JUGOSLAVIJA JEDNOGLASNO PRIMLJENA U CLANSTVO UN

Izvor: B92

Četvrtak, 02.11.2000.

19:47

Default images
Jugoslavija je u sredu uvece na zasedanju Generalne skupstine Ujedinjenih nacija jednoglasno primljena u clanstvo UN, javlja Beta. Na kratkoj ceremoniji koja je usledila posle zasedanja, pred zgradom UN na Ist Riveru, pod reflektorima, obavljeno je podizanje nove jugoslovenske zastave na jarbolu sa kojeg je, posle 55 godina, spustena zastava bivse SFRJ, jednog od osnivaca Ujedinjenih nacija. Ceremoniji je prisustvovao i generalni sekretar UN Kofi Anan.

Specijalni izaslanik jugoslovenskog predsednika Goran Svilanovic je u UN izjavio da rezolucija o prijemu predstavlja "priznavanje i podrsku za duboke demokratske promene koje su se dogodile u Jugoslaviji". On se zalozio za saradnju sa jugoslovenskim susedima u cilju resavanja nerazresenih problema. "Demokratska Jugoslavija, koju predvodi vlada koju je izabrao narod, zalaze se za nastavak politike prijateljstva i saradnje sa svim zemljama i tezice miru, promovisanju dobre volje i podrsci stabilnosti", rekao je on. SRJ je primljena u clanstvo UN kao nova drzava, a nije imala mesto u toj medjunarodnoj organizaciji od 1992. godine, kada joj je clanstvo suspendovano.

Posle govora francuskog ambasadora Zan-Davida Levita, koji je pozvao prisutne da pozdrave novu clanicu UN, salom se razlegao aplauz. Kada je predsednik Generalne skupstine UN Hari Holkeri proglasio da je Jugoslavija primljena, jugoslovenska delegacija sa Goranom Svilanovicem na celu, odvedena je do njihovih mesta, gde je ispred njih stavljena plocica na kojoj je pisalo "Jugoslavija". Levit je predstavio rezoluciju, i kao predstavnik Evropske unije izjavio je da ce sada moci da se zatvori "zagrada koja je trajala osam godina". "Sa opravdanim ponosom, jugoslovenski narod ce moci da zauzme mesto koje mu pripada" u zajednici nacija, rekao je on. Levit je rekao da je novi predsednik Vojislav Kostunica "potvrdio svoju resenost da prekine sa politikom koja je dosla u corsokak, u kojoj se Milosevicev rezim zapleo". Medju predlagacima rezolucije za prijem Jugoslavije u clanstvo UN, bile su pet zemalja stalnih clanica Saveta bezbednosti UN - SAD, Rusija, Velika Britanija, Kina i Francuska, kao i cetiri bivse jugoslovenske republike - Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Slovenija i Makedonija. "Ovo je zaista istorijski dan za Ujedinjene nacije i za Balkan, za celu Evropu, u stvari za ceo svet", izjavio je americki ambasador u UN Ricard Holbruk i izrazio dobrodoslicu Jugoslaviji, "kao najnovijem clanu Ujedinjenih nacija".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: