Mićunović:I Holandija traži rešenje

Beograd -- Pretpostavka da Srbija treba da bude kažnjena jer ne čini dovoljno da uhapsi preostala dva begunca i izruči ih Hagu nema ubedljivost, kaže Dragoljub Mićunović.

Izvor: Blic
Podeli

"U tome nas podržavaju skoro sve članice Evropske unije izuzev Holandije", rekao je Mićunović, šef delegacije srpske skupštine koja je nedavno posetila holandski parlament i dodao da je u razgovoru s tamošnjim kolegama stekao utisak da Holandija ne želi da bude krivac za zaostajanje Srbije na putu ka Evropskoj uniji.

"To pokazuje da se o tome razmišlja i da Holandija ne želi da bude krivac za zaostajanje Srbije", kaže u intervjuu za "Blic“ Dragoljub Mićunović, predsednik Političkog saveta Demokratske stranke.

Dva dana pre dolaska glavnog haškog tužioca Serža Bramerca, od čijeg izveštaja o saradnji s Tribunalom zavisi deblokada puta Srbije u EU, Mićunović smatra da nema argumenata za tvrdnju da ne sarađujemo dovoljno.

"Holandija ne želi da bude shvaćena kao naš neprijatelj i da mi o njima mislimo kao o osvetničkom, ksenofobičnom svetu. I oni traže izlaz iz postojeće situacije. U Holandiji postoji u nekim partijama rezerva prema proširenju EU, pa bi im Mladić mogao biti jedan od alibija".

"Međutim proširenje EU i ujedno i prednost za samu Uniju, jer će ojačati svoje pozicije u odnosu na globalne takmace - Rusiju, Ameriku i Kinu“, objašnjava Mićunović.

Mićunović navodi da su ljudi iz Vlade i Parlamenta Holandije uveravali našu delegaciju da Holandija nema ništa protiv Srbije, dok je naša strana isticala da Srbija potpuno sarađuje sa Tribunalom. On ističe da nema dokaza da Mladić nije u Srbiji.

"Nema takvih dokaza ni kod inostranih službi sa kojima sarađujemo. Lično ne verujem da bi bilo koja zemlja rizikovala da ga čuva, niti ima razloga za to. Realno je da je na Balkanu, na teritoriji Srbije, BiH ili Crne gore. Rekli smo sagovornicima u Holandiji da razmisle da li je Mladića lako, samo zahvaljujući volji državnih organa, uhapsiti. Pošto Holandija ne želi da bude krivac za zaostajanje Srbije, razgovarajmo šta da uradimo“, objašnjava Mićunović u intervjuu "Blicu".

Info

Euleks priveo Nazima Blacu

Priština -- Euleks priveo N. Blacu koji tvrdi da je kao pripadnik Obaveštajne službe Kosova učestvovao u ubistvima političara na Kosovu po narudžbini stranke Hašima Tačija.

Kosovo ponedeljak 30.11. 23:39 Komentara: 6

Počinje selidba sudova

Beograd -- Preseljenje sudova i sudskih predmeta, prema novoj organizaciji pravosuđa, trebalo bi da počne sutra, a u sudovima su u toku poslednje pripreme za to.

Društvo ponedeljak 30.11. 23:30 Komentara: 4
strana 1 od 840 idi na stranu