Srbija 72. po slobodi medija

Srbija je i dalje zemlja sa delimično slobodnim medijima i nalazi se na 72. mestu u izveštaju o slobodi medija američke nevladine organizacije Fridom haus

Izvor: B92, Beta

Utorak, 03.05.2011.

09:45

Default images

U izveštaju, koji analizira 196 zemalja, navodi se da je prošle godine da najmanji broj ljudi u protekih deset godina ima pristup slobodnim medijima.

Dodaje se da samo 15 odsto stanovništva sveta živi u zemljama koje imaju slobodne medije, 42 odsto imaju delimično slobodne medije, a 43 odsto živi u zemljama sa neslobodnim medijima.

Na području bivše Jugoslavije najbolje je rangirana Slovenija koja je jedina u grupi zemalja sa "slobodnim medijima" i nalazi se na 48. Srbija je na 72. mestu, Crna Gora na 80. mestu, dok je Hrvatska 85.

Državna sekretarka Ministarstva kulture zadužena za informisanje i medije Dragana Milićević-Milutinović povodom 3. maja, Svetskog dana slobode štampe, poručila je da će država učiniti sve što je u njenoj moći kako bi se situacija u medijima poboljšala, ali da mnogo toga zavisi i od samih novinara. Ona je rekla da će javna rasprava o medijskoj strategiji trajati još najviše tri nedelje, i krajem juna će vladi biti predat gotov tekst.

Kada je reč o aktivnostima Ministarstva kulture, Dragana Milićević-Milutinović je rekla da će u bliskoj budućnosti biti pokrenute inicijative za pomoć medijima, i da će, pored finansiranja projekata, to ministarstvo pokušati da izdejstvuje smanjenje naknada za korišćenje frekvencija kao i smanjena davanja pri uvozu štamparskog papira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: