Umro Draža Marković

U Beogradu je u sredu posle kraće bolesti umro nekadašnji komunistički i državni funkcioner Srbije i SFRJ Dragoslav Marković.

Izvor: B92

Sreda, 20.04.2005.

14:15

Default images

Marković je rođen 1920. u Popoviću kod Sopota. Član Komunističke partije Jugoslavije postao je 1939, a učesnik NOB-a je od 1941. Kao učenik VIII razreda Treće beogradske gimnazije bio je uhapšen zbog komunističke aktivnosti i posle zatvora izbačen iz škole. Gimnaziju je završio u Pančevu, a potom u Beogradu upisao Medicinski fakultet. Drugi svetski rat proveo je u Kosmajskom partizanskom odredu.

Posle rata je zauzimao niz političkih funkcija u Srbiji i Savezu komunista Jugoslavije. Bio je ministar u Vladi Srbije, sekretar Gradskog komiteta komunističke partije Srbije, ambasador u Bugarskoj, predsednik Skupštine Srbije, član Predsedništva SFRJ, predsednik Predsedništva SFRJ, Predsednik Predsedništva Srbije i predsednik Predsedništva Centralnog komiteta SKJ.

U vreme uspona Slobodana Miloševića sukobio se s njegovom politikom i ubrzo otišao u penziju 1986.

Kremacija posmrtnih ostataka Dragoslava Markovića biće obavljena u petak, 22. aprila, u 12.30 na Novom groblju u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: