Tadić: Akcija za povratak operatera

Srbija će pokrenuti međunarodnu akciju kako bi Srbi na Kosovu mogli da koriste usluge srpskih operatera mobilne telefonije, kaže predsednik Srbije Boris Tadić.

Izvor: B92

Nedelja, 25.04.2010.

10:33

Default images

Situacija na Kosovu zbog isključenja mobilnih i fiksnih operatora iz Srbije i dalje se zaoštrava. Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je zaprepašćen time što Euleks mirno gleda na isključivanje predajnika i kršenje ljudskih prava na Kosovu.

U sinoćnoj eksploziji u opštini Leposavić oštećen je predajnik kosmetskog provajdera mobilne telefonije Ipko. U međuvremenu, Euleks je podržao akciju kosovske agencije za telekomunikacije protiv srpskih operatera, a predsednik Srbije Boris Tadić najavljuje pokretanje "najveće moguće međunarodne akcije" kako bi se Srbima južno od Ibra ponovo omogućilo da koriste usluge mobilnih operatora iz Srbije.

Tadić je izjavio je da je zaprepašćen time što Euleks mirno gleda na isključivanje predajnika i kršenje ljudskih prava na Kosovu. On kaže da "Telekom Srbija" za sedam dana može da obnovi uništenu i oštećenu opremu i da će od svih institucija na Kosovu tražiti zaštitu novih repetitora.

"Srpsko stanovništvo je ugroženo objektivno. Ne mogu da pozovu u pomoć. Mi smo podigli uzbunu u međunarodnoj zajednici", rekao je Tadić.

Kosovske vlasti posle isključenja predajnika na centralnom Kosovu juče su isključile antene "Telekoma"" u Štrpcu, Prizrenu, Gori i Kosovskoj Kamenici, pa mobilna telefonija srpskih operatera stabilno radi jedino na severu pokrajine. Građani Štrpca ocenjuju da je u pitanju nastavak pritisana na Srbe koji tu žive.

"Iako stalno pričaju o multinacionalnom Kosovu, a jedan narod je pod atakom i stalnim pritiskom, ne bih znao šta reči više, nemam reči", kaže Branislav Nikolić, predsednik opštine Štrpce.

Gradonačelnik ovog mesta kaže da je sa situacijom i posledicama ukidanja signala mobilne telefonije obavestio pedstavnike američke ambasade.

Neki od Srba u Gračanici, kako bi uspostavili kontakt sa rođacima u centralnoj Srbiji uzeli su kartice sa brojevima telefona mobilne mreže 044 i 045 kosovskog operatera Valja, a na kojima se nalazi kredit od 2 evra. Stanovnici ovog mesta za sutra su zakazali protest sa koga će pomoć u rešavanju ovog problema zatražiti od predstavnika međunarodne zajednice. U isto vreme građani Goraždevca poručili su da su spremni da se sami suprotstave eventualnoj akciji prištinskih vlasti isključivanju i odnošenju imovine Telekoma i Telenora.

SNS: Getoizacija Srba

Srpska napredna stranka najoštrije osuđuje isključenje mobilne i fiksne telefonije za više od 80 hiljada Srba na Kosovu i Metohiji i apeluje na odgovorne u međunarodnoj zajednici da Srbima na Kosovu obezbede osnovna ljudska prava, izjavio je član Pravnog saveta SNS Marko Đurić.

Đurić je taj čin ocenio kao anticivilizacijiski i nagalasio da je on u suprotnosti sa temeljnim međunarodnim konvencijama koje regulišu pitanje ljudskih prava.

On je apelovao na odgovorne u međunarodnoj zajednici, "kojima je to ne samo moralna, već i obaveza koju su preuzeli međunarodnim ugovorima i konvencijama", da Srbima na Kosovu obezbede ljudska prava.

Iako iza odluke o uništavanju repetirora formalno stoji neka nazovi insitucija, rekao je Đurić, stvarno stoje albanski ekstremisti kojima nije cilj stabilnost, već im je cilj nastavak i potpuno etničko čišćenje Kosova i Metohije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: