Hrvatska: Drugi dan proslave Oluje

Zagreb -- U Kninu se, u prisustvu državnog i vojnog vrha, održava centralna manifestacija obeležavanja 16 godina od akcije hrvatske vojske "Oluja".

Izvor: Tanjug
Podeli

Uz akciju, kojom je iz Hrvatske proterano oko 200.000 Srba, danas se u Kninu slavi i Dan pobede i domovinske zahvalnosti, kao i Dan branilaca. Za zločine počinje u "Oluji" u Haškom tribunalu za ratne zločine su osuđeni hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač.

U Kninu su u četvrtak hrvatski predsednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor, uz skoro ceo državni vrh, prisustvovali otkrivanju spomenika "Oluja '95", koji su otkrila deca hrvatskih vojnika poginulih u toj operaciji.

U govorima prilikom otkrivanja spomenika u Kninu najviši hrvatski zvaničnici ponovili su podršku "Oluji" i naglasili da revizije istorije neće biti.

"Iz Knina, gde je poražena velikosrpska Miloševićeva politika, poručujem da nikom nećemo dozvoliti da revidira hrvatsku istoriju i dira u naše svetinje", naglasila je Kosorova.

Josipović je tom prilikom rekao da je "Oluja" jedan od najvažnijih momenata hrvatske istorije u kojoj je Hrvatska, kako je naveo, sopstvenim snagama odbranila svoju čast, slobodu i demokratiju.

U gradnju spomenika u obliku slova V uloženo je oko 807.000 evra.

Akcija "Oluja" počela je ofanzivom Hrvatske vojske, policije i Hrvatskog veća odbrane (vojska bosanskih Hrvata) na područja Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije, odnosno na Republiku Srpsku Krajinu. Dan kasnije, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu.

Hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač osuđeni su u Haškom tribunalu prvostepenom presudom 15. aprila, kao učesnici udruženog zločinačkog poduhvata, za zločine počinjene nad srpskim civilima tokom i posle akcije "Oluja". Gotovina je osuđen na 24, a Markač na 18 godina zatvora.

Region

strana 1 od 59 idi na stranu