Završena akcija u Mumbaju

Rano jutros završena je akcija protiv terorista u hotelu "Tadž Mahal" u Mumbaju. Prilikom akcije oslobađanja talaca iz hotela ubijeno je troje terorista.

Izvor: B92, Beta

Subota, 29.11.2008.

09:41

Default images

Istraga se sada usmerava na utvrđivanje organizatora serije napada. Zvaničnici su saopštili da su pronašli mobilne telefone i GPS uređaj na napuštenom brodu u blizini obale kod Mumbaja. Kako svetski mediji javljaju, u seriji terorističkih napada na niz lokacija u Mumbaiju, koji su počeli pre tri dana, poginulo je 195 ljudi, a povređeno od 320.

Među ubijenima je veliki broj stranih državljana.

Indijski komandosi ubili su i poslednjeg preostalog teroristu u luksuznom hotelu “Tadž Mahal” i tako završili sa dramom koja je trajala više od 60 sati. Jaka vatra i gust dim kuljali su iz sobe 565 luksuznog hotela rano jutros kada su indijske snage obusatvile vatru samo sat nakon što su njihove jedinice upale u jevrejski centar gde su pronašle još šest mrtvih talaca.

Razbijeno staklo i uništen nameštaj bili su svuda naokolo.

“Tela koja ste videli kako ispadaju kroz prozor su tela terorista. Iako su neki tvrdili drugačije, oni jesu teroristi i mi smo pronašli njihovo automatsko oružje“, rekao je general Indijske elitne nacionalne garde J.K. Dat.

18 stranaca, među kojima je bilo i šestoro Amerikanaca, kao i 20 vojnika, takođe je poginulo. Ubijen je i šef antiterorističke jedinice Maharaštra.

Stotine ožalošćenih prisustvovalo je sahrani nastradalih na lokalnom groblju.

Preživeli turisti napustili su Mumbaj posle trodnevnog zatočeništva.

“U prvom trenutku bio sam šokiran. Mislim da je vojska nije dobro radila svoj posao. Šta god da su pokušali, bilo je pogrešno. Sve će rezultirati ogromnim brojem žrtava. Ovo su tragični dani za Gou“, izjavila je britanska turistkinja Jana Koson.

“Svi delovi Mumbaja bili su opkoljeni policijom i mi nismo mogli da napustimo hotel. Ostali smo tamo dva dana. Govorili su nam da ne izlazimo do danas, kada ćemo imati šansu da se spasimo”, turista iz Saudijske Arabije Hani Al-Kadim.

Teroristički napad počeo je u četvrtak uveče napadom islamskih militanata na više lokacija u poslovnom centru ovog indijskog grada.

195 poginulih, 295 povređenih

Lokalna služba za vanredne situacije saopštila je da je 195 osoba poginulo, a 295 povređeno u napadima islamskih ekstremista u Mumbaju.

"Broj mrtvih jutros se popeo na 195, a 295 je poveđenih", rekao je zvaničnike te službe, R. Dzadhav.

Policija je saopštila da su ekstremisti ubijeni i da je okončana operacija oslobađanja hotela "Tadž Mahal", poslednjeg mesta gde je bilo terorista.

"Sve operacije su završene. Svi teroristi su ubijeni", rekao je načelnik policije u Mumbaju, Hasan Gafor.

Do sada je potvrđeno da su 22 stranaca poginula u napadima, među kojima ima Amerikanaca, Izraelaca, Francuza, Australijanaca, Kanađana, jedan Britanac, Japanac, Nemac, Italijan, Tajlanđanin.

U koordiniranoj akciji islamski ekstremisti napali su u sredu uveče nekoliko ciljeva u Mumbaju (bivšem Bombaju). Meta napada bili su luksuzni hoteli, jevrejski centar i popularni restorani u tom gradu.

Osuda Saveta bezbednosti

Savet bezbednosti je oštro osudio terorističke napade u Mumbaju.

"Članice Saveta bezbednosti izražavaju saučešće porodicama žrtava i narodu i vladi Indije", kaže se u sinoćnjem saopštenju Saveta bezbednosti.

Članice Saveta bezbednosti su "nagalasile potrebu da se počinitelji, organizatori, finansijeri i pokrovitelji tih terorističkih dela privedu pravdi".

"Sva teroristička dela su kriminalna i neopravdana bez obzira na motive koji stoje iza njih", kaže se u saopštenju Saveta bezbednosti.

Buš: Vašington prati situaciju u Indiji

Predsednik SAD Džordž Buš izjavio je da njegova administracija pažljivo prati razvoj u Indiji nakon terorističkog napada.

"Ubice koje su napale ove nedelje su brutalne i nasilne. Ali terorizam neće imati poslednju reč. Narod Indije je otporan. Narod Indije je snažan", rekao je Buš u Beloj kući, dodajući da će indijska "multietnična demokratija moći da odoli ovom iskušenju".

Izrazivši saučešće žrtvama nastradalih, Buš je ponudio punu podršku Indiji u istrazi i privođenju odgovornih pravdi.

Buš je rekao da je jutros razgovarao s državnom sekretarkom Kondolizom Rajs i da su video konferencijom u razgovor uključene američke diplomate u Indiji.

Rekao je i da će o razvoju događaja obaveštavati novoizabranog predsednika SAD Baraka Obamu.

Potvrđena pogibija osam Izraelaca

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je danas pogibiju osam Izraelaca u talasu terorističkih napada koji su potresli Mumbaj.

Ranije je saopšteno da su tela osam talaca pronađena u jevrejskom centru u Mumbaju i preneta u bolnicu na identifikaciju.

Sinoć je rečeno da je pronađeno pet tela, a ministarstvo je danas saopštilo da su od osmoro žrtava u centru, šest izraelskih talaca, od kojih neki imaju i državljanstvo SAD.

Za još dvoje Izraelaca nije rečeno gde su poginuli.

Ministar odbrane Ehud Barak izjavio je sinoć za prvi kanal izraelske televizije da su tela dve zene i tri muškarca nađena u centru, jednom od 10 meta osumnjičenih muslimanskih terorista širom indijskog finansijskog centra.

Telo treće žene je kasnije nađeno u zgradi.

Barak je takođe rekao da su neka tela bila vezana i da su dve žene ubijene mnogo sati pre nego što su im tela pronađena.

Izraelski ministar je naveo, bez ulaženja u detalje, da su koreni ovog napada u Indiji, ali da su “umešani i ekstremisti iz Pakistana i Avganistana".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: