Tadić: Ne razmišljam o podeli

Ne predlažem podelu Kosova, o tome mogu da razmišljam samo ako sve ostale mogućnosti budu iscrpljene, pojašnjava predsednik Srbije Boris Tadić.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 30.09.2008.

00:47

Default images

Srbija smatra da je jedino rešenje za Kosovo suštinska autonomija, ona nikada neće priznati nezavisnost a o podeli mogu da razmišljam samo u slučaju da su sve ostale mogućnosti iscrpljene, i to hipotetički, izjavio je večeras Tadić, pojašnjavajući stav koji je sinoć izneo u intervjuu RTS-u.

On je dodao da ni jednog trenutka ne predlaže druga rešenja, ni podelu Kosova o kojoj diskutuju intelektualci u Srbiji i međunarodnoj javnosti.

Tadić je precuzirao da o tome može da razmišlja samo u slučaju da su sve ostale mogućnosti iscrpljene, a da bi o prihvatanju tog rešenja danas mogao da govori samo hipotetički.

On je ponovio da Srbija nastoji da ovo pitanje prevede sa političkog na pravni teren kroz zahtev da se dobije mišljenje medjunarodnog suda pravde o nezavisnosti.

Tadić je istakao da usvajanje takve rezolucije obezbeđuje stabilizaciju političkih prilika na prostoru čitavog Balkana.

Predsednik Srbije je još jednom ponovio da će ona u borbi za očuvanje teritorijalnog integriteta koristiti samo pravna i diplomatska sredstva. Podsetimo, Tadić je sinoć izjavio da podela Kosova kao opcija u ovom trenutku "nije na dnevnom redu", već da Beograd i dalje želi da traga za rešenjem u okviru koncepta najveće moguće samostalnosti Kosova u okviru Srbije.

"Spreman sam da razmišljam i o toj opciji, ako iscrpimo sve prethodne opcije, a ima ih dosta. Ima još mnogo mogućnosti da pronađemo rešenje unutar pojma suštinske autonomije. Ali, ako iscrpimo svaku mogućnost, onda možemo da pređemo na tu opciju", kazao je Tadić za RTS.

Predsednik Srbije je naveo da su u okviru procesa rešavanja pitanja statusa Kosova "sve inicijative legitimne" i da je sve bolje od situacije u kojoj je jedna strana izgubila sve.

Priština: Neprihvatljivo

Čelnici kosovskih institucija rekli su da su neprihvatljive izjave predsednika Srbije Borisa Tadića o podeli Kosova.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju rekao je da je Kosovo nezavisna i međunarodno priznata država. "Zna se naš jasan stav. Mi smo država i sve ostalo je uzaludno", rekao je kratko Sejdiju novinarima u Prištini.

Predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići rekao je da to nije prvi pokušaj Srbije da podeli Kosovo.

"Ipak, Kosovo ima svoje granice koje sve više i više priznaju (u međunarodnoj zajednici). Mislim da procesima u Balkanu i u Evropi nisu potrebni nova prekrajanja granica Kosova", rekao je Krasnići.

Poslanica G17: Srbi ne mogu s Albancima

Poslanica G17 plus sa Kosova Stojanka Petković izjavila je da je podela Kosova po etničkom principu jedno od rešenja za Pokrajinu.

Ona je novinarima u Skupštini Srbije rekla da je moguće da tamo gde većinski živi srpsko stanovništvo bude vlast Srbije, a da tamo gde je stanovništvo većinsko albansko ono bude pod ingerencijom albanske vlasti.

Ona je rekla da je projekat multietničkog Kosova "definitivno propao, kao što je sada definitivno svima jasno da Srbi ne mogu da žive zajedno sa Albancima".

Kako je, međutim, navela, "u svakom slučaju, taj proces bio bi dugotrajan i najvažnije je da Albanci sednu za pregovarački sto u prisustvu međunarodnog faktora i o tome razgovaramo".

Poslanik Socijalističke partije Srbije Dušan Bajatović izjavio je da u ovom trenutku podela Kosova nije dobra opcija.

Bajatović je naveo da je Tadić o tome govorio kao o poslednjoj opciji, o nečemu što ne treba odbaciti, ali je naglasio da ta opcija u ovom trenutku nije na dnevnom redu.

"Srbija ukoliko uspostavi političko jedinstvo, ako nastavimo na međunarodnom planu kako smo započeli i postignemo jedinstvo u Srbiji, mislim da opciju podele Kosova nećemo imati potrebe da razmatramo. Srbija će doći na svoje, Kosovo će biti autonomija u okviru Srbije, u to sam potpuno ubeđen", izjavio je Bajatović.

Šef poslaničke grupe SRS Dragan Todorović ocenio je da izjava Tadića govori o njegovim pravim namerama da Kosovo i Metohija dobije potpunu nezavisnost.

Šef poslanika Nove Srbije Velimir Ilić izjavio je da bilo kakva podela Kosova nije moguća jer bi to značilo da Srbija priznaje nezavisnost Kosova.

Ilić je iznenađen izjavom Tadića i ocenjuje da je takvih ideja bilo i ranije, da je možda svojevremeno i bilo nekih mogućnosti da se izvrši podela Kosova, ali da je sada kasno za to.

"Ne treba sad dati neki argument da smo mi spremni za podelu Kosova. To automatski znači da prihvatamo ono što su mnogi već uradili. Veliki deo teritorije bi ostao kao nezavisno Kosovo, a jedan mali deo bi pripao srpskoj državi, da bude neka kompenzacija - severno Kosovo koje se nalazi sa kompletnim srpskim življem. Prema tome, mi se moramo boriti i naš Ustav zahteva za celovito Kosovo bude sastavni deo Srbije", rekao je Ilić.

Šef poslaničke grupe Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da je LDP oduvek bio protiv podele Kosova kao načina rešavanja problema, jer ta ideja nije proistekla iz ozbiljne državne politike, nije utemeljena u Ustavu Srbije i odlukama koje je Skupština Srbije donosila.

"Ohrabrujem susede da ne priznaju"

Tadić je pozvao vlade Makedonije i Crne Gore da ne priznaju nezavisnost Kosova.

"Ohrabrujem makedonsko i crnogorsko rukovodstvo da ne priznaju nezavisnost Kosova", rekao je Tadić komentarišući izjavu američkog ambasadora u Beogradu Kamerona Mantera da SAD ohrabruju te dve zemlje da priznaju Kosovo, a ne da vrše pritisak na njih da to učine.

Tadić je ocenio da ohrabrivanje zemalja u regionu da priznaju nezavisnost Kosova nije odvojivo od konteksta srpske inicijative UN da zatraži mišljenje Međunarodnog suda pravde o razmeštanju Euleksa.

Prema njegovim rečima, svrha te inicijative jeste da se dobije pozitivno mišljenje Suda u Hagu i, u tom slučaju, niko u EU ne bi mogao da uceni Srbiju da prizna nezavisnost Kosova kako bi postala zemlja članica Unije.

Tadić je kazao da su susedne zemlje pod "velikim pritiskom" da priznaju Kosovo, ali da se nada da to neće učiniti.

"Taj pritisak ne jenjava, a da li će oni odoleti pritisku – mogu samo da kažem da se tome nadam", rekao je Tadić i naveo da je dobro što Bosna "ne namerava, niti je nameravala da prizna Kosovo".

On je rekao da je pozicija Srbije u regionu u ovom trenutku bolja nego ranije, ali i da mora biti snažena odmerenim potezima i reakcijama koje nisu u svrhu trenutka već očuvanja interesa kroz vreme.

Mišljenje ministra inostranih poslova Srbije Vuka Jeremića o odnosu regiona prema Kosovu možete čitati u posebnoj vesti.

Vuković:Čekaćemo da se slože kockice

S druge strane, visoki funkcioner vladajuće crnogorske Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković izjavio je da Crna Gora neće priznati nezavisno Kosovo pre izjašnjavanja Generalne skupštine UN o rezoluciji Srbije.

Vuković je potvrdio da postoje pritisci na Crnu Goru da prizna kosovsku nezavisnost. "Pritisci postoje, i to nije ništa novo. Crnu Goru, međutim, niko ničim ne ucenjuje da prizna Kosovo", rekao je on i dodao da Crna Gora zato "čeka da se slože sve kockice", pa da se izjasni o tom pitanju.

"Sačekaćemo da vidimo kako će zahtev Srbije proći u UN, kao i kako će teći dalja procedura po tom pitanju, a sama odluka, kao što je do sada više puta rečeno, biće doneta u skladu sa državnim interesima zemlje", naveo je Vuković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

89 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: