Garancije za Vojvodinu?

Izvor: B92

Sreda, 31.07.2002.

09:09

Default images

Predsednistvo Vojvodjanskog saveza najavilo je da ce se predstavnici Pokrajine povuci iz Komisije za izradu ustavne povelje drzavne zajednice Srbije i Crne Gore ukoliko ne budu prihvacene minimalne garacije za autonomiju Vojvodine, izvestava dopisnik Radija B92 Larisa Inic. Vojvodjanski savet je u utorak uvece podrzao predlog lidera Reformista Vojvodine Miodraga Isakova da u preambulu Ustavne povelje obavezno bude uneseno da Srbija ulazi u zajednicu s Crnom Gorom zajedno sa autonomnim pokrajinama Vojvodinom i Kosovom i Metohijom kao svojim sastavnim konstitutivnim delovima, ciji je polozaj definisan Ustavom Srbije i sopstvenim konstitutivnim aktom. Predsednik Unije socijalista Vojvodine Zivan Berisavljevic rekao je da je Isakov ovlascen da u slucaju odbijanja zahteva napusti sednicu Potkomisije. "To je onaj minimum koji mora da udje u Preambulu. Sem toga, u odgovarajucim delovima mora jasno biti osigurani pravo i obaveza te zajednice da postuje prava svih manjinskih zajednica koje zive u njoj i mora biti osigurano samosvojno ucesce Vojvodine u nacinu parlamentarnog ucesca u toj zajednici u sastavu delegacije Srbije", kaze Berisavljevic.

Savez 19 stranaka, pokreta i nevladinih organizacija iz Vojvodine podrzao je i pismo koje su Vojvodjanski pokret i Unija socijalista Vojvodine uputili Evropskoj uniji. Berisavljevic je rekao da nije rec o zahtevima za garancije, vec da se EU s punim razumevanjem odredi prema interesima Vojvodine. "S punim razumevanjima da se odrede i prema nasim interesima i pomognu da se veliko demokratsko pitanje, kakvo je pitanje osiguravanja pune autonomije Vojvodine, ugradi vec u Povelju kao prvi nov konstitutivan akt kojim se raskida s milosevicevskom fazom nase istorije", dodaje Berisavljevic. Na pitanje da li ce uputstva Vojvodjanskog saveza slediti i predstavnik Saveza vojvodjanskih Madjara u Potkomisiji, posto u utorak uvece nije bilo predstavnika najjace parlamentarne stranke vojvodjanskih Madjara, u Vojvodjanskom savezu kazu da je strategija Saveza obavezujuca za sve clanove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: