Presuda Mišiću šalje razne poruke

Desetogodišnja kazna zatvora, koja je ponovo određena Urošu Mišiću, opet je pokrenula pitanje kakvu poruku presuda šalje i šta se dešava sa ostalim huliganima.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.04.2010.

18:37

Default images

Pucanje iz pištolja na Marakani, ubistvo navijača signalnom raketom na stadionu, otvorene pretnje Brankici Stanković s tribina i druga dela za koje se sumnjiče huligani koji se kriju iza navijačkih grupa, mesecima se nalaze u centru pažnje javnosti.

U emisiji "Insajder", pre pet meseci objavljene su informacije da je protiv vođa navijača podneto stotinak krivičnih prijava, za koje ne postoje pravosnažne presude.

Ukoliko Apelacioni sud, nakon najavljenih žalbi, potvrdi presudu koju je izrekao Viši sud u Beogradu, Uroš Mišić moraće da odleži 10 godina iza rešetaka zbog pokušaja ubistva žandarma Nebojše Trajkovića.

Istovetna kazna Mišiću je izrečena i na prvom suđenju, koje je Vrhovni sud u međuvremenu poništio. Ponovljena presuda otvorila je pitanje novog talasa u srpskom pravosuđu, a po kriminologu Zlatku Nikoliću ona pokazuje dve strane medalje.

"S jedne strane nam šalju poruku oni koji ga brane da su oni nešto iznad i nešto posebno jer svaka grupa i grupisanje ljudi ima funkciju da zaštiti svoje članove i oni time šalju poruku drugim članovima da neće biti sami čak ni kad pogreše, a s druge strane država daje poruku da nećemo moći da tolerišemo to, nisu to više dečije igre, i s pravom je takva poruka poslata", kaže Nikolić.

Pravnici sa kojima smo razgovarali nisu želeli javno da govore o ovom suđenju i odlučili su da izbegnu kamere B92. Međutim, u tom kontekstu, oni podsećaju i da je sud odbacio optužnicu za pretnje Brankici Stanković, uz ocenu da je poruka koja se začula s tribina “završićeš kao Ćuruvija” uvreda, a ne pretnja.

Ni predsednica Apelacionog suda u Beogradu Radmila Dragičević-Dičić nije želela da komentariše ova dva slučaja, jer će upravo taj sud morati da odlučuje po žalbama koje su najavljene. Međutim, ona kaže da svaki građanin može da se žali na rad suda ukoliko smatra da se, na primer, suđenja odugovlače.

Takva je situacija sa krivičnim delima opisanim u prošlogodišnjem Insajderu, kada je objavljeno da je protiv više vođa navijača fudbalskih klubova "Partizan", "Crvena zvezda" i "Rad", podneto više od 100 krivičnih prijava, a da izvršnih sudskih presuda u najvećem broju tih slučajeva nema.

"Apelacioni sud u Beogradu ima pravo da kad dobije pritužbu vrši uvid u predmet i vidi da li je bilo nekih zloupotreba vezano za postupanje sudija u smislu ponašanja prema strankama, neosnovane dužine trajanja postupka i o tome se uvek obaveštava i predsednik Vrhovnog kasacionog suda. Koliko je meni pozanto, do sada u novoosnovani apelacioni sud u Beogradu nisu stizale pritužbe za predmete navijača“, rekla je predsednica Apelacionog suda u Beogradu Radmila Dragičević-Dičić.

Protiv jednog od vođa navijača "Partizana", Đorđa Prelića od 2003. godine podneto više krivičnih prijava za teška krivična dela, od kojih je samo jedan postupak okončan i to još 1999. godine. Prelić se danas nalazi u bekstvu, a traži se zbog optužbe da je organizovao ubistvo francuskog navijača Brisa Tatona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: