Utorak, 31.01.2012.

13:20

"Obuka vehabija u školama u BiH"

Ekspert za vehabizan i terorizam u BiH Dževad Galijašević tvrdi da vehabije prolaze ideološku i fizičku obuku u fiskulturnim salama osnovnih i srednjih škola.

Izvor: Tanjug

Default images

Obuka radikalnih islamista pri školama, ali i džamijama na području Zeničko-dobojskog i Kantona Sarajevo, prema njegovim rečima, podrazumeva ideološko učenje i obuku raznim borilačkim veštinama koje vrše profesionalni treneri, među kojima ima i reprezentativaca BiH.

"Potom se uče rukovanju oružjem u kampovima u naseljima Gornja Maoča, Šerići, Željezno Polje, Jezera na entitetskoj granici između teslićke i zeničke opštine, Mehurićima kod Travnika, na Vlašiću", tvrdi Galijašević, prenosi Srna.

On napominje da je reč o mestima koja su naseljena, ali dosta izolovana, tako da je onemogućeno njihovo nadgledanje, navodeći primer Željeznog Polja i Šerića, koji su smešteni na brdsko-planinskom područjima i udaljeni nekoliko desetina kilometara od najbližih gradova.

Galijašević, inače, član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala, kaže da u osnovnim i srednjim školama u Federaciji BiH pojedine radikalne hodže vehabije predaju veronauku deci, a imenuju se uz saglasnost glavnih imama. On je kao primer naveo škole u Maglaju.

"Islamska zajednica u BiH direktno u Federaciji BiH utiče na proces obrazovanja i u tom smislu posmatramo te obuke. Zašto bi rukovodstva škola bila protiv toga kad plaćaju pojedine radikalne hodže da uče veronauku?", naveo je on.

U školama u Zavidovićima i u školi "Hajderovići" na području Rujnica, kako se navodi, negiraju da se u tim obrazovnim objektima obavlja bilo kakva obuka.

Sa svim ugovorima koje te škole imaju upoznato je Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, koje je zakonskim aktima regulisalo način izdavanja dvorana, tvrde u tim školama, a škola "Hajdarevići" kaže da i nema fiskulturnu salu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: