Četvrtak, 31.12.2009.

00:35

Oprezno pri čestitanju

Građani bi u novogodišnjoj noći trebalo da izbegavaju poljupce, a ako su bolesni trebalo bi da odustanu od proslave, kaže epidemiolog Veljko Đerković.

Izvor: B92

Default images

Već stižu upozorenja da se sa početkom godine očekuje veliki talas širenja tog virusa i da je najefikasniji lek protiv širenja virusa - vakcinacija. Veljko Đerković iz Radne grupe za praćenje virusa novog gripa savetuje da se građani uzdrže od mnogo čestitanja uz poljupce za novogodišnje praznike.

"Rukovanje može nekako i da se prihvati, opraćete ruke, ali stvarno je savet, uz to da od srca možemo da poželimo sve najlepše želje, da se uzdržimo od mnogo ljubljenja. Recimo da je to neka socijalna distanca ili uzdržanost od tih izlivanja nežnosti, čestitanja, što jeste neobično, ali je veoma korisno i veoma doprinosi očuvanja zdravlja, jer ne zna se da li ona duga osoba nosi virus, iako se ne oseća loše i onda možete da budete žrtva takve reakcije“, rekao je za B92 Đerković.

Inače, ministar prosvete Žarko Obradović izjavio je da će zimski raspust biti produžen ukoliko epidemiolozi tako budu sugerisali, upozorivši da bi u tom slučaju epidemija novog gripa morala imati zaista ozbiljne razmere.

Obradović je objasnio da bi u tom slučaju škole ponovo mogle biti zatvorene i istakao da đake čeka i nadoknađivanje izgubljenih časova, uvođenjem radnih subota, ili produženjem školske godine, kao i da je moguće skraćivanje nastavnih planova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: