Gde su bebe i gde je odgovornost

Beograd -- Izveštaj o nestalim bebama biće gotov najverovatnije do sredine januara.

Izvor: B92
Podeli

Izveštaj Anketnog odbora Skupštine Srbije za utvrđivanje istine o nestalim bebama najverovatnije će biti gotov sredinom januara i potom upućen predsedniku Skupštine. Predsednica Odbora Živodarka Dacin ocenila da su u slučaju nestalih beba propuste pravili svi.

"Nije greške pravila samo administracija, nemoguće je da su deca nestajala na putu od bolnice do groblja, a u 99 odsto slučajeva roditelji nisu videli dete, identifikovali ga i sahranili", kaže ona.

Članica Odbora Snežana Stojanović Plavšić ocenila je da je MUP Srbije povezujuć faktor u utvrđivanju istine o nestalim bebama jer je tokom istrage trebalo da utvrdi gde su slabe tačke. "Iznenadilo nas je što MUP nije došao do takvih zaključaka i nije otkrio tu slabu tačku, a mi jesmo, što je neobično. Mi smo kroz praćenje dokumentacije i razgovore, kao laici i poslanici, došli do zaključka da je ta slaba tačka onaj trenutak kada treba preuzeti telo", kaže ona.

Sa ocenom da je greške pravio i MUP saglasan je i poslanik Miroslav Nedeljković. "Odbor smatra da je činjenica da se trag bebama gubi na putu od porodilišta do kapele i groblja vrlo važna i da nadležni treba da daju odgovor na tu misteriju. U razgovorima s predstavnicima MUP-a i Tužilaštva došli smo do saznanja da su ti organi neprofesionalno postupali po tim predmetima", kaže on.

Od svih predstavnika vlasti koje je Odbor pozivao na razgovor o nestalim bebama, jedino se ministar policije Dragan Jočić nije odazvao.

Od 764 krivične prijave koje su roditelji podneli jer sumnjaju da su im deca otimana iz porodilišta, više od polovine je odbačeno zbog zastarelosti slučaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 409 idi na stranu