim rečima, Nikolaidis sporni tekst nije ni pisao ni potpisao u svojstvu savetnika predsednika Skupštine Crne Gore.

On je ocenio da se Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori koristi u političko-destruktivne ciljeve i ideologije "velikodržavlja" od dela intelektualne elite iz Srpske akademije nauka i umetnosti, pa do subverzivnog delovanja bezbednosnih službi.

"Svojim konkretnim delovanjem ova crkva, to jest njen kler u Crnoj Gori ugrožava fundamentalne vrednosne temelje na kojima je sazdana građanska Crna Gora", ocenio je Krivokapić.

Sva imovina kojom danas raspolaže SPC u Crnoj Gori je, prema njegovim rečima, državna imovina, koja je "okupacijom i nasilnom aneksijom" Crne Gore iz 1918. oduzeta Kraljevini Crnoj Gori.

"Odluka Srbije da bude deo ovog spora na strani SPC nije dobra poruka i ne doprinosi daljem jačanju naših međudržavnih odnosa", poručio je predsednik Skupštine Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 123 idi na stranu