Čović većinski vlasnik FMP?

Nebojša Čović i njegova supruga mogli bi da postanu vlasnici gotovo cele Fabrike konzervi FMP.

Izvor: B92

Sreda, 22.02.2006.

18:16

Default images

Komisija za hartije od vrednosti odobrila je njihovu ponudu za preuzimanje državnog paketa akcija. Čović se na čelu te fabrike nalazi 15 godina. Njegova privatna firma Kobe spremna je da plati oko dva i po miliona evra za državni paket.

Bivši potredsednik Vlade i sadašnji predsednik Socijaldemokratske partije Nebojša Čović i njegova supruga već su sada većinski vlasnici Fabrike metalnih proizvoda, poznatog proizvođača konzervi. Tačnije 51 odsto akcija te fabrike poseduje FMP konzorcijum, a 80 odsto tog konzorcijuma u vlasništvu je Čovićeve privatne kompanije Kobe. Čovići su do većinskog vlasništva došli komplikovanom procedurom osnivanja društva sa ograničenom odgovornošću i otkupom udela od malih akcionara. Novac za kupovinu državnog dela, dva i po miliona evra obezbeđen je iz kredita za koji Čovićeva firma garantuje svojom imovinom.

“Dali smo po zakonu ponudu o preuzimanju državi po knjigovotstvenoj vrednosti akcija. Ako nekome treba slučaj oko ovoga, mi im ništa ne možemo, neka ga prave. Iza svega, u finansijskom smislu stoje investicioni fondovi i regularni krediti banaka. Tako je normalno da menadžment jedne firme koji je napravio i očuvao firmu u teškim vremeniima ima želju, a naravno to i uspe da ostvari, da bude većinski vlasnik te firme”, objašnjava Čović.

U Komisiji za hartije od vrednosti kažu da takav način otkupa fabrike sa zakonske strane nije sporan, ali upozoravaju na činjenicu da se preduzeća sve češće preuzimaju direktnim pogodbama, tako što se akcije prodaju kao udeli u društvima sa ograničenom odgvornošću.

PR komisije za hartije od vrednosti Vesna Vujić kaže da, ako se priča dovede do apsurda, svi bi mogli da osnivaju društva sa ograničenom odgovornošću, da tako preuzimaju firmu, što bi za posledicu imalo zatvoranje tržišta kapitala, zatvoranje berze i mogućnosti ponude za preuzimanje. “Zašto bi neko to radio javno, izagao se konkurenciji, bio u situaciji da nudi više, da obezbedi veći kapital, bankarske garancije i sve ostalo što ide uz to, dakle što ne birao i lakši put”, pita se ona.

Slična situacija izazvala je spor u kompaniji Novosti, a bila je planirana i u prodaji C marketa. U Komsiji za hartije od vrednosti kažu da je neophodno da se usklade Zakon o privrednim društvima i Zakon o tržištu hartija od vrednosti, koji su sada u koliziji, pa ih svako tumači kako mu odgovara. Njihvim usaglašavanjem, za šta je odgovorna vlada, omogućilo bi se da se sve akcije prodaju na berzi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: