Koštunica: Srbija vapije za ustavom

Od kampanje za izbore 2000. godine do danas svako ko je hteo da dođe na vlast, obećavao je da će doneti novi Ustav.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 31.05.2006.

08:33

Default images

I pored desetina obećanja, Srbija ima Ustav iz 1990. godine. Svi pokušaji prošle i sadašnje vladajuće garniture da donesu novi, nije dao rezultate. Premijer i predsednik Skupštine danas su dali novo obećanje. Rokovi, međutim, nisu pominjani.

Sastanak predsednika Skupštine i Vlade Srbije, iako je izazvao veliku pažnju javnosti, sveden je samo na konsultacije oko donošenja novog ustava. Predrag Marković i Vojislav Koštunica složili su se da bi ustav trebalo da bude usvojen što pre, uz konsenzus svih relevantnih stranaka.

Marković je na sebe preuzeo da, posle ovih, zakaže niz novih konsultacija – ovog puta s predsednikom Srbije Borisom Tadićem i Tomislavom Nikolićem kao šefom najveće parlamentarne stranke: "Postoji spremnost i predsednika Vlade i predsednika Skupštine da se u najskorije vreme organizuje jedan zajednički sastanak, posle ovih konsultacija, sa svim političkim subjektima važnim za donošenje novog ustava, i da se u odnosu na to maksimalno ubrza donošenje ovog osnovnog zakonskog akta".

Premijer Koštunica je istim povodom izjavio da ima "puno razloga" za optimizam da će novi ustav uskoro biti usvojen: "Sada je prilika i zbog toga što Srbija odavno ima potrebu, vapije za ustavom, koji je temelj jedne uređene države i što je to još potrebnije u ovom trenutku. Dakle, mi smo to konstatovali, zaključili još jedan put da ustav, koji mora biti donet saglasnošću svih političkih snaga u Srbiji, mora da bude donet što pre ili pak da se javnosti saopšti koji su razlozi zašto to ne može da se učini, šta je to što koči, i zbog čega se koči donošenje novog ustava".

Zbog odluke da se čelnici izvršne i zakonodavne vlasti obrate javnosti bez novinarskih pitanja, ostalo je nejasno na čemu vlast sada zasniva optimizam da će posao koji nije priveden kraju 6 godina, biti završen u narednim mesecima.

Profesor Pravnog fakulteta Stevan lilić za B92 kaže da sadašnja vladajuća garnitura nije sposobna da sprovede ni osnove svoje politike, pa ni da donese Ustav: "To što priželjkuju je jedna stvar. Ali, ovde nije reč o pisanju ustava, već o usvajanju jednog vrednosnog sistema. To je zapravo ustav. U ovoj garnituri aktuelnog režima ne postoje takve vrednosne orjentacije, da je to iskreno zalaganje za evropske integracije, za odgovornost onih koji su činili ratne zločine, iskreni odnos saradnje i savezništva sa Crnom Gorom. Ovaj Kabinet nema taj kapacitet".

Tadić: Novi ustav samo uz poštovanje procedure

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da se novi ustav Srbije može doneti samo uz poštovanje postojeće procedure ili raspisivanjem izbora za ustavotvornu skupštinu.

"Srbija ima veliki problem da donese novi ustav jer je u zakonskom smislu otežan postupak njegovog donošenja. Moje mišljenje je da mi moramo prvo da probamo da donesemo novi ustav po postojećem pravnom poretku a, ako nije moguće, onda treba da ga donesemo na izborima za ustavotvornu skupštinu", rekao je Tadić novinarima u Somboru.

Prema njegovim rečima, postoje pojedine političke partije u Srbiji koje zagovaraju donošenje ustava na nezakonit i neustavan način.

"To bi značilo da najviši pravni akt hoćete da donesete u atmosferi rušenja pravnog poretka. Kao predsednik Srbije, kao osoba koja je zadužena da brine i o pravnom poretku u zemlji, kažem da ću insistirati na tome da se poštuje pravni poredak ove zemlje i kada se donosi novi ustav", rekao je Tadić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

13 h

Podeli: