Đelić:Zahtev za smenu Kacina ostaje

Potpredsednik tehničke Vlade Božidar Đelić izjavio je da neće odustati od zahteva za smenu izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Jelka Kacina.

Izvor: FoNet, Tanjug

Subota, 31.05.2008.

15:54

Default images

On je ponovio da slovenački diplomata otvoreno podržava separatiste na Kosovu. Đelić je rekao da "ne možemo tolerisati da izvestilac za našu zemlju bude osoba koja otvoreno ide protiv našeg Ustava i koja otvoreno podržava separatiste".

"Zamislite kako bi reagovala Španija, kada bi izvestilac za zemlju otvoreno podržavao separatiste... Zamislite na dve sekunde i shvatićete da naša zemlja ima pun legitimitet da od Evropskog parlamenta traži smenu Kacina ", rekao je on novinarima.

Đelić je rekao i da nije sporna bilo kakva primedba Kacina oko onoga što su nužne promene i dalja demokratizacija društva, podsećajući da je Srbija na tom planu već postigla veliki napredak.

Potpredsednik tehničke Vlade Srbije je rekao i da mu je jasno da Evropski parlament određuje izvestioca, kao i da zna šta je podela vlasti i da Srbija još nije član Evropske unije.

Kacin je juče pozdravio dvodnevni skup delegacija Evropskog parlamenta i Skupštine Kosova, ove sedmice u Briselu, kao "još jedan korak ka integraciji Kosova i njegovom međunarodnom priznanju", posle čega je Đelić najavio da će tražiti njegovu smenu.

Kacin je u izjavi Tanjugu rekao da je skup u Evropskom parlamentu "bio istorijski", s obzirom na činjenicu da je na njemu, između ostalog, po prvi put istaknuta zastava "nezavisnog Kosova".

LDP: Prekinuti štetnu spoljnu politiku

Liberalno demokratska partija pozvala je predstavnike tehničke Vlade Srbije da odmah prekinu praksu vođenja štetne spoljne politike i izazivanja nepotrebnih konflikata sa visokim zvaničnicima Evropske unije.

U saopštenju te stranke se kaže da "jučerašnji zahtev potpredsednika odlazeće vlade Božidara Đelića, za smenu Jelka Kacina predstavlja nastavak politike koju je nametnuo Vojislav Koštunica i koju je dosledno sprovodio svađajući Srbiju sa svetom sa pozicije premijera".

Liberalno-demokratska partija ceni dosadašnje napore Kacina koji je značajno doprineo potpisivanju SSP-a, iako Srbija nije ispunila elementarne uslove za takav korak, kaže se u saopštenju i zaključuje da LDP osuđuje ovakvu izjavu Božidara Đelića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: