Srbija 72. po slobodi medija

Beograd -- Srbija je i dalje zemlja sa delimično slobodnim medijima i nalazi se na 72. mestu u izveštaju o slobodi medija američke nevladine organizacije Fridom haus

Izvor: B92, Beta
Podeli

U izveštaju, koji analizira 196 zemalja, navodi se da je prošle godine da najmanji broj ljudi u protekih deset godina ima pristup slobodnim medijima.

Dodaje se da samo 15 odsto stanovništva sveta živi u zemljama koje imaju slobodne medije, 42 odsto imaju delimično slobodne medije, a 43 odsto živi u zemljama sa neslobodnim medijima.

Na području bivše Jugoslavije najbolje je rangirana Slovenija koja je jedina u grupi zemalja sa "slobodnim medijima" i nalazi se na 48. Srbija je na 72. mestu, Crna Gora na 80. mestu, dok je Hrvatska 85.

Državna sekretarka Ministarstva kulture zadužena za informisanje i medije Dragana Milićević-Milutinović povodom 3. maja, Svetskog dana slobode štampe, poručila je da će država učiniti sve što je u njenoj moći kako bi se situacija u medijima poboljšala, ali da mnogo toga zavisi i od samih novinara.

Ona je rekla da će javna rasprava o medijskoj strategiji trajati još najviše tri nedelje, i krajem juna će vladi biti predat gotov tekst.

Kada je reč o aktivnostima Ministarstva kulture, Dragana Milićević-Milutinović je rekla da će u bliskoj budućnosti biti pokrenute inicijative za pomoć medijima, i da će, pored finansiranja projekata, to ministarstvo pokušati da izdejstvuje smanjenje naknada za korišćenje frekvencija kao i smanjena davanja pri uvozu štamparskog papira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 641 idi na stranu