Sednica prekinuta zbog TV prenosa

Beograd -- Sednica Skupštine na kojoj ministri odgovaraju na pitanja poslanika prekinuta je posle jednog sata, pošto je RTS obustavila prenos zbog odbojkaške utakmice.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Predsednica skupštine Slavica Đukić-Dejanović rekla je da je poslovnikom predviđeno da sednica na kojoj ministri odgovaraju poslanicima bude direktno prenošena.

Predsednica Skupštine Srbije kaže da problem televizijskih prenosa skupštinskih zasedanja mora biti rešen u dogovoru sa Radio televizijom Srbije i da će biti potrebno da se u to uloži veliki napor.

Đukić Dejanović je rekla da postoje zahtevi da se od parlamenta naplate dugovi od 2005. godine, iako Skupština Srbije tada nije raspolagala finansijskim sredstvima.

"Očigledno je da problem moramo da rešavmo u dogovoru sa RTS i moramo da uložimo veliki napor u to. Nadam se da ćemo problem rešiti kao i do sada, kada smo rešavali slične probleme", istakla je Đukić Dejanović.

Generalni direktor Radio-televizije Srbije Aleksandar Tijanić izjavio je da će javni servis, ukoliko parlament ne izmiri dugovanja za direktne prenose skupštinskih zasedanja, biti prinuđen da "prekine trošenje narodnih para" na televizijske prenose iz parlamenta.

"Ne postoji nikakav spor između parlamenta i javnog servisa. Parlament mora da poštuje zakone koje donosi, da poštuje nezavisnost RTS-a i da plaća dugove. Budući da dve godine nije plaćao, dugovi su narasli na 3,3 miliona evra i mi tražimo da od parlamenta i vlade dobijemo neku vrstu pisanog dokumenta koji govori da priznaju dug i da će ga platiti u određenom roku", izjavio je Tijanić.

Prema njegovim rečima, nerešenim dugovima javnom servisu država gura RTS u gubitke, i to se ne može tolerisati.

"Nijedan zakon ne obavezuje RTS da prenosi sednice parlamenta, niti ijedan zakon dozvojava da novcem građana finasiramo funkcionisanje države. Mi očekujemo da ćemo u narednih sedam dana rešiti taj problem, ako ga ne rešimo u narednih sedam dana sve instituicije RTS-a, od Upravnog odbora i sindikata do menadžmenta, traže da prekinemo trošenje narodnih para na finansiranje direktnih prenosa rada parlamenta ", rekao je Tijanić.

Nastavak razgovora o rešavanju pitanja dugovanja Skupštine Srbije RTS-u Tijanić je najavio za ponedeljak.

strana 1 od 99 idi na stranu