Sreda, 31.05.2006.

08:33

Koštunica: Srbija vapije za ustavom

Od kampanje za izbore 2000. godine do danas svako ko je hteo da dođe na vlast, obećavao je da će doneti novi Ustav.

Izvor: B92

Koštunica: Srbija vapije za ustavom IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

53 Komentari

Sortiraj po:

Vladimir Pantić

pre 17 godina

Pored toga što bez novog demokratskog ustava ne mogu da živim, vapijem i za javnom raspravom o ustavu, Ratkom u Hagu, slobodnim opštinama i gradovima (decentralizacija i regioni), da idem u Beč i Podgoricu bez vize, da znam kad, koliko i zašto me BIA prisluškuje, da plaćam samo struju jer RTS ne gledam i nemam televizor, da budu osuđene ubice Zorana, Ivana, Slavka..i svi ministri bivši i sadašnji što su se sa ubicama tajno sastajali, da se međunarodnim organizacijama i donatorima ne podnosi falsifikovana dokumentacija, vapijem za neposrednim i slobodnim izborima (neću da glasam za partije već za ljude), da direktori javnih preduzeća kupuju ktitorsko ordenje parama iz svog a ne iz mog džepa.
Molim da se moji vapaji usliše ili da se saopšti koji su razlozi zašto to ne može da se učini, šta je to što koči, i zbog čega se koči!
Građanin Vladimir
Valjevo

Nenad Rogulja

pre 17 godina

Kostunica je najveca prepreka novom ustavu. Licno je on, godinu dana posto je bio obecavao novi ustav na izborima, promenio pricu i javnosti saopstio da je prioritet vlade EU, a ne ustav. Kako je ocigledno spreman da zrtvuje EU zarad Mladica jasno je da su njegovi prioriteti u sledecem redosledu:
odbrana Mladica > rep. Srpska > Crna Gora > EU > Ustav
Ocekujmo novi ustav kada Kostunica postavi Mladica za nacelnika generalstaba, ujedini republiku Srpsku i CG sa Srbijom, i kada nas takve primi EU.
Do tada ce nastaviti da vlada na isti nacin kao i do sad.

Milan

pre 17 godina

Dimna zavesa, sada kad 'oseca' raspad pod nogama, odjednom 'neki drugi' razlozi za pad vlade; tj. ustav i izbori 'po zakonu'. Imali nade da se Srbi sagledaju bez defanzive na svakom koraku. ta nasa neutoljiva glad da se 'objasnimo', tj. opravdamo, samo potvrdjuje da mi kulturoloski i socijalno nemamo izgradjen sistem vrednosti koji razgranicava krivicu i odgovornost. Tesko je u Srbiji 'prodati' koncept u kome je neko odgovoran za neuspeh, cak iako nije direktno kriv za ucinjeno. A sta tek da se kaze ako su krivica i odgovornost ruku pod ruku? Kostunica je sada i sertifikovani lazov, spletkaros i posast za Srbiju u sivim rukavicama.
Tesko je nasoj zemlji kada trpimo sivo, samo da nam nije crvenog ili crnog.

18-ogodisnjak

pre 17 godina

pa "opravi" ga vec jednom kada srbija toliko "vapije" za novim ustavom! i onako nista opipljivo niste uradili otkada ste se smestili u fotelje... ma dosta vam je, treba vas isterati!!!

Dragan

pre 17 godina

Sta je srecavalo g. Legalistu da se donese svih ovih godina Ustav? Kod g. Kostunice sve ispade da je:" Zadnja rupa na svirali", pa i Ustav.

oskar

pre 17 godina

Vuk Draskovic zeli monarhiju, Vojislav Kostunica se setio novog ustava. Sve ce uciniti da bi ostali na vlasti i produzili agoniju ovog naroda. U sustini novi ustav i nije vazan jer bas ova vlast ne postuje ni ovaj ustav. U stvari postuje ga prema potrebi. A ovaj nagli ispad legaliste o ustavu je dokaz da je ovoj vladajucoj garnituri stalo samo do vlasti. Ustav nije toliko ni bitan; bitna je privreda, bitna je zaposlenost, bitna je socijalna sigurnost, bitna je ravnopravna primena zakona za sve (bez obzira na rasu, poreklo, veru, socijalni-drustveni status...).

marjan man.utd fan

pre 17 godina

Ko vapije sledi mu vaskrsenije, bice mu vostanije i tako u krug dok mi trpimo Vojino jahanje na grbaci.Sram vas bilo, dokle vise?

Goran Kraljevo

pre 17 godina

Jasno je da ce morati biti izbora za ustavotvornu skupstinu. Ali se zaboravlja sta tome prethodi: denacifikacija stanovnistva. Tako je bilo i u Nemackoj 1945, pa ce morati i vode. A za one koji je ne prihvataju postarace se majka priroda.
E gde bi nam bio kraj da smo zapoceli jutro 06.10.2000 denacifikacijom i pocetkom kampanje za ustavotvornu skupstinu...

Doctor Wu

pre 17 godina

Ovaj Kostunica sve vise pocinje da lici na pravog SPS aparatcika: umesto da resava goruce pitanje Mladica, da stvara manevarski prostor oko referenduma u RS, da resava goruci problem korupcije u drzavi, da resava pitanje korumpiranog pravosudja i policijskog aparata njemu je najprece da pise Ustav koji ce, valjda, sve to da resi. Vreme je za izbore. Cini mi se da je u odnosu na ovu zabokrecinu svako resenje bolje.

Dejan S.

pre 17 godina

Srbija gospodine Koštunica vapije da sjašite sa grbače ovog naroda vi i vaša lopovska kvazidržavna oligarhija. Niste isporučili Mladića, oterali ste Crnogorce, izgubićete Kosovo, a ustav će ova Skupština doneti malo sutra. To svi mi znamo, nismo baš toliko glupi kao što to vi zamišljate. Ali možda ste vi u pravu, treba ovce šišati. Pitam se samo kako vam je ova brilijantna ideja sa Ustavom pala u ovom trenutku na pamet. Možda ćete dogovoriti sa vašim prijateljima iz SRS-a i SPS-a da novim Ustavom budete imenovani za doživotnog premijera, to je jedini način da sačuvate vlast.

Goran, Pozega

pre 17 godina

Ne, Srbija vapije za vladom koja ce od nje napraviti modernu, dinamicnu zemlju koja se krece u pravcu evropskih integracija. Osim toga, Srbija vapije za sposobnim, energicnim i odlucnim premijerom koji ce tu vladu predvoditi.

Banat

pre 17 godina

Pa sa ovim ustavom stvarno vise... Najgore je sto nije problem napisati ustav, vec to sto ima toliko sujete da je mozemo izvoziti. Tri godine od kako je DSS napisao predlog ustava. Tri godine! Eto i DS ima jedan. Hajde, skupite se, uzmite najbolje od oba predloga ustava i napravite jedan valjan. DS i DSS da rade zajedno i eto potrebne vecine.

Saša Novak @ NL

pre 17 godina

Novi ustav Srbije ne moze pisati Nikolic i Radikali sa SPS-om kao šlag na torti da ne bi postao ne-funkcionalni dokument kao ustavna povelja SCG. Nije moguc kompromis sa snagama koje i dan danas odobravaju vreme Miloseviceve strahovlade i diktature. Ustav moraju da pisu demokratski orijentisane stranke, to ove Miloseviceve sigurno nisu. Svaki ustav napisan kao kompromis sa retrogradnim snagama je cista blamaza pred svetom i pogotovo frustracija za one gradjane koji jos uvek gaje nadu u jednu demokratsku, slobodnu i otvorenu Srbiju. Kostunici jedino sto preostaje jeste da spase demokratski blok, ukoliko jos nesto zeli da ucini pre pada vlade, inace je kasno za srpsku demokratiju, biraci nece izaci a Radikali bi pored svog razocarenja demokratski orijentisanih gradjana mogli odneti pobedu apsolutnom vecinom, posledice toga neka ispuni svak za sebe. Ako je jedno dobro bilo u Crnoj Gori protekle sedmice, to je da su sa 86% izasli na izbore, to je ljubav prema drzavi (ne prema Milu, ne prema Pedji), to je odgovornost gradjanina! Sledimo u srbiju to poruku i posaljimo ove dzabalebovice na smetliste istorije, na kulturan nacin.

David

pre 17 godina

Vrse se konsultacije da nelegitimna vlada donese novi ustav na jedan krajnje neliegitiman nacin. Dakle gradjani Srbije se opet nece pitati kako njihova drzava treba biti uredjena. Dakle nesto sto treba da bude dogovor izmedju gradjana i vladajucih garnitura ce postati dogovor vladajucih garnitura oko toga kako hoce da vladaju a taj sporazum koji oni nazivaju ustavom bice nametnut nama kroz neku krnju vecinu neke krnje skupstine koja je odavno izgubila kredibilitet. Vise mi je sve preko glave, a i siguran sam mnogim mojim sugradjanima. Pitam, zasto mi nemamo pravo da nesto kazemo da se pitamo, da nam politicari budu odgovorni, da reaguju na ishod referenduma i kazu nam sta je njihov plan, kako ce se stvari odvijati, dali su spremni, nisu li spremni? Zasto?

Ivan

pre 17 godina

Posto premijera ne videsmo niti cusmo da odgovori na neko novinarsko pitanje (valjda misli da mi to nije opis posla) mozda bi trebalo da mu kupite neko sokce (po mogucstvu Sinalco) pa ce vam se i obratiti u usmenoj (da ne kazem oralnoj) komunikaciji, a ne samo virmanski-ziralno (mislim pisano).

A to da ce Voja K. da nam usvoji ustav. Boze me sacuvaj. Pa on i svoju nezavisnu drzavu Srbiju nije hteo da pricna dok mu RRK iz Podgorice nije rekla (OBAVESTILA GA!) da je to tako kako je. E sad posto su ga OBAVESTILI, ko veli sta je tu je, daj malo da se igramo sa ustavom.

Prema tome, druze Vojo, zivota ti, OBAVESTI me kad usvojite taj ustav, ali molim te da me do tada ne smaras vise, umorih se od 2000. do danas.

mama ludaca

pre 17 godina

Nas premijer je bas(po godinama)zreo i vrlo,vrlo pragmatican politicar,nesklon demokratiji i izborima.
Igrali smo se odbrane Kosova,pa odbrane Crne Gore.U medjuvremenu smo imali i crkvenih poslova(Pahomije,limene crkve,makedonsko crkveno pitanje),mnogo afera i gubljenja vremena.
Za vreme svih tih izgubljenih igara,nikad nije pominjan ustav,koji nam je,doduse,obecavan 2000.
Sad kad je vecina igara okoncana nasim porazom i kad se treba suociti sa radom ove vlade i njenog prvog coveka-izvlacimo kec iz rukava zvani ustav.
Kao sto se neko nedavno lepo setio,sve je to Jututunska juhahaha,a mi moroni kojima se politicari poigravaju u igrama bez prestanka,ali i bez hleba i slobode.

Cika Jova Zmaj

pre 17 godina

JUTUTUNSKA JUHAHAHA
U kraljevstvu Jutututu
Kralj trinajsti Balakaha
Obećao svom narodu
Da će dati juhahaha.

Samo neka budu verni,
Nek vojuju o svom kruhu,
Neka ćute i nek žmure,
Nek plaćaju juhuhuhu.

Poslušni su Jututunci,
Plaćali su juhuhuhu,
Ćutali su, žmurili su,
Vojevali o svom kruhu.

A prolećem svakog goda
Popne s' na breg Balakaha,
Pa poviče gromoglasno:
Dobićete juhahaha!

U kralja su jake prsi,
Grlat li je Balakaha,
Kad poviče, brda s' ore -
Juhahaha, haha, haha!

Svi se grotom smejat stanu,
Sve se trese brat do brata,
A od smeha, teška smeha,
Za trbuh se i kralj hvata.

A šta im je tako smešno?
Il' je smešan Balakaha?
Il' su smešni Jututunci?
Il' je smešno "juhahaha"?

Sve troje je dosta smešno,
Ponajviše Balakaha,
Kad ozbiljno, milostivo,
Progovori: Juhahaha!

Srećni su ti Jututunci,
Srećan li je Balakaha,
Kad ih tako razveseli
Prazna rečca: Juhahaha!

UDOVICA

pre 17 godina

Ne mogu da verujem da se i dalje sve ponavlja. Pitaju li se KO će imati više snage u Srbiji da po ko zna koji put sve ISTO prolazi, nada se, gubi nadu i budućnost? Da li znaju šta je odgovornost? Mnogi nisu doživeli da dostojanstveno žive, a sve su uradili da bude tako. Očajna sam gde živim i kako živim, a još više ko odlučuje o mojoj sudbini i sudbini mog deteta. Sve što je Država tražila od mene višestruko je dobila: obrazovanje, vredan rad, rađanje, mnogo humanitarne pomoći, sve plaćene račune i poreze...A kako mi vraća?! Davala sam doprinose drugima za stan, a sama ga nemam, davala drugima pomoć za hranu, a sada sam gladna, kad zatražim pomoć ćute! Tražim da dostojanstveno živim. Znam šta je odgovornost i humanost, sada je red na Vas.

Ratko Rodic

pre 17 godina

Kostunica je ovom prilikom svakako ispustio onaj cuveni uzdah koji ispusta kad god nesto treba da objasni ili cak samo konstatuje u vise od 2 prosto prosirene recenice: "Eeeeh" (posle svake sentence). Dakle rekao je otprilike: "Sada cemo, eeeh, morati da se posvetimo ovom delikatnom pitanju, eeeh, jer nemamo vise cime da se bavimo i sa nama vise niko, eeeh, nece."

Prosto je neverovatno kako cela DSS bulumenta ispusta isti zvuk oponasajuci svog predvodnika (najvise Jocic, ali i ostatak ekipe). Nazalost, na politickoj sceni Srbije je to redovna pojava. I pokojnog Djindjica je njegova klika imitirala (po gestikulaciji, drzanju - pogledajte Sutanovca, Ziku Pauka i dan danas), a o fenomenu Milosevic - Dacic (i ostatak ekipe) da ne govorim.

Srba

pre 17 godina

Raspustite parlament , raspisite izbore za ustavotvornu skupstinu. To je jedini valjan nacin. Oktroisani ustav u ovim uslovima bio bi cementiranje Srbije u izolaciji i mraku.

srdjan

pre 17 godina

Vladin predlog ustava je ustav prilagodjen potrebama Kostunice jer se predvidja da se predsednik bira u parlamentu i stranke poput dss, srs, sps, g17+, prihvataju takvo resenje jer nemaju kandidate koje bi narod izabrao na izborima-pa racunaju da na mala vrata, kroz skupstinu dodju do svih pozicija. Ustav se ne pravi zbog jednog coveka...

Dirty

pre 17 godina

Koliko se bolje osecam kad znam da je sudbina buduceg ustava izvesna i u sigurnim rukama? Naravno, da jedino Kostunica kao ljubitelj nacionalnog jedinstva moze biti garant novog ustava a jos kad porazgovara sa Predragom Markovicem nema bre frke. To je vest decenije a verovatno i veka mada je ovo tek 2006. godina. Ustav sigurno dobijamo do 2770. a do tad da slusamo mudre cestite srpske domacine i njihova jos mudrija promisljena opste prakse a narocito na temu vaznosti hitnog donosenja novog ustava!

Saša Novak @ NL

pre 17 godina

Ustav svakako mora da se sastavi i usvoji. Sporno je da taj posao uradi vlada i skupstina koja je pogresnom reaktivnom politikom zakasnila i gresila sve ove godine dok je na vlasti. Kostunica nema kredibilitet ni autoritet da njegova vlast napise ustav, zakasnio je, obecanje je bilo davno. Lepo je sto ce se pred kamerama pricati sta treba a nikako da progovore "zasto nisu dosad". Politicar sa i malo sposobnosti deluje proaktivno i totalno je orijentisan na rezultate. Nasi gradjani su se odvikli da polticari doprinose drustvu i drzavi rezultatima na delu zato i tolerisu ovakve danasnje nesposobnjakovice, totalno su mozgovi isprani i postoji jedna tesko izleciva apatija medju birackim telom. Posle raspada SCG je zrelo vreme za jednu novu energiju u Srbiji. Vlast koja ce umeti da motivise gradjane i vlast koja ce bezkompromisno da povuce drzavu napred rezultatima na delu, pocev od ustava, preko ekonomskog oporavka do situacije da nam drzava dodje u situaciju da referendumskim izjasnjavanjem gradjana se resi dilema "da" ili "ne" u EU. Ne treba zakone nanovo izmisljati, kao ni ustav, prepisimo onaj iz jedne od najdominantnijih drzava clanica EU koji nam najbolje odgovara, uskadimo zakone sa regulativama EU, odnosno zakonima iz skandinavskih zemalja naravno do te mere koliko se to isplati nasem narodu, ne treba tocak nanovo izmisljati, pogotovo ne birokratiju. Naravno ono sto mislimo da je bolje i izvodljivo treba uraditi po nasem uverenju. Sve su ovo prosperitetni poslovi koji se mogu relativno brzo uraditi ukoliko ga rade i organizuju strucni i sposobni ljudi, profesionalci, tu nam nisu potrebni uspavani pravnici kao vodje, oni nisu rezultatski orijentisani po prirodi, pored toga treba jedan prosperitetan sastav skusptine u kojoj nije sporno da postoji levica i desnica, ali da to nisu one snage koje su odgovorne za uzrok danasnjih problema i kasnjenja, da nisu recidivi iz 90-ih. Konkretno tu smatram za lustraciju SPS, SRS, PSS, SPO, NS i nazalost DSS, osim propasti i opstrukcije nisu nicemu drugom doprineli. Ipak narod mora da preuzme odgovornost na civilizovan nacin u svoje ruke i test za narodnu volju predstavljaju izbori; narod mora biti svestan da se mora zrtvovati za buduce generacije i s'toga na izborima da kazni vlast koja neodgovorno postupa sa tom mukom, jer niko nam nece urediti Srbiju ako se ne izmucimo sami, ali procistimo svoje dvoriste i pozovimo na odgovornost sve one likove koji su upropastili tako lepu drzavu i njen imidz.

Nikola

pre 17 godina

Vlada od početka ima sjajne planove, obračun s organizovanim kriminalom, korupcijom, sivom ekonomijom...Svaka rečenica im završava u infinitivu. Da sam Gorštak iz škotskih brda, stvarno mi ne bi smetalo, ali nemam večnost ispred sebe.

Goran

pre 17 godina

Tesko je u Srbiji postici dogovor politickih partija kad imamo toliko jake ekstremne opcije. SRS/SPS i DS/LDP/GS imaju previse suprotstavljene stavove po vecini pitanja i tesko da ce partije centra moci da ih pomire. Sa druge strane politicki lideri ovih opcija su jos uvek nezreli i dure se kao mala deca kad im nesto nije po volji, sto je u politici jedne drzave katastrofalno. Daj Boze da gresim i da se konacno sloze oko novog ustava.

Miroslav I

pre 17 godina

Kostunica grcevito pokusava da spreci neminovni pad vlade i sada trabunja o Ustavu. Zna i sam da ga cekaju izbori posle donosenja Ustava ali se nada da ce barem "casno" da ode zauvek u opoziciju a ne da mu vlada neslavno tresne. Kako god bilo, Srbiji je naneo nenakdoknadivu stetu i trebalo bi svakako da makne prste od novog ustava, napravice nam opet neku nevolju, pa ce strucnjaci morati i nov ustav da prepravljaju. To nam zaista najmanje treba!

SamSvoj

pre 17 godina

Ajoj. Uvek presedne prva kafa ujutru. Tesko je ugoditi u Srbiji. Dokle? Sada nista ne valja, pre nista nije valjalo, tesko da ce i ubuduce. I samo da ne dodju radikali. A sve u svemu radi se o tzv. demokratskom bloku. Nadju problem, daju neko resenje, pa se ne slazu zbog resenja. Krivi radikali i spsovci. I nigde drzave i drzavnog interesa. A to nisu ni partije ni predsednici partija. I jedna lekcija za demokrate. Naucite vec jednom, demokratija je unutrasnji poredak, gradjansko drustvo je proizvod demokratski uredjene drzave gde se gradjanska prava brane demokratski donetim zakonima. Sve drugo je pricam ti pricu. A ustav je pravni okvir kojim se definise, stvara i uredjuje drzava. Pa gospodo, da vidimo sad gde ste. I vi u parlamentu i mi gradjani koji glasamo. Postujuci demokratska nacela, kao gradjani smo vam dali prava i duznosti da uredjujete drzavu po meri nas gradjana. Niste demokrate samo zato sto kazete da jeste, ili pak zato sto se ujedinjujete da nas branite od posasti (kako kazete za radikale i sps), a posle se nadmudrujete ko je ko. I daj vise, prestanite manipulaciju gradjana. Jer kod gradjana je za vas i batina i sargarepa (ne samo kod velikih sila). Birajte. Sad i mi imamo drzavu Srbiju. Rekli su nam kolika je. Pa hajde da je uredimo. S vama ili bez vas, bice ko bombona. Znamo i mi da mislimo, ali za razliku od vas znamo i da radimo. Krenucemo od Ustava. Ali ne kostunicinog ili tadicevog (namerno mala slova)vec srpskog ustava za Srbiju za Srbe i sve njene gradjane. I bez zavitlancije molim. Dosta je bilo 6 godina za sve, i za vas i za nas. Vrag je odneo salu.

sasa rajkovic

pre 17 godina

Sa obzirom na platformu vlade Srbije da Kosovo bude na "leru" jos 20 godina, sumnjam da ce ista biti radjeno na ustavu barem isti vremenski period.
Da je kojim slucajem predsednik vlade bio akter dogadjaja pre prvog srpskog ustanka, jos bi se natezali sa Turcima, legalisticki, polako i mudro.
Definitvno je nespreman na bilo kakvu vrstu odgovornosti.
Prodje zivot.

Slobodni Sloba

pre 17 godina

Svi kude gospodina Kostunicu, a niko ni da pomisli, koliko mora da je tesko tom coveku. Kostunica, da ne cita sve do cega dopre i ne uziva u tome, pa on bi umro od dosade. Nemojte da se smejete, ozbiljno vam porucujem, da je vas pretsednik toliko dosadan covek, da je postao dosadan i sam sebi. Tako da treba da shvatite, da tom coveku nije ni malo lako da najavi da pocinje da radi na tom 6 godina cekanom ustavu. Da je Kostunica bio manje beskoristan kao "opozicionar" - on bi imao "kostur tog famoznog ustava spreman jos pre no sto nam ga je Djindjic prodao kao najpogodniju varijantu za suprotstavljanje Milosevicu.
No, mozda bas takav "gazda" Srbiji i treba, posle karizmaticnog Milosevica, koji nas je u crno zavio, mozda je sudbina htela da nas ovo totalno bezzivotno stvorenje povede u srecniju buducnost.

Zorica

pre 17 godina

Ma to je poruka (mantra) Kostunicina. Time on sad samo salje poruku SPS (a i svojim direktnim koalicionim pajacima) da je (kao) spreman za raspisivanje izbora. Cilj je da prodje rekonstrukcija vlade. Onda cemo ponovo slusati kako vlada ima stabilnu vecinu. Sve je tako providno i jadno. Nece taj na izbore, nece taj ni pasti skoro. Kad pad bude blizu pocece Tijanic da ga pljuje (gazde ce imati novog kandidata kome ce se prikloniti). To je jedini pravi znak da tvarno odlazi, sve ostalo je i dalje voznja u parobrodu.

Djuradj

pre 17 godina

Mislim da bi paralelno sa Ustavom Srbije trebalo regulisati i ustrojstvo drzave, referendumom, pa da se odmah zna da li smo parlamentarna monarhija ili repubilika.

Predrag

pre 17 godina

Nije moguce da cemo tako "brzo" dobiti novi Ustav. Pa dokle ce se vise provlaciti ovakve vesti kroz naslove, kad cemo citati o tome kako je skupo u Spaniji i da je lepse u Maroku ove godine. Ljudi ovo je zemlja bez nade! Kao gradjanin najhladnije africke drzave (Srbije) cenim da cemo pravi ustav dobiti kad marsovci ovladaju planetom i ukinu partije, nacije i strane placenike!
Umoran sam od brzine promena i lepog zivota u Srbiji! Odoh tamo daleko !

dule

pre 17 godina

Ma, stoposto ce Kostunica da isposluje novi ustav... vecina u skupstini mu je jadna, klimava i neposteno stecena (sacuvana).
Taman da napise najbolji ustav na svetu, ne treba mu dozvoliti da se on izglasa!
Treba jasno pokazati da je vlada predvodjena dssom i Kostunicom NESPOSOBNA, pa neka u sledecoj predizbornoj kampanji obecava nesto novo. npr, saradnju sa sudom u Hagu...

Slađana

pre 17 godina

Zaista, sramota je što nemamo novi ustav. Međutim, ja ne verujem u njihove iskrene namere i pre mislim da evropski komesari koji dolaze donose poruku, odnosno traže da se raspišu izbori. Jedini način da narod misli kako su odgovorni i kako i dalje imaju podršku, jeste priča o ustavu pa samim tim, i o izborima. Legalistički vrlo, ali pukli su ko bojler!

Dana, Bgd

pre 17 godina

Koštunica najavljuje nastavak rada na izradi ustava... NAJAVLJUJE!?
Završiće ga već 2217 godine, a tada će verovatno izručiti Mladića i priznati rezultate referenduma u CG.
I tada će mo mi živeti sretno do kraja života.

Misko

pre 17 godina

Novi ustav? HA HA HA!!! Mogu da se kladim u zivot da ga ova vlada nikad nece doneti, Kostunica to obecava jos od 2000. godine i to uvek kad nema sta pametnije da nam saopsti.

Nebojsa

pre 17 godina

Ono sto je simptomaticno je sto predstavnici vlasti stalno govore STA TREBA da se uradi a ne govore kakve su napore oni napravili da se to stvarno izvede. Svi mi znamo sta treba a njih smo birali jer su oni navodno najkompetentiji da to urade. To mi sve lici da se problem uvek svaljuje na nekog drugog i to od strane onog koji je najodgovorniji za to i to bez direktnog imenovanja krivca.Na nama izgleda ostaje da sami zakljucimo iz prethodno objavljenog teksta ko je taj krivac, u ovom slucaju Radikalna stranka. Demokratija navodno treba da bude transparatnost vodjenja politika tj. obavestavanje javnosti o svemu sta se radi i sta se planira.Vlada izgleda misli da sve njihove odluke i razgovori nose oznake TOP SECRET i tako se i ponasaju.

Sputnjik

pre 17 godina

Ne treba ozbiljno shvatati Kostunicu, pa on je obecao da je ustav prva stvar koju ce doneti kada dodje na vlast. Bese proslo godinu-dve.....

Miladin

pre 17 godina

Tako je gospodine premijeru, iako su svi dizali halabuku ovih godna moralo je prvo da se resi pitanje CG pa tek onda da se Srbija definise! Samo napred i polako!

igor milutinovic

pre 17 godina

Hvala bogu da bar pocinju razgovori o ustavu. Kakva cemo mi drzava biti ako uskoro sve partije ne sednu za sto i dogovore se o strategiji kretanja Srbije u buducnosti. Prvo ustav, a onda izbori.

Borko

pre 17 godina

Cim izgubi vecinu u Skupstini i realno mu priprete novi izbori, Kostunica se doseti novog Ustava kao nacina da smeni predsednika Tadica! To mu je fix ideja!

Pantelejmon

pre 17 godina

Samo ustavotvorna Skupština, u suprotnom imaćete srednjevekovni kalambur u režiji DSS-SRS-SPS. Tako ćemo doći do toga da nam Ratko Marković oktroiše još jedan ustav. Samo izbori za ustavotvornu Skupštinu, sve ostalo je prečica za nove probleme.

Danica

pre 17 godina

Ovde ne važi "gde ima dima,ima i vatre". Sataće se, izdaće saopštenje i toliko. Pošto je završena priča o Crnoj Gori, potreban je malo "pozitivan" naboj oko Ustava pre nego što se uđe u završnu fazu oko Kosova i Metohije. Ova vlada se saplela još otkad je sastavljena i nikako da padne jer se svi problemi rešavaju "legalistički".

Danica

pre 17 godina

Ovde ne važi "gde ima dima,ima i vatre". Sataće se, izdaće saopštenje i toliko. Pošto je završena priča o Crnoj Gori, potreban je malo "pozitivan" naboj oko Ustava pre nego što se uđe u završnu fazu oko Kosova i Metohije. Ova vlada se saplela još otkad je sastavljena i nikako da padne jer se svi problemi rešavaju "legalistički".

igor milutinovic

pre 17 godina

Hvala bogu da bar pocinju razgovori o ustavu. Kakva cemo mi drzava biti ako uskoro sve partije ne sednu za sto i dogovore se o strategiji kretanja Srbije u buducnosti. Prvo ustav, a onda izbori.

Borko

pre 17 godina

Cim izgubi vecinu u Skupstini i realno mu priprete novi izbori, Kostunica se doseti novog Ustava kao nacina da smeni predsednika Tadica! To mu je fix ideja!

Pantelejmon

pre 17 godina

Samo ustavotvorna Skupština, u suprotnom imaćete srednjevekovni kalambur u režiji DSS-SRS-SPS. Tako ćemo doći do toga da nam Ratko Marković oktroiše još jedan ustav. Samo izbori za ustavotvornu Skupštinu, sve ostalo je prečica za nove probleme.

Miladin

pre 17 godina

Tako je gospodine premijeru, iako su svi dizali halabuku ovih godna moralo je prvo da se resi pitanje CG pa tek onda da se Srbija definise! Samo napred i polako!

Sputnjik

pre 17 godina

Ne treba ozbiljno shvatati Kostunicu, pa on je obecao da je ustav prva stvar koju ce doneti kada dodje na vlast. Bese proslo godinu-dve.....

Misko

pre 17 godina

Novi ustav? HA HA HA!!! Mogu da se kladim u zivot da ga ova vlada nikad nece doneti, Kostunica to obecava jos od 2000. godine i to uvek kad nema sta pametnije da nam saopsti.

Slađana

pre 17 godina

Zaista, sramota je što nemamo novi ustav. Međutim, ja ne verujem u njihove iskrene namere i pre mislim da evropski komesari koji dolaze donose poruku, odnosno traže da se raspišu izbori. Jedini način da narod misli kako su odgovorni i kako i dalje imaju podršku, jeste priča o ustavu pa samim tim, i o izborima. Legalistički vrlo, ali pukli su ko bojler!

dule

pre 17 godina

Ma, stoposto ce Kostunica da isposluje novi ustav... vecina u skupstini mu je jadna, klimava i neposteno stecena (sacuvana).
Taman da napise najbolji ustav na svetu, ne treba mu dozvoliti da se on izglasa!
Treba jasno pokazati da je vlada predvodjena dssom i Kostunicom NESPOSOBNA, pa neka u sledecoj predizbornoj kampanji obecava nesto novo. npr, saradnju sa sudom u Hagu...

Dana, Bgd

pre 17 godina

Koštunica najavljuje nastavak rada na izradi ustava... NAJAVLJUJE!?
Završiće ga već 2217 godine, a tada će verovatno izručiti Mladića i priznati rezultate referenduma u CG.
I tada će mo mi živeti sretno do kraja života.

Nebojsa

pre 17 godina

Ono sto je simptomaticno je sto predstavnici vlasti stalno govore STA TREBA da se uradi a ne govore kakve su napore oni napravili da se to stvarno izvede. Svi mi znamo sta treba a njih smo birali jer su oni navodno najkompetentiji da to urade. To mi sve lici da se problem uvek svaljuje na nekog drugog i to od strane onog koji je najodgovorniji za to i to bez direktnog imenovanja krivca.Na nama izgleda ostaje da sami zakljucimo iz prethodno objavljenog teksta ko je taj krivac, u ovom slucaju Radikalna stranka. Demokratija navodno treba da bude transparatnost vodjenja politika tj. obavestavanje javnosti o svemu sta se radi i sta se planira.Vlada izgleda misli da sve njihove odluke i razgovori nose oznake TOP SECRET i tako se i ponasaju.

Predrag

pre 17 godina

Nije moguce da cemo tako "brzo" dobiti novi Ustav. Pa dokle ce se vise provlaciti ovakve vesti kroz naslove, kad cemo citati o tome kako je skupo u Spaniji i da je lepse u Maroku ove godine. Ljudi ovo je zemlja bez nade! Kao gradjanin najhladnije africke drzave (Srbije) cenim da cemo pravi ustav dobiti kad marsovci ovladaju planetom i ukinu partije, nacije i strane placenike!
Umoran sam od brzine promena i lepog zivota u Srbiji! Odoh tamo daleko !

Zorica

pre 17 godina

Ma to je poruka (mantra) Kostunicina. Time on sad samo salje poruku SPS (a i svojim direktnim koalicionim pajacima) da je (kao) spreman za raspisivanje izbora. Cilj je da prodje rekonstrukcija vlade. Onda cemo ponovo slusati kako vlada ima stabilnu vecinu. Sve je tako providno i jadno. Nece taj na izbore, nece taj ni pasti skoro. Kad pad bude blizu pocece Tijanic da ga pljuje (gazde ce imati novog kandidata kome ce se prikloniti). To je jedini pravi znak da tvarno odlazi, sve ostalo je i dalje voznja u parobrodu.

Djuradj

pre 17 godina

Mislim da bi paralelno sa Ustavom Srbije trebalo regulisati i ustrojstvo drzave, referendumom, pa da se odmah zna da li smo parlamentarna monarhija ili repubilika.

sasa rajkovic

pre 17 godina

Sa obzirom na platformu vlade Srbije da Kosovo bude na "leru" jos 20 godina, sumnjam da ce ista biti radjeno na ustavu barem isti vremenski period.
Da je kojim slucajem predsednik vlade bio akter dogadjaja pre prvog srpskog ustanka, jos bi se natezali sa Turcima, legalisticki, polako i mudro.
Definitvno je nespreman na bilo kakvu vrstu odgovornosti.
Prodje zivot.

Nikola

pre 17 godina

Vlada od početka ima sjajne planove, obračun s organizovanim kriminalom, korupcijom, sivom ekonomijom...Svaka rečenica im završava u infinitivu. Da sam Gorštak iz škotskih brda, stvarno mi ne bi smetalo, ali nemam večnost ispred sebe.

Goran

pre 17 godina

Tesko je u Srbiji postici dogovor politickih partija kad imamo toliko jake ekstremne opcije. SRS/SPS i DS/LDP/GS imaju previse suprotstavljene stavove po vecini pitanja i tesko da ce partije centra moci da ih pomire. Sa druge strane politicki lideri ovih opcija su jos uvek nezreli i dure se kao mala deca kad im nesto nije po volji, sto je u politici jedne drzave katastrofalno. Daj Boze da gresim i da se konacno sloze oko novog ustava.

SamSvoj

pre 17 godina

Ajoj. Uvek presedne prva kafa ujutru. Tesko je ugoditi u Srbiji. Dokle? Sada nista ne valja, pre nista nije valjalo, tesko da ce i ubuduce. I samo da ne dodju radikali. A sve u svemu radi se o tzv. demokratskom bloku. Nadju problem, daju neko resenje, pa se ne slazu zbog resenja. Krivi radikali i spsovci. I nigde drzave i drzavnog interesa. A to nisu ni partije ni predsednici partija. I jedna lekcija za demokrate. Naucite vec jednom, demokratija je unutrasnji poredak, gradjansko drustvo je proizvod demokratski uredjene drzave gde se gradjanska prava brane demokratski donetim zakonima. Sve drugo je pricam ti pricu. A ustav je pravni okvir kojim se definise, stvara i uredjuje drzava. Pa gospodo, da vidimo sad gde ste. I vi u parlamentu i mi gradjani koji glasamo. Postujuci demokratska nacela, kao gradjani smo vam dali prava i duznosti da uredjujete drzavu po meri nas gradjana. Niste demokrate samo zato sto kazete da jeste, ili pak zato sto se ujedinjujete da nas branite od posasti (kako kazete za radikale i sps), a posle se nadmudrujete ko je ko. I daj vise, prestanite manipulaciju gradjana. Jer kod gradjana je za vas i batina i sargarepa (ne samo kod velikih sila). Birajte. Sad i mi imamo drzavu Srbiju. Rekli su nam kolika je. Pa hajde da je uredimo. S vama ili bez vas, bice ko bombona. Znamo i mi da mislimo, ali za razliku od vas znamo i da radimo. Krenucemo od Ustava. Ali ne kostunicinog ili tadicevog (namerno mala slova)vec srpskog ustava za Srbiju za Srbe i sve njene gradjane. I bez zavitlancije molim. Dosta je bilo 6 godina za sve, i za vas i za nas. Vrag je odneo salu.

Slobodni Sloba

pre 17 godina

Svi kude gospodina Kostunicu, a niko ni da pomisli, koliko mora da je tesko tom coveku. Kostunica, da ne cita sve do cega dopre i ne uziva u tome, pa on bi umro od dosade. Nemojte da se smejete, ozbiljno vam porucujem, da je vas pretsednik toliko dosadan covek, da je postao dosadan i sam sebi. Tako da treba da shvatite, da tom coveku nije ni malo lako da najavi da pocinje da radi na tom 6 godina cekanom ustavu. Da je Kostunica bio manje beskoristan kao "opozicionar" - on bi imao "kostur tog famoznog ustava spreman jos pre no sto nam ga je Djindjic prodao kao najpogodniju varijantu za suprotstavljanje Milosevicu.
No, mozda bas takav "gazda" Srbiji i treba, posle karizmaticnog Milosevica, koji nas je u crno zavio, mozda je sudbina htela da nas ovo totalno bezzivotno stvorenje povede u srecniju buducnost.

Miroslav I

pre 17 godina

Kostunica grcevito pokusava da spreci neminovni pad vlade i sada trabunja o Ustavu. Zna i sam da ga cekaju izbori posle donosenja Ustava ali se nada da ce barem "casno" da ode zauvek u opoziciju a ne da mu vlada neslavno tresne. Kako god bilo, Srbiji je naneo nenakdoknadivu stetu i trebalo bi svakako da makne prste od novog ustava, napravice nam opet neku nevolju, pa ce strucnjaci morati i nov ustav da prepravljaju. To nam zaista najmanje treba!

Saša Novak @ NL

pre 17 godina

Ustav svakako mora da se sastavi i usvoji. Sporno je da taj posao uradi vlada i skupstina koja je pogresnom reaktivnom politikom zakasnila i gresila sve ove godine dok je na vlasti. Kostunica nema kredibilitet ni autoritet da njegova vlast napise ustav, zakasnio je, obecanje je bilo davno. Lepo je sto ce se pred kamerama pricati sta treba a nikako da progovore "zasto nisu dosad". Politicar sa i malo sposobnosti deluje proaktivno i totalno je orijentisan na rezultate. Nasi gradjani su se odvikli da polticari doprinose drustvu i drzavi rezultatima na delu zato i tolerisu ovakve danasnje nesposobnjakovice, totalno su mozgovi isprani i postoji jedna tesko izleciva apatija medju birackim telom. Posle raspada SCG je zrelo vreme za jednu novu energiju u Srbiji. Vlast koja ce umeti da motivise gradjane i vlast koja ce bezkompromisno da povuce drzavu napred rezultatima na delu, pocev od ustava, preko ekonomskog oporavka do situacije da nam drzava dodje u situaciju da referendumskim izjasnjavanjem gradjana se resi dilema "da" ili "ne" u EU. Ne treba zakone nanovo izmisljati, kao ni ustav, prepisimo onaj iz jedne od najdominantnijih drzava clanica EU koji nam najbolje odgovara, uskadimo zakone sa regulativama EU, odnosno zakonima iz skandinavskih zemalja naravno do te mere koliko se to isplati nasem narodu, ne treba tocak nanovo izmisljati, pogotovo ne birokratiju. Naravno ono sto mislimo da je bolje i izvodljivo treba uraditi po nasem uverenju. Sve su ovo prosperitetni poslovi koji se mogu relativno brzo uraditi ukoliko ga rade i organizuju strucni i sposobni ljudi, profesionalci, tu nam nisu potrebni uspavani pravnici kao vodje, oni nisu rezultatski orijentisani po prirodi, pored toga treba jedan prosperitetan sastav skusptine u kojoj nije sporno da postoji levica i desnica, ali da to nisu one snage koje su odgovorne za uzrok danasnjih problema i kasnjenja, da nisu recidivi iz 90-ih. Konkretno tu smatram za lustraciju SPS, SRS, PSS, SPO, NS i nazalost DSS, osim propasti i opstrukcije nisu nicemu drugom doprineli. Ipak narod mora da preuzme odgovornost na civilizovan nacin u svoje ruke i test za narodnu volju predstavljaju izbori; narod mora biti svestan da se mora zrtvovati za buduce generacije i s'toga na izborima da kazni vlast koja neodgovorno postupa sa tom mukom, jer niko nam nece urediti Srbiju ako se ne izmucimo sami, ali procistimo svoje dvoriste i pozovimo na odgovornost sve one likove koji su upropastili tako lepu drzavu i njen imidz.

Dirty

pre 17 godina

Koliko se bolje osecam kad znam da je sudbina buduceg ustava izvesna i u sigurnim rukama? Naravno, da jedino Kostunica kao ljubitelj nacionalnog jedinstva moze biti garant novog ustava a jos kad porazgovara sa Predragom Markovicem nema bre frke. To je vest decenije a verovatno i veka mada je ovo tek 2006. godina. Ustav sigurno dobijamo do 2770. a do tad da slusamo mudre cestite srpske domacine i njihova jos mudrija promisljena opste prakse a narocito na temu vaznosti hitnog donosenja novog ustava!

Ratko Rodic

pre 17 godina

Kostunica je ovom prilikom svakako ispustio onaj cuveni uzdah koji ispusta kad god nesto treba da objasni ili cak samo konstatuje u vise od 2 prosto prosirene recenice: "Eeeeh" (posle svake sentence). Dakle rekao je otprilike: "Sada cemo, eeeh, morati da se posvetimo ovom delikatnom pitanju, eeeh, jer nemamo vise cime da se bavimo i sa nama vise niko, eeeh, nece."

Prosto je neverovatno kako cela DSS bulumenta ispusta isti zvuk oponasajuci svog predvodnika (najvise Jocic, ali i ostatak ekipe). Nazalost, na politickoj sceni Srbije je to redovna pojava. I pokojnog Djindjica je njegova klika imitirala (po gestikulaciji, drzanju - pogledajte Sutanovca, Ziku Pauka i dan danas), a o fenomenu Milosevic - Dacic (i ostatak ekipe) da ne govorim.

Srba

pre 17 godina

Raspustite parlament , raspisite izbore za ustavotvornu skupstinu. To je jedini valjan nacin. Oktroisani ustav u ovim uslovima bio bi cementiranje Srbije u izolaciji i mraku.

srdjan

pre 17 godina

Vladin predlog ustava je ustav prilagodjen potrebama Kostunice jer se predvidja da se predsednik bira u parlamentu i stranke poput dss, srs, sps, g17+, prihvataju takvo resenje jer nemaju kandidate koje bi narod izabrao na izborima-pa racunaju da na mala vrata, kroz skupstinu dodju do svih pozicija. Ustav se ne pravi zbog jednog coveka...

UDOVICA

pre 17 godina

Ne mogu da verujem da se i dalje sve ponavlja. Pitaju li se KO će imati više snage u Srbiji da po ko zna koji put sve ISTO prolazi, nada se, gubi nadu i budućnost? Da li znaju šta je odgovornost? Mnogi nisu doživeli da dostojanstveno žive, a sve su uradili da bude tako. Očajna sam gde živim i kako živim, a još više ko odlučuje o mojoj sudbini i sudbini mog deteta. Sve što je Država tražila od mene višestruko je dobila: obrazovanje, vredan rad, rađanje, mnogo humanitarne pomoći, sve plaćene račune i poreze...A kako mi vraća?! Davala sam doprinose drugima za stan, a sama ga nemam, davala drugima pomoć za hranu, a sada sam gladna, kad zatražim pomoć ćute! Tražim da dostojanstveno živim. Znam šta je odgovornost i humanost, sada je red na Vas.

Cika Jova Zmaj

pre 17 godina

JUTUTUNSKA JUHAHAHA
U kraljevstvu Jutututu
Kralj trinajsti Balakaha
Obećao svom narodu
Da će dati juhahaha.

Samo neka budu verni,
Nek vojuju o svom kruhu,
Neka ćute i nek žmure,
Nek plaćaju juhuhuhu.

Poslušni su Jututunci,
Plaćali su juhuhuhu,
Ćutali su, žmurili su,
Vojevali o svom kruhu.

A prolećem svakog goda
Popne s' na breg Balakaha,
Pa poviče gromoglasno:
Dobićete juhahaha!

U kralja su jake prsi,
Grlat li je Balakaha,
Kad poviče, brda s' ore -
Juhahaha, haha, haha!

Svi se grotom smejat stanu,
Sve se trese brat do brata,
A od smeha, teška smeha,
Za trbuh se i kralj hvata.

A šta im je tako smešno?
Il' je smešan Balakaha?
Il' su smešni Jututunci?
Il' je smešno "juhahaha"?

Sve troje je dosta smešno,
Ponajviše Balakaha,
Kad ozbiljno, milostivo,
Progovori: Juhahaha!

Srećni su ti Jututunci,
Srećan li je Balakaha,
Kad ih tako razveseli
Prazna rečca: Juhahaha!

mama ludaca

pre 17 godina

Nas premijer je bas(po godinama)zreo i vrlo,vrlo pragmatican politicar,nesklon demokratiji i izborima.
Igrali smo se odbrane Kosova,pa odbrane Crne Gore.U medjuvremenu smo imali i crkvenih poslova(Pahomije,limene crkve,makedonsko crkveno pitanje),mnogo afera i gubljenja vremena.
Za vreme svih tih izgubljenih igara,nikad nije pominjan ustav,koji nam je,doduse,obecavan 2000.
Sad kad je vecina igara okoncana nasim porazom i kad se treba suociti sa radom ove vlade i njenog prvog coveka-izvlacimo kec iz rukava zvani ustav.
Kao sto se neko nedavno lepo setio,sve je to Jututunska juhahaha,a mi moroni kojima se politicari poigravaju u igrama bez prestanka,ali i bez hleba i slobode.

Saša Novak @ NL

pre 17 godina

Novi ustav Srbije ne moze pisati Nikolic i Radikali sa SPS-om kao šlag na torti da ne bi postao ne-funkcionalni dokument kao ustavna povelja SCG. Nije moguc kompromis sa snagama koje i dan danas odobravaju vreme Miloseviceve strahovlade i diktature. Ustav moraju da pisu demokratski orijentisane stranke, to ove Miloseviceve sigurno nisu. Svaki ustav napisan kao kompromis sa retrogradnim snagama je cista blamaza pred svetom i pogotovo frustracija za one gradjane koji jos uvek gaje nadu u jednu demokratsku, slobodnu i otvorenu Srbiju. Kostunici jedino sto preostaje jeste da spase demokratski blok, ukoliko jos nesto zeli da ucini pre pada vlade, inace je kasno za srpsku demokratiju, biraci nece izaci a Radikali bi pored svog razocarenja demokratski orijentisanih gradjana mogli odneti pobedu apsolutnom vecinom, posledice toga neka ispuni svak za sebe. Ako je jedno dobro bilo u Crnoj Gori protekle sedmice, to je da su sa 86% izasli na izbore, to je ljubav prema drzavi (ne prema Milu, ne prema Pedji), to je odgovornost gradjanina! Sledimo u srbiju to poruku i posaljimo ove dzabalebovice na smetliste istorije, na kulturan nacin.

David

pre 17 godina

Vrse se konsultacije da nelegitimna vlada donese novi ustav na jedan krajnje neliegitiman nacin. Dakle gradjani Srbije se opet nece pitati kako njihova drzava treba biti uredjena. Dakle nesto sto treba da bude dogovor izmedju gradjana i vladajucih garnitura ce postati dogovor vladajucih garnitura oko toga kako hoce da vladaju a taj sporazum koji oni nazivaju ustavom bice nametnut nama kroz neku krnju vecinu neke krnje skupstine koja je odavno izgubila kredibilitet. Vise mi je sve preko glave, a i siguran sam mnogim mojim sugradjanima. Pitam, zasto mi nemamo pravo da nesto kazemo da se pitamo, da nam politicari budu odgovorni, da reaguju na ishod referenduma i kazu nam sta je njihov plan, kako ce se stvari odvijati, dali su spremni, nisu li spremni? Zasto?

Ivan

pre 17 godina

Posto premijera ne videsmo niti cusmo da odgovori na neko novinarsko pitanje (valjda misli da mi to nije opis posla) mozda bi trebalo da mu kupite neko sokce (po mogucstvu Sinalco) pa ce vam se i obratiti u usmenoj (da ne kazem oralnoj) komunikaciji, a ne samo virmanski-ziralno (mislim pisano).

A to da ce Voja K. da nam usvoji ustav. Boze me sacuvaj. Pa on i svoju nezavisnu drzavu Srbiju nije hteo da pricna dok mu RRK iz Podgorice nije rekla (OBAVESTILA GA!) da je to tako kako je. E sad posto su ga OBAVESTILI, ko veli sta je tu je, daj malo da se igramo sa ustavom.

Prema tome, druze Vojo, zivota ti, OBAVESTI me kad usvojite taj ustav, ali molim te da me do tada ne smaras vise, umorih se od 2000. do danas.

Banat

pre 17 godina

Pa sa ovim ustavom stvarno vise... Najgore je sto nije problem napisati ustav, vec to sto ima toliko sujete da je mozemo izvoziti. Tri godine od kako je DSS napisao predlog ustava. Tri godine! Eto i DS ima jedan. Hajde, skupite se, uzmite najbolje od oba predloga ustava i napravite jedan valjan. DS i DSS da rade zajedno i eto potrebne vecine.

Dejan S.

pre 17 godina

Srbija gospodine Koštunica vapije da sjašite sa grbače ovog naroda vi i vaša lopovska kvazidržavna oligarhija. Niste isporučili Mladića, oterali ste Crnogorce, izgubićete Kosovo, a ustav će ova Skupština doneti malo sutra. To svi mi znamo, nismo baš toliko glupi kao što to vi zamišljate. Ali možda ste vi u pravu, treba ovce šišati. Pitam se samo kako vam je ova brilijantna ideja sa Ustavom pala u ovom trenutku na pamet. Možda ćete dogovoriti sa vašim prijateljima iz SRS-a i SPS-a da novim Ustavom budete imenovani za doživotnog premijera, to je jedini način da sačuvate vlast.

Goran, Pozega

pre 17 godina

Ne, Srbija vapije za vladom koja ce od nje napraviti modernu, dinamicnu zemlju koja se krece u pravcu evropskih integracija. Osim toga, Srbija vapije za sposobnim, energicnim i odlucnim premijerom koji ce tu vladu predvoditi.

Goran Kraljevo

pre 17 godina

Jasno je da ce morati biti izbora za ustavotvornu skupstinu. Ali se zaboravlja sta tome prethodi: denacifikacija stanovnistva. Tako je bilo i u Nemackoj 1945, pa ce morati i vode. A za one koji je ne prihvataju postarace se majka priroda.
E gde bi nam bio kraj da smo zapoceli jutro 06.10.2000 denacifikacijom i pocetkom kampanje za ustavotvornu skupstinu...

Doctor Wu

pre 17 godina

Ovaj Kostunica sve vise pocinje da lici na pravog SPS aparatcika: umesto da resava goruce pitanje Mladica, da stvara manevarski prostor oko referenduma u RS, da resava goruci problem korupcije u drzavi, da resava pitanje korumpiranog pravosudja i policijskog aparata njemu je najprece da pise Ustav koji ce, valjda, sve to da resi. Vreme je za izbore. Cini mi se da je u odnosu na ovu zabokrecinu svako resenje bolje.

marjan man.utd fan

pre 17 godina

Ko vapije sledi mu vaskrsenije, bice mu vostanije i tako u krug dok mi trpimo Vojino jahanje na grbaci.Sram vas bilo, dokle vise?

oskar

pre 17 godina

Vuk Draskovic zeli monarhiju, Vojislav Kostunica se setio novog ustava. Sve ce uciniti da bi ostali na vlasti i produzili agoniju ovog naroda. U sustini novi ustav i nije vazan jer bas ova vlast ne postuje ni ovaj ustav. U stvari postuje ga prema potrebi. A ovaj nagli ispad legaliste o ustavu je dokaz da je ovoj vladajucoj garnituri stalo samo do vlasti. Ustav nije toliko ni bitan; bitna je privreda, bitna je zaposlenost, bitna je socijalna sigurnost, bitna je ravnopravna primena zakona za sve (bez obzira na rasu, poreklo, veru, socijalni-drustveni status...).

18-ogodisnjak

pre 17 godina

pa "opravi" ga vec jednom kada srbija toliko "vapije" za novim ustavom! i onako nista opipljivo niste uradili otkada ste se smestili u fotelje... ma dosta vam je, treba vas isterati!!!

Dragan

pre 17 godina

Sta je srecavalo g. Legalistu da se donese svih ovih godina Ustav? Kod g. Kostunice sve ispade da je:" Zadnja rupa na svirali", pa i Ustav.

Milan

pre 17 godina

Dimna zavesa, sada kad 'oseca' raspad pod nogama, odjednom 'neki drugi' razlozi za pad vlade; tj. ustav i izbori 'po zakonu'. Imali nade da se Srbi sagledaju bez defanzive na svakom koraku. ta nasa neutoljiva glad da se 'objasnimo', tj. opravdamo, samo potvrdjuje da mi kulturoloski i socijalno nemamo izgradjen sistem vrednosti koji razgranicava krivicu i odgovornost. Tesko je u Srbiji 'prodati' koncept u kome je neko odgovoran za neuspeh, cak iako nije direktno kriv za ucinjeno. A sta tek da se kaze ako su krivica i odgovornost ruku pod ruku? Kostunica je sada i sertifikovani lazov, spletkaros i posast za Srbiju u sivim rukavicama.
Tesko je nasoj zemlji kada trpimo sivo, samo da nam nije crvenog ili crnog.

Nenad Rogulja

pre 17 godina

Kostunica je najveca prepreka novom ustavu. Licno je on, godinu dana posto je bio obecavao novi ustav na izborima, promenio pricu i javnosti saopstio da je prioritet vlade EU, a ne ustav. Kako je ocigledno spreman da zrtvuje EU zarad Mladica jasno je da su njegovi prioriteti u sledecem redosledu:
odbrana Mladica > rep. Srpska > Crna Gora > EU > Ustav
Ocekujmo novi ustav kada Kostunica postavi Mladica za nacelnika generalstaba, ujedini republiku Srpsku i CG sa Srbijom, i kada nas takve primi EU.
Do tada ce nastaviti da vlada na isti nacin kao i do sad.

Vladimir Pantić

pre 17 godina

Pored toga što bez novog demokratskog ustava ne mogu da živim, vapijem i za javnom raspravom o ustavu, Ratkom u Hagu, slobodnim opštinama i gradovima (decentralizacija i regioni), da idem u Beč i Podgoricu bez vize, da znam kad, koliko i zašto me BIA prisluškuje, da plaćam samo struju jer RTS ne gledam i nemam televizor, da budu osuđene ubice Zorana, Ivana, Slavka..i svi ministri bivši i sadašnji što su se sa ubicama tajno sastajali, da se međunarodnim organizacijama i donatorima ne podnosi falsifikovana dokumentacija, vapijem za neposrednim i slobodnim izborima (neću da glasam za partije već za ljude), da direktori javnih preduzeća kupuju ktitorsko ordenje parama iz svog a ne iz mog džepa.
Molim da se moji vapaji usliše ili da se saopšti koji su razlozi zašto to ne može da se učini, šta je to što koči, i zbog čega se koči!
Građanin Vladimir
Valjevo

Danica

pre 17 godina

Ovde ne važi "gde ima dima,ima i vatre". Sataće se, izdaće saopštenje i toliko. Pošto je završena priča o Crnoj Gori, potreban je malo "pozitivan" naboj oko Ustava pre nego što se uđe u završnu fazu oko Kosova i Metohije. Ova vlada se saplela još otkad je sastavljena i nikako da padne jer se svi problemi rešavaju "legalistički".

igor milutinovic

pre 17 godina

Hvala bogu da bar pocinju razgovori o ustavu. Kakva cemo mi drzava biti ako uskoro sve partije ne sednu za sto i dogovore se o strategiji kretanja Srbije u buducnosti. Prvo ustav, a onda izbori.

Borko

pre 17 godina

Cim izgubi vecinu u Skupstini i realno mu priprete novi izbori, Kostunica se doseti novog Ustava kao nacina da smeni predsednika Tadica! To mu je fix ideja!

Pantelejmon

pre 17 godina

Samo ustavotvorna Skupština, u suprotnom imaćete srednjevekovni kalambur u režiji DSS-SRS-SPS. Tako ćemo doći do toga da nam Ratko Marković oktroiše još jedan ustav. Samo izbori za ustavotvornu Skupštinu, sve ostalo je prečica za nove probleme.

Miladin

pre 17 godina

Tako je gospodine premijeru, iako su svi dizali halabuku ovih godna moralo je prvo da se resi pitanje CG pa tek onda da se Srbija definise! Samo napred i polako!

Sputnjik

pre 17 godina

Ne treba ozbiljno shvatati Kostunicu, pa on je obecao da je ustav prva stvar koju ce doneti kada dodje na vlast. Bese proslo godinu-dve.....

Misko

pre 17 godina

Novi ustav? HA HA HA!!! Mogu da se kladim u zivot da ga ova vlada nikad nece doneti, Kostunica to obecava jos od 2000. godine i to uvek kad nema sta pametnije da nam saopsti.

Slađana

pre 17 godina

Zaista, sramota je što nemamo novi ustav. Međutim, ja ne verujem u njihove iskrene namere i pre mislim da evropski komesari koji dolaze donose poruku, odnosno traže da se raspišu izbori. Jedini način da narod misli kako su odgovorni i kako i dalje imaju podršku, jeste priča o ustavu pa samim tim, i o izborima. Legalistički vrlo, ali pukli su ko bojler!

dule

pre 17 godina

Ma, stoposto ce Kostunica da isposluje novi ustav... vecina u skupstini mu je jadna, klimava i neposteno stecena (sacuvana).
Taman da napise najbolji ustav na svetu, ne treba mu dozvoliti da se on izglasa!
Treba jasno pokazati da je vlada predvodjena dssom i Kostunicom NESPOSOBNA, pa neka u sledecoj predizbornoj kampanji obecava nesto novo. npr, saradnju sa sudom u Hagu...

Dana, Bgd

pre 17 godina

Koštunica najavljuje nastavak rada na izradi ustava... NAJAVLJUJE!?
Završiće ga već 2217 godine, a tada će verovatno izručiti Mladića i priznati rezultate referenduma u CG.
I tada će mo mi živeti sretno do kraja života.

Nebojsa

pre 17 godina

Ono sto je simptomaticno je sto predstavnici vlasti stalno govore STA TREBA da se uradi a ne govore kakve su napore oni napravili da se to stvarno izvede. Svi mi znamo sta treba a njih smo birali jer su oni navodno najkompetentiji da to urade. To mi sve lici da se problem uvek svaljuje na nekog drugog i to od strane onog koji je najodgovorniji za to i to bez direktnog imenovanja krivca.Na nama izgleda ostaje da sami zakljucimo iz prethodno objavljenog teksta ko je taj krivac, u ovom slucaju Radikalna stranka. Demokratija navodno treba da bude transparatnost vodjenja politika tj. obavestavanje javnosti o svemu sta se radi i sta se planira.Vlada izgleda misli da sve njihove odluke i razgovori nose oznake TOP SECRET i tako se i ponasaju.

Predrag

pre 17 godina

Nije moguce da cemo tako "brzo" dobiti novi Ustav. Pa dokle ce se vise provlaciti ovakve vesti kroz naslove, kad cemo citati o tome kako je skupo u Spaniji i da je lepse u Maroku ove godine. Ljudi ovo je zemlja bez nade! Kao gradjanin najhladnije africke drzave (Srbije) cenim da cemo pravi ustav dobiti kad marsovci ovladaju planetom i ukinu partije, nacije i strane placenike!
Umoran sam od brzine promena i lepog zivota u Srbiji! Odoh tamo daleko !

Zorica

pre 17 godina

Ma to je poruka (mantra) Kostunicina. Time on sad samo salje poruku SPS (a i svojim direktnim koalicionim pajacima) da je (kao) spreman za raspisivanje izbora. Cilj je da prodje rekonstrukcija vlade. Onda cemo ponovo slusati kako vlada ima stabilnu vecinu. Sve je tako providno i jadno. Nece taj na izbore, nece taj ni pasti skoro. Kad pad bude blizu pocece Tijanic da ga pljuje (gazde ce imati novog kandidata kome ce se prikloniti). To je jedini pravi znak da tvarno odlazi, sve ostalo je i dalje voznja u parobrodu.

Djuradj

pre 17 godina

Mislim da bi paralelno sa Ustavom Srbije trebalo regulisati i ustrojstvo drzave, referendumom, pa da se odmah zna da li smo parlamentarna monarhija ili repubilika.

sasa rajkovic

pre 17 godina

Sa obzirom na platformu vlade Srbije da Kosovo bude na "leru" jos 20 godina, sumnjam da ce ista biti radjeno na ustavu barem isti vremenski period.
Da je kojim slucajem predsednik vlade bio akter dogadjaja pre prvog srpskog ustanka, jos bi se natezali sa Turcima, legalisticki, polako i mudro.
Definitvno je nespreman na bilo kakvu vrstu odgovornosti.
Prodje zivot.

Nikola

pre 17 godina

Vlada od početka ima sjajne planove, obračun s organizovanim kriminalom, korupcijom, sivom ekonomijom...Svaka rečenica im završava u infinitivu. Da sam Gorštak iz škotskih brda, stvarno mi ne bi smetalo, ali nemam večnost ispred sebe.

Goran

pre 17 godina

Tesko je u Srbiji postici dogovor politickih partija kad imamo toliko jake ekstremne opcije. SRS/SPS i DS/LDP/GS imaju previse suprotstavljene stavove po vecini pitanja i tesko da ce partije centra moci da ih pomire. Sa druge strane politicki lideri ovih opcija su jos uvek nezreli i dure se kao mala deca kad im nesto nije po volji, sto je u politici jedne drzave katastrofalno. Daj Boze da gresim i da se konacno sloze oko novog ustava.

SamSvoj

pre 17 godina

Ajoj. Uvek presedne prva kafa ujutru. Tesko je ugoditi u Srbiji. Dokle? Sada nista ne valja, pre nista nije valjalo, tesko da ce i ubuduce. I samo da ne dodju radikali. A sve u svemu radi se o tzv. demokratskom bloku. Nadju problem, daju neko resenje, pa se ne slazu zbog resenja. Krivi radikali i spsovci. I nigde drzave i drzavnog interesa. A to nisu ni partije ni predsednici partija. I jedna lekcija za demokrate. Naucite vec jednom, demokratija je unutrasnji poredak, gradjansko drustvo je proizvod demokratski uredjene drzave gde se gradjanska prava brane demokratski donetim zakonima. Sve drugo je pricam ti pricu. A ustav je pravni okvir kojim se definise, stvara i uredjuje drzava. Pa gospodo, da vidimo sad gde ste. I vi u parlamentu i mi gradjani koji glasamo. Postujuci demokratska nacela, kao gradjani smo vam dali prava i duznosti da uredjujete drzavu po meri nas gradjana. Niste demokrate samo zato sto kazete da jeste, ili pak zato sto se ujedinjujete da nas branite od posasti (kako kazete za radikale i sps), a posle se nadmudrujete ko je ko. I daj vise, prestanite manipulaciju gradjana. Jer kod gradjana je za vas i batina i sargarepa (ne samo kod velikih sila). Birajte. Sad i mi imamo drzavu Srbiju. Rekli su nam kolika je. Pa hajde da je uredimo. S vama ili bez vas, bice ko bombona. Znamo i mi da mislimo, ali za razliku od vas znamo i da radimo. Krenucemo od Ustava. Ali ne kostunicinog ili tadicevog (namerno mala slova)vec srpskog ustava za Srbiju za Srbe i sve njene gradjane. I bez zavitlancije molim. Dosta je bilo 6 godina za sve, i za vas i za nas. Vrag je odneo salu.

Slobodni Sloba

pre 17 godina

Svi kude gospodina Kostunicu, a niko ni da pomisli, koliko mora da je tesko tom coveku. Kostunica, da ne cita sve do cega dopre i ne uziva u tome, pa on bi umro od dosade. Nemojte da se smejete, ozbiljno vam porucujem, da je vas pretsednik toliko dosadan covek, da je postao dosadan i sam sebi. Tako da treba da shvatite, da tom coveku nije ni malo lako da najavi da pocinje da radi na tom 6 godina cekanom ustavu. Da je Kostunica bio manje beskoristan kao "opozicionar" - on bi imao "kostur tog famoznog ustava spreman jos pre no sto nam ga je Djindjic prodao kao najpogodniju varijantu za suprotstavljanje Milosevicu.
No, mozda bas takav "gazda" Srbiji i treba, posle karizmaticnog Milosevica, koji nas je u crno zavio, mozda je sudbina htela da nas ovo totalno bezzivotno stvorenje povede u srecniju buducnost.

Miroslav I

pre 17 godina

Kostunica grcevito pokusava da spreci neminovni pad vlade i sada trabunja o Ustavu. Zna i sam da ga cekaju izbori posle donosenja Ustava ali se nada da ce barem "casno" da ode zauvek u opoziciju a ne da mu vlada neslavno tresne. Kako god bilo, Srbiji je naneo nenakdoknadivu stetu i trebalo bi svakako da makne prste od novog ustava, napravice nam opet neku nevolju, pa ce strucnjaci morati i nov ustav da prepravljaju. To nam zaista najmanje treba!

Saša Novak @ NL

pre 17 godina

Ustav svakako mora da se sastavi i usvoji. Sporno je da taj posao uradi vlada i skupstina koja je pogresnom reaktivnom politikom zakasnila i gresila sve ove godine dok je na vlasti. Kostunica nema kredibilitet ni autoritet da njegova vlast napise ustav, zakasnio je, obecanje je bilo davno. Lepo je sto ce se pred kamerama pricati sta treba a nikako da progovore "zasto nisu dosad". Politicar sa i malo sposobnosti deluje proaktivno i totalno je orijentisan na rezultate. Nasi gradjani su se odvikli da polticari doprinose drustvu i drzavi rezultatima na delu zato i tolerisu ovakve danasnje nesposobnjakovice, totalno su mozgovi isprani i postoji jedna tesko izleciva apatija medju birackim telom. Posle raspada SCG je zrelo vreme za jednu novu energiju u Srbiji. Vlast koja ce umeti da motivise gradjane i vlast koja ce bezkompromisno da povuce drzavu napred rezultatima na delu, pocev od ustava, preko ekonomskog oporavka do situacije da nam drzava dodje u situaciju da referendumskim izjasnjavanjem gradjana se resi dilema "da" ili "ne" u EU. Ne treba zakone nanovo izmisljati, kao ni ustav, prepisimo onaj iz jedne od najdominantnijih drzava clanica EU koji nam najbolje odgovara, uskadimo zakone sa regulativama EU, odnosno zakonima iz skandinavskih zemalja naravno do te mere koliko se to isplati nasem narodu, ne treba tocak nanovo izmisljati, pogotovo ne birokratiju. Naravno ono sto mislimo da je bolje i izvodljivo treba uraditi po nasem uverenju. Sve su ovo prosperitetni poslovi koji se mogu relativno brzo uraditi ukoliko ga rade i organizuju strucni i sposobni ljudi, profesionalci, tu nam nisu potrebni uspavani pravnici kao vodje, oni nisu rezultatski orijentisani po prirodi, pored toga treba jedan prosperitetan sastav skusptine u kojoj nije sporno da postoji levica i desnica, ali da to nisu one snage koje su odgovorne za uzrok danasnjih problema i kasnjenja, da nisu recidivi iz 90-ih. Konkretno tu smatram za lustraciju SPS, SRS, PSS, SPO, NS i nazalost DSS, osim propasti i opstrukcije nisu nicemu drugom doprineli. Ipak narod mora da preuzme odgovornost na civilizovan nacin u svoje ruke i test za narodnu volju predstavljaju izbori; narod mora biti svestan da se mora zrtvovati za buduce generacije i s'toga na izborima da kazni vlast koja neodgovorno postupa sa tom mukom, jer niko nam nece urediti Srbiju ako se ne izmucimo sami, ali procistimo svoje dvoriste i pozovimo na odgovornost sve one likove koji su upropastili tako lepu drzavu i njen imidz.

Dirty

pre 17 godina

Koliko se bolje osecam kad znam da je sudbina buduceg ustava izvesna i u sigurnim rukama? Naravno, da jedino Kostunica kao ljubitelj nacionalnog jedinstva moze biti garant novog ustava a jos kad porazgovara sa Predragom Markovicem nema bre frke. To je vest decenije a verovatno i veka mada je ovo tek 2006. godina. Ustav sigurno dobijamo do 2770. a do tad da slusamo mudre cestite srpske domacine i njihova jos mudrija promisljena opste prakse a narocito na temu vaznosti hitnog donosenja novog ustava!

Ratko Rodic

pre 17 godina

Kostunica je ovom prilikom svakako ispustio onaj cuveni uzdah koji ispusta kad god nesto treba da objasni ili cak samo konstatuje u vise od 2 prosto prosirene recenice: "Eeeeh" (posle svake sentence). Dakle rekao je otprilike: "Sada cemo, eeeh, morati da se posvetimo ovom delikatnom pitanju, eeeh, jer nemamo vise cime da se bavimo i sa nama vise niko, eeeh, nece."

Prosto je neverovatno kako cela DSS bulumenta ispusta isti zvuk oponasajuci svog predvodnika (najvise Jocic, ali i ostatak ekipe). Nazalost, na politickoj sceni Srbije je to redovna pojava. I pokojnog Djindjica je njegova klika imitirala (po gestikulaciji, drzanju - pogledajte Sutanovca, Ziku Pauka i dan danas), a o fenomenu Milosevic - Dacic (i ostatak ekipe) da ne govorim.

Srba

pre 17 godina

Raspustite parlament , raspisite izbore za ustavotvornu skupstinu. To je jedini valjan nacin. Oktroisani ustav u ovim uslovima bio bi cementiranje Srbije u izolaciji i mraku.

srdjan

pre 17 godina

Vladin predlog ustava je ustav prilagodjen potrebama Kostunice jer se predvidja da se predsednik bira u parlamentu i stranke poput dss, srs, sps, g17+, prihvataju takvo resenje jer nemaju kandidate koje bi narod izabrao na izborima-pa racunaju da na mala vrata, kroz skupstinu dodju do svih pozicija. Ustav se ne pravi zbog jednog coveka...

UDOVICA

pre 17 godina

Ne mogu da verujem da se i dalje sve ponavlja. Pitaju li se KO će imati više snage u Srbiji da po ko zna koji put sve ISTO prolazi, nada se, gubi nadu i budućnost? Da li znaju šta je odgovornost? Mnogi nisu doživeli da dostojanstveno žive, a sve su uradili da bude tako. Očajna sam gde živim i kako živim, a još više ko odlučuje o mojoj sudbini i sudbini mog deteta. Sve što je Država tražila od mene višestruko je dobila: obrazovanje, vredan rad, rađanje, mnogo humanitarne pomoći, sve plaćene račune i poreze...A kako mi vraća?! Davala sam doprinose drugima za stan, a sama ga nemam, davala drugima pomoć za hranu, a sada sam gladna, kad zatražim pomoć ćute! Tražim da dostojanstveno živim. Znam šta je odgovornost i humanost, sada je red na Vas.

Cika Jova Zmaj

pre 17 godina

JUTUTUNSKA JUHAHAHA
U kraljevstvu Jutututu
Kralj trinajsti Balakaha
Obećao svom narodu
Da će dati juhahaha.

Samo neka budu verni,
Nek vojuju o svom kruhu,
Neka ćute i nek žmure,
Nek plaćaju juhuhuhu.

Poslušni su Jututunci,
Plaćali su juhuhuhu,
Ćutali su, žmurili su,
Vojevali o svom kruhu.

A prolećem svakog goda
Popne s' na breg Balakaha,
Pa poviče gromoglasno:
Dobićete juhahaha!

U kralja su jake prsi,
Grlat li je Balakaha,
Kad poviče, brda s' ore -
Juhahaha, haha, haha!

Svi se grotom smejat stanu,
Sve se trese brat do brata,
A od smeha, teška smeha,
Za trbuh se i kralj hvata.

A šta im je tako smešno?
Il' je smešan Balakaha?
Il' su smešni Jututunci?
Il' je smešno "juhahaha"?

Sve troje je dosta smešno,
Ponajviše Balakaha,
Kad ozbiljno, milostivo,
Progovori: Juhahaha!

Srećni su ti Jututunci,
Srećan li je Balakaha,
Kad ih tako razveseli
Prazna rečca: Juhahaha!

mama ludaca

pre 17 godina

Nas premijer je bas(po godinama)zreo i vrlo,vrlo pragmatican politicar,nesklon demokratiji i izborima.
Igrali smo se odbrane Kosova,pa odbrane Crne Gore.U medjuvremenu smo imali i crkvenih poslova(Pahomije,limene crkve,makedonsko crkveno pitanje),mnogo afera i gubljenja vremena.
Za vreme svih tih izgubljenih igara,nikad nije pominjan ustav,koji nam je,doduse,obecavan 2000.
Sad kad je vecina igara okoncana nasim porazom i kad se treba suociti sa radom ove vlade i njenog prvog coveka-izvlacimo kec iz rukava zvani ustav.
Kao sto se neko nedavno lepo setio,sve je to Jututunska juhahaha,a mi moroni kojima se politicari poigravaju u igrama bez prestanka,ali i bez hleba i slobode.

Saša Novak @ NL

pre 17 godina

Novi ustav Srbije ne moze pisati Nikolic i Radikali sa SPS-om kao šlag na torti da ne bi postao ne-funkcionalni dokument kao ustavna povelja SCG. Nije moguc kompromis sa snagama koje i dan danas odobravaju vreme Miloseviceve strahovlade i diktature. Ustav moraju da pisu demokratski orijentisane stranke, to ove Miloseviceve sigurno nisu. Svaki ustav napisan kao kompromis sa retrogradnim snagama je cista blamaza pred svetom i pogotovo frustracija za one gradjane koji jos uvek gaje nadu u jednu demokratsku, slobodnu i otvorenu Srbiju. Kostunici jedino sto preostaje jeste da spase demokratski blok, ukoliko jos nesto zeli da ucini pre pada vlade, inace je kasno za srpsku demokratiju, biraci nece izaci a Radikali bi pored svog razocarenja demokratski orijentisanih gradjana mogli odneti pobedu apsolutnom vecinom, posledice toga neka ispuni svak za sebe. Ako je jedno dobro bilo u Crnoj Gori protekle sedmice, to je da su sa 86% izasli na izbore, to je ljubav prema drzavi (ne prema Milu, ne prema Pedji), to je odgovornost gradjanina! Sledimo u srbiju to poruku i posaljimo ove dzabalebovice na smetliste istorije, na kulturan nacin.

David

pre 17 godina

Vrse se konsultacije da nelegitimna vlada donese novi ustav na jedan krajnje neliegitiman nacin. Dakle gradjani Srbije se opet nece pitati kako njihova drzava treba biti uredjena. Dakle nesto sto treba da bude dogovor izmedju gradjana i vladajucih garnitura ce postati dogovor vladajucih garnitura oko toga kako hoce da vladaju a taj sporazum koji oni nazivaju ustavom bice nametnut nama kroz neku krnju vecinu neke krnje skupstine koja je odavno izgubila kredibilitet. Vise mi je sve preko glave, a i siguran sam mnogim mojim sugradjanima. Pitam, zasto mi nemamo pravo da nesto kazemo da se pitamo, da nam politicari budu odgovorni, da reaguju na ishod referenduma i kazu nam sta je njihov plan, kako ce se stvari odvijati, dali su spremni, nisu li spremni? Zasto?

Ivan

pre 17 godina

Posto premijera ne videsmo niti cusmo da odgovori na neko novinarsko pitanje (valjda misli da mi to nije opis posla) mozda bi trebalo da mu kupite neko sokce (po mogucstvu Sinalco) pa ce vam se i obratiti u usmenoj (da ne kazem oralnoj) komunikaciji, a ne samo virmanski-ziralno (mislim pisano).

A to da ce Voja K. da nam usvoji ustav. Boze me sacuvaj. Pa on i svoju nezavisnu drzavu Srbiju nije hteo da pricna dok mu RRK iz Podgorice nije rekla (OBAVESTILA GA!) da je to tako kako je. E sad posto su ga OBAVESTILI, ko veli sta je tu je, daj malo da se igramo sa ustavom.

Prema tome, druze Vojo, zivota ti, OBAVESTI me kad usvojite taj ustav, ali molim te da me do tada ne smaras vise, umorih se od 2000. do danas.

Banat

pre 17 godina

Pa sa ovim ustavom stvarno vise... Najgore je sto nije problem napisati ustav, vec to sto ima toliko sujete da je mozemo izvoziti. Tri godine od kako je DSS napisao predlog ustava. Tri godine! Eto i DS ima jedan. Hajde, skupite se, uzmite najbolje od oba predloga ustava i napravite jedan valjan. DS i DSS da rade zajedno i eto potrebne vecine.

Dejan S.

pre 17 godina

Srbija gospodine Koštunica vapije da sjašite sa grbače ovog naroda vi i vaša lopovska kvazidržavna oligarhija. Niste isporučili Mladića, oterali ste Crnogorce, izgubićete Kosovo, a ustav će ova Skupština doneti malo sutra. To svi mi znamo, nismo baš toliko glupi kao što to vi zamišljate. Ali možda ste vi u pravu, treba ovce šišati. Pitam se samo kako vam je ova brilijantna ideja sa Ustavom pala u ovom trenutku na pamet. Možda ćete dogovoriti sa vašim prijateljima iz SRS-a i SPS-a da novim Ustavom budete imenovani za doživotnog premijera, to je jedini način da sačuvate vlast.

Goran, Pozega

pre 17 godina

Ne, Srbija vapije za vladom koja ce od nje napraviti modernu, dinamicnu zemlju koja se krece u pravcu evropskih integracija. Osim toga, Srbija vapije za sposobnim, energicnim i odlucnim premijerom koji ce tu vladu predvoditi.

Goran Kraljevo

pre 17 godina

Jasno je da ce morati biti izbora za ustavotvornu skupstinu. Ali se zaboravlja sta tome prethodi: denacifikacija stanovnistva. Tako je bilo i u Nemackoj 1945, pa ce morati i vode. A za one koji je ne prihvataju postarace se majka priroda.
E gde bi nam bio kraj da smo zapoceli jutro 06.10.2000 denacifikacijom i pocetkom kampanje za ustavotvornu skupstinu...

Doctor Wu

pre 17 godina

Ovaj Kostunica sve vise pocinje da lici na pravog SPS aparatcika: umesto da resava goruce pitanje Mladica, da stvara manevarski prostor oko referenduma u RS, da resava goruci problem korupcije u drzavi, da resava pitanje korumpiranog pravosudja i policijskog aparata njemu je najprece da pise Ustav koji ce, valjda, sve to da resi. Vreme je za izbore. Cini mi se da je u odnosu na ovu zabokrecinu svako resenje bolje.

marjan man.utd fan

pre 17 godina

Ko vapije sledi mu vaskrsenije, bice mu vostanije i tako u krug dok mi trpimo Vojino jahanje na grbaci.Sram vas bilo, dokle vise?

oskar

pre 17 godina

Vuk Draskovic zeli monarhiju, Vojislav Kostunica se setio novog ustava. Sve ce uciniti da bi ostali na vlasti i produzili agoniju ovog naroda. U sustini novi ustav i nije vazan jer bas ova vlast ne postuje ni ovaj ustav. U stvari postuje ga prema potrebi. A ovaj nagli ispad legaliste o ustavu je dokaz da je ovoj vladajucoj garnituri stalo samo do vlasti. Ustav nije toliko ni bitan; bitna je privreda, bitna je zaposlenost, bitna je socijalna sigurnost, bitna je ravnopravna primena zakona za sve (bez obzira na rasu, poreklo, veru, socijalni-drustveni status...).

18-ogodisnjak

pre 17 godina

pa "opravi" ga vec jednom kada srbija toliko "vapije" za novim ustavom! i onako nista opipljivo niste uradili otkada ste se smestili u fotelje... ma dosta vam je, treba vas isterati!!!

Dragan

pre 17 godina

Sta je srecavalo g. Legalistu da se donese svih ovih godina Ustav? Kod g. Kostunice sve ispade da je:" Zadnja rupa na svirali", pa i Ustav.

Milan

pre 17 godina

Dimna zavesa, sada kad 'oseca' raspad pod nogama, odjednom 'neki drugi' razlozi za pad vlade; tj. ustav i izbori 'po zakonu'. Imali nade da se Srbi sagledaju bez defanzive na svakom koraku. ta nasa neutoljiva glad da se 'objasnimo', tj. opravdamo, samo potvrdjuje da mi kulturoloski i socijalno nemamo izgradjen sistem vrednosti koji razgranicava krivicu i odgovornost. Tesko je u Srbiji 'prodati' koncept u kome je neko odgovoran za neuspeh, cak iako nije direktno kriv za ucinjeno. A sta tek da se kaze ako su krivica i odgovornost ruku pod ruku? Kostunica je sada i sertifikovani lazov, spletkaros i posast za Srbiju u sivim rukavicama.
Tesko je nasoj zemlji kada trpimo sivo, samo da nam nije crvenog ili crnog.

Nenad Rogulja

pre 17 godina

Kostunica je najveca prepreka novom ustavu. Licno je on, godinu dana posto je bio obecavao novi ustav na izborima, promenio pricu i javnosti saopstio da je prioritet vlade EU, a ne ustav. Kako je ocigledno spreman da zrtvuje EU zarad Mladica jasno je da su njegovi prioriteti u sledecem redosledu:
odbrana Mladica > rep. Srpska > Crna Gora > EU > Ustav
Ocekujmo novi ustav kada Kostunica postavi Mladica za nacelnika generalstaba, ujedini republiku Srpsku i CG sa Srbijom, i kada nas takve primi EU.
Do tada ce nastaviti da vlada na isti nacin kao i do sad.

Vladimir Pantić

pre 17 godina

Pored toga što bez novog demokratskog ustava ne mogu da živim, vapijem i za javnom raspravom o ustavu, Ratkom u Hagu, slobodnim opštinama i gradovima (decentralizacija i regioni), da idem u Beč i Podgoricu bez vize, da znam kad, koliko i zašto me BIA prisluškuje, da plaćam samo struju jer RTS ne gledam i nemam televizor, da budu osuđene ubice Zorana, Ivana, Slavka..i svi ministri bivši i sadašnji što su se sa ubicama tajno sastajali, da se međunarodnim organizacijama i donatorima ne podnosi falsifikovana dokumentacija, vapijem za neposrednim i slobodnim izborima (neću da glasam za partije već za ljude), da direktori javnih preduzeća kupuju ktitorsko ordenje parama iz svog a ne iz mog džepa.
Molim da se moji vapaji usliše ili da se saopšti koji su razlozi zašto to ne može da se učini, šta je to što koči, i zbog čega se koči!
Građanin Vladimir
Valjevo