Đaci iz Srbije opet ispod proseka

Znanje učenika iz Srbije i dalje je ispod proseka, pokazuje najnovije istraživanje procena učeničkih postignuća (PISA).

Izvor: B92

Utorak, 07.12.2010.

14:58

Default images

Danas su u Parizu objavljeni rezultati PISA testova iz 2009. godine, na kojima su učestvovali petnaestogodišnjaci iz 74 zemlje sveta.

Srbija je u odnosu na prethodno testiranje postigla znatan napredak, ali je i dalje daleko ispod proseka zemalja članica Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD). Ubedljivo najbolje rezultate u takmičenju u svim oblastima postigli su učenici iz Šangaja.

Na međunarodnom testiranju znanja održanom u maju 2009. godine, na kome su učestvovale 74 zemlje, Srbija je osvojila 43. mesto.

Naši petnaestogodišnjaci postigli su u odnosu na prethodno PISA testiranje znatan napredak u oblasti čitalačke pismenosti. Ovaj put napredovali su za 40 poena, što je ocenjeno kao veliki uspeh, ali su sa ukupno 442 poena u toj oblasti daleko ispod proseka zemalja OECD-a i ispod prvoplasiranog Šangaja, koji ima 556 poena.

Državna sekretarka u Ministarstvu prosvete Tinde Kovač-Cerović smatra da je napredak u oblasti čitalačke pismenosti veoma značajan.

“Čini mi se da je jako važno što smo postigli toliki skok iz čitalačke pismenosti. Čitalačka pismenost je bila veoma niska u prošlim PISA ispitivanjima jer je čitalačka pismenost osnova ostalih pismenosti, tako da taj skok u čitalačkoj pismenosti očekujem da će se odraziti i na drugim poljima”, navodi ona.

Na skalama matematičke i naučne pismenosti Srbija je u odnosu na 2006. godinu napredovala za po 7 poena, a u oblasti prirodnih nauka 34 odsto učenika iz Srbije nije uspelo da postigne funkcionalnu pismenost.

Ukupno gledano teško je utvrditi koliko je Srbija sada bolja u odnosu na prethodno testiranje, kaže nacionalna koordinatorka za PISA, Dragica Pavlović-Babić.

“Mi smo prošli put bili trideset i neki od pedeset i nešto zemalja, sad smo četrdest i neki od sedamdeset i nešto zemalja. Da li smo se popravili ili nismo, recite mi vi. Pozicija na rang listi koja se menja, čija se dužina menja nije dovoljno rečit pokazatelj koji govori gde smo mi”, navodi ona.

Ipak Hrvatska i Slovenija zabeležile su najveća postignuća u regionu između dva testiranja i nalaze se ispred Srbije u svim oblastima takmičenja. Iza nas gledajući region su Crna Gora, Bugarska i Rumunija.

Ministar prosvete Žarko Obradović zadovoljan je postignutim rezultatima.

“Celo ovo vreme, ovih dve i nešto godine, nama se stalno prikazuje rezultati PISA sistema kao indikator obrazovnog sistema, pri čemu ne znam da li ste primetili ali smo se mi uporno trudili da objasnimo javnosti Srbije da ako hoćete možete da kažete da obrazovni sistemi nisu komplementarni, da zadaci nisu isti u Srbiji, kao u drugim zemljama, da se nastavni procesi različito izvode”, podseća Obradović.

“Ali kad smo pristali da budemo deo PISA testova, onda moramo da budemo spremni da prihvatimo tu ocenu. I stalno sam govorio da naš obrazovni program nije tako loš kao što se govori, ni tako dobar kao što bismo želeli”, navodi ministar.

Prva studija PISA testova realizovana je 2000. godine, a Srbija se priključila 2003. Prošle godine je u Srbiji testirano oko 5.000 petnaestogodišnjaka iz 178 škola.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: