Skopski aerodrom Aleksandar Veliki

Skoplje -- Makedonska vlada odlučila da skopski aerodrom dobije ime "Aleksandar Veliki", saznaje agencija Beta iz izvora bliskih vladi.

Izvor: Beta
Podeli

Isti izvori su naveli da je Vlada na sinoćnoj sednici donela odluku da novo ime aerodroma u Skoplju bude "Aleksandar Veliki" i da je delimično prihvatila predlog upravnog odbora skopskog aerodroma, koji je pre dva dana odlučio da novo ime aerodroma bude "Aleksandar Makedonski". Mediji u Skoplju prenose izjave grčkih zvaničnika i medija i njihove oštre reakcije na predlog.

Šefica grčke diplomatije Dora Bakojani, kako prenose mediji u Skoplju, izjavila je da se čeka zvanična odluka Vlade u Skoplju.

"Bilo bi dobro izbegavati poteze koji bi lako mogli da dovedu do nesporazuma", rekla je ona posle sastanka sa grčkim premijerom Kostasom Karamanlisom i dodala da još nema "zvaničnog saopštenja o promeni naziva aerodroma".

"Da bismo predložili novo ime aerodroma, konsultovali smo istoričare i eksperte i smatramo da ne pravimo prema nekome provokaciju", rekao je za makedonsku Televiziju 5 visoki funkcioner u makedonskoj vladi, koji je želeo da ostane anoniman.

Prema njegovim rečima, ideja Vlade Nikole Gruevskog je da se sa takvim imenom "podigne rejting" skopskog aerodroma i da je ime Aleksandar Veliki vlasništvo čitavog sveta i da niko nema ekskluzivitet da ga samo on koristi.

"U Makedoniji odavno imamo bulevar i ulicu koji nose naziv 'Aleksandar Makedonski' i do sada nije bilo nikakvih reakcija i negodovanja", rekao je isti izvor.

Region

strana 1 od 46 idi na stranu