Odluka o braniocu iduće nedelje

Beograd, Hag -- Sudsko veće Haškog tribunala doneće krajem nedelje odluku o tome da li će bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću biti nametnut branilac.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Karadžić koji se pojavio na statusnoj konferenciji izjavio je danas pred Haškim tribunalom da ne želi da bojkotuje suđenje, ali da ne može učestvovati u procesu sve dok ne bude spreman za odbranu. Predsedavajući sudija O Gon Kvon uzvratio je Karadžiću da o spremnosti za suđenje "odlučuje sudsko veće, a ne pojedinac".

On je podsetio da je Karadžićeve argumente odbacilo i žalbeno veće Tribunala.

Jelačićeva: Konačna reč na veću

Dobro je što je Radovan Karadžić odlučio da se pojavi na statusnoj konferenciji, ali konačna reč je na sudskom veću, kaže portparolka Haškog suda Nerma Jelačić.

"Činjenica da će se on pojaviti će naravno olakšati sudskom veću da razmotri daljne opcije, ali kako je već ranije navedeno, optuženi ne drži u svojim rukama kontrolu suđenja već je to u rukama sudskog veća", kazala je Jelačićeva.

"Dakle, što god on bude imao da iznese, biće naravno razmotreno, ali odluka nije na njemu", rekla je ona za B92.

Pošto je Tužilaštvo okončalo uvodnu reč, suđenje ne može da bude nastavljeno izvođenjem dokaza protiv Karadžića, sve dok on ili njegov zastupnik ne budu prisutni u sudnici.

Kako saznajemo, Karadžić bi pre Statusne konferencije, koja je zakazana za 14 sati, trebalo da se sastane sa svojim advokatom Goranom Petronijevićem.

Haška optužnica Karadžića tereti za genocid i zločine protiv čovečnosti nad Muslimanima i Hrvatima, kao i za uzimanje međunarodnih talaca tokom rata u BiH 1992-95.

strana 1 od 840 idi na stranu