Skupština usvojila rebalans budžeta

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su rebalans budžeta za ovu godinu, kojim su prihodi smanjeni na 649,3 milijardi dinara, a rashodi na 719,8 milijardi dinara.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 29.04.2009.

10:52

Default images

Usvojenim rebalansom predviđeno je smanjenje rashoda za 28,9 milijardi dinara od prvobitno planiranih za ovu godinu.Za rebalans je glasalo 127 poslanika vladajuće većine, uključujući četiri poslanika Saveza vojvođanskih Mađara, dok se protiv njegovog usvajanja izjasnilo 16 poslanika.

Očekuje se glasanje i o šest pratećih zakona. Ovim propisima predviđaju se veća poreska zahvatanja i smanjenje državnih izdataka radi suzbijanja posledica ekonomske krize.

Ranije je lider SVM Ištvan Pastor najavio da će ta partija glasati za rebalans jer je vlada donela odluku da prebaci Vojvodini 6,5 milijardi dinara, čime bi budžet pokrajine dostigao sedam odsto republičkog budžeta, kako je i predviđeno.

Početak sednice je prvobitno bio zakazan za 16 sati, ali je zbog kašnjenja poslanika koji su boravili u Strazburu odloženo za sat kasnije.

Zakoni o kojima se poslanici izjašnjavaju predviđaju i smanjenje državnih izdataka radi suzbijanja posledica ekonomske krize.

Vlada Srbije održala je telefonsku sednicu na kojoj je donet zaključak o načinu na koji će se obezbediti dodatna isplata novca za budžet Vojvodine, rečeno je u Vladi.

Time se, kako navode, u potpunosti ispunjava ustavna obaveza da pokrajinskom budžetu bude uplaćeno sedam odsto od ukupnih prihoda republičkog budžeta.

Usvajanjem ove uredbe i pravno-tehički korigovanog teksta zakona o rebalansu budžeta, Vojvodina bi dobila sedam odsto od srpskog budžeta, koliko je i tražila.

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić zadovoljan je zato što je Vlada Srbije obezbedila da Vojvodini pripadne sedam odsto republičkog budžeta.

Pajtić je novinarima rekao da je Vlada na taj način potvrdila dogovor koji je on sinoć postigao sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem.

Ištvan Pastor: Optimisti smo

Lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je da će poslanici te stranke u Skupštini Srbije glasati za usvajanje rebalansa budžeta.

Uslov za podršku rebalansu bio je da vidi odluku Vlade kojom će Vojvodini biti prebačeno dodatnih 6,7 milijardi dinara, čime će budzet pokrajine iznositi sedam odsto republičkog budzeta.

Pastor je, nakon što je rekao da glasanje poslanika SVM-a o budžetu zavisi od uredbe o transferu dodatnih sredstava Pokrajaini, faksom dobio vladinu odluku i rekao da će četiri poslanika Saveza vojvođanskih Mađara, imajući “u posedu odluku Vlade” dati svoje glasove za rebalans budžeta.

Pastor veruje da će nakon toga biti urađena pravno-tehnička korektura teksta zakona kojom će uredba postati deo integralnog teksta.

“Garancija je Vladina odluka i izgovorena reč. Puno puta smo se oko toga prevarili, ali ostajemo nepopravljivi optimisti, jer drugog izbora nemamo, jednostavno moramo verovati u ozbiljnost dogovora”, rekao je Pastor.

Pastor kaže da je SVM bio izložen pritiscima, pre svega kroz upozorenja da bi neusvajanje rebalansa moglo dovesti do destabilizacije političkih prilika i ugrožavanja sporazuma sa MMF-om, ne precizirajući ko je vršio pritiske.

"Te rečenice su izgovarali upravo ljudi koji nisu vodili računa o posledicama", kazao je Pastor. On je ocenio da su pregovori sa Vladom Srbije o rebalansu ličili na pokušaj muve da potera krdo slonova u jednom pravcu.

“Mi smo bili muva, hteli smo krdo slonova da nateramo da ide u određenom pravcu. Koji je to pravac - to je pravac poštovanja Ustava Srbije i tragedija srpskog društva današnjice jeste da SVM mora da tu poziciju da preuzme na sebe”, rekao je on.

Pastor je najavio je da će ubrzo imati sastanak sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, na kojem će biti reči o, kako je rekao, neispunjenim obećanjima.

Pastor je podsetio da mnoga od obećanja koja je, nakon prošlogodišnjih izbora dobio od Tadića nisu ispunjena i naveo da nije usvojen statut pokrajine, zakon o nadležnostima Vojvodine i zakon o manjinskim nacionalnim savetima.

Opet incident u parlamentu

Poslanik Srpskog pokreta obnove Žika Gojković izjavio je da ga je lider Nove Srbije Velimir Ilić u skupštinskoj sali verbalno napao i pretio.

"Imao sam incidentnu situaciju sa Ilićem. Nije mi jasno koji su ralozi. Ilić mi je u skupštinskoj sali pred svedocima prišao i vrlo ozbiljno pretio uz salvu psovki, kako on to već ume, kako će tući mene i sve iz SPO", rekao je Gojković novinarima.

Gojković je naveo da ničim nije provocirao Ilića, a da je verovatno povod za verbalni napad bila izjava Gojkovića da su članovi NS iz nekoliko odbora te stranke u Vojvodini prešli u SPO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: