Srpska vojska u Avganistanu

Veće učešće Srbije u mirovnoim misijama počinje slanjem saniteta u Avganistan.

Izvor: B92

Subota, 23.09.2006.

10:02

Default images

Potez Ministarstva odbrane, odnosno odluka da šalje jedinice Vojske Srbije u mirovne misije u svetu, već duže je sporan. Deo javnosti se pribojava da bi angažovanje u kriznim područjima dovelo živote osoblja u opasnost, već i da bi Srbija mogla da bude obeležena kao meta terorista. S druge strane, mirovne misije vojske, dižu ugled, poverenje, i pokazuju demokratski potencijal Srbije.

Ministar odbrane Zoran Stanković kaže da je Ministarstvom odbrane Norveške dogovoreno da prvi lekar iz Srbije 27. septembra bude upućen u Avganistan u okviru njihovog mirovnog kontingenta, dok će krajem septembra otići još jedan pripadnik saniteta Vojske Srbije.

Zoran Stanković za Blic kaže da su četiri lekara već bila na pripremama u Norveškoj, u Centru za mirovne misije. "Sem toga, dogovorili smo se da naše učešće u toj misiji bude znatno brojnije marta 2007, kada će u Avganistan biti upućeno 26 osoba medicinske struke. Sve pripreme za odlazak dva lekara već su završene, a grupa koja se priprema za 27. mart narednog meseca će početi kurs engleskog jezika", kaže Stanković.

Istovremeno, predviđeno je da u okviru belgijskog kontingenta tri srpska oficira budu upućena u Avganistan. To su posmatrački oficiri, koji bi učestvovali u obezbeđivanju aerodroma u Kabulu. "Tokom posete Norveškoj, domaćini su nas obavestili da su za našu vojsku obezbedili poljsku bolnicu, koja će stići do kraja godine, a do marta iduće godine uputiće u Srbiju, kao donaciju, i pet sanitetskih vozila", kaže Stanković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: