Štajner: Ove godine bez rešavanja statusa Kosova

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.01.2003.

13:16

Default images

Šef UNMIK Mihael Štajner je u ponedeljak uveče u televizijskom obraćanju stanovnicima Pokrajine izjavio da ove godine neće biti rešavan konačni status Kosova. On je, međutim, takođe poručio da neće biti ni dozvoljen povratak u prošlost, kada se, kako je rekao, o kosovskim pitanjima odlučivalo u Beogradu.

Štajner je građanima Kosova rekao da će se u tekućoj godini, "koja neće biti laka", suočiti sa tri teška izazova - razvojem ekonomije, suzbijanjem organizovanog kriminala mafijaškog tipa i stvarnim uspostavljanjem multietničkog društva. Napominjući da "još postoje enklave, a pripadnici manjina bivaju uznemiravani isuviše često", Štajner je ukazao da ni institucije "još nisu preuzele svoje odgovornosti".

"Stvarnost je da vaši lideri nisu više u opoziciji", poručio je Štajner kosovskim Albancima i obrazložio da su "oni na vlasti i imaju stvarnu vlast". "Vaša Vlada kontroliše 350 miliona evra... Vlada ima deset ministarstava. Ona je odgovorna za suštinska pitanja, kao što su škole, bolnice ili transport", dodao je Štajner i obrazložio da su to "vitalne odgovornosti bilo koje vlade" i pitanja na kojima se "izbori u Evropi dobijaju ili gube".

"Zar ona nisu vredna pažnje vaših lidera? Oni moraju da budu spremni da preuzmu svoje odgovornosti", naglasio je Štajner i istakao: "Dozvolite mi da budem jasan - spreman sam da predam sve nadležnosti, koje legalno mogu, privremenim institucijama do kraja ove godine. Ali, pod jednim uslovom. One moraju još ozbiljnije da rade". "Ipak, želim da budem isto tako jasan da postoje i neke stvari koje ne mogu da prenesem", nastavio je Štajner i rekao da će insistirati na "fer tretmanu za manjine".

"A spoljni poslovi, borba protiv organizovanog kriminala i bezbednost - to ostaje meni", rekao je Štajner i najavio da će se držati obećanja da neće biti podele Mitrovice.

Ističući da bez dijaloga sa Beogradom nije bilo moguće vratiti zatvorenike, otkriti šta se desilo sa nestalima i vratiti Boginju na tronu nazad u prištinski muzej, Štajner je naglasio da u isto vreme "nikada nećemo da dozvolimo povratak u prošlost kada se o kosovskim pitanjima odlučivalo u Beogradu". "Stoga, ja kažem Beogradu - saradnja da, mešanje ne", istakao je Štajner.

Govoreći o ekonomskoj problematici, Štajner je najavio da će KFOR aerodrom kod Prištine ove godine predati civilnom rukovodstvu, kao i da će biti osnovana avio-kompanija za Kosovo. Prema rečima Štajnera, dobru sliku o Kosovu "ipak kvare kriminalci koji misle da za njih ne važi zakon, gangsteri koji namiruju stare račune ubistvima i nasiljem". "Vi, narod, trebalo bi da tražite od svih izabranih političara i javnih zvaničnika da se potpuno jasno odrede da nemaju apsolutno nikakve veze sa ovim podzemljem", rekao je Štajner i upozorio da "neće biti tolerancije za kriminal".

Najavljujući da će se na suzbijanju kriminala na Kosovu angažovati i strane specijalizovane službe, Štajner je rekao da posebnu ulogu ima i Kosovska policijska služba, koja je "uspešna priča". "Sada ću da uključim kosovske policajce u najosetljivije oblasti borbe protiv teškog i organizovanog kriminala, tako da zajedno možemo da budemo efikasniji i uspešniji", dodao je Štajner.

Osvrćući se na medije, on je nazvao neprihvatljivim napise koji "sadrže govor mržnje i raspaljuju tenzije". "Podržaću akcije koje preduzmu ovlašćeni nezavisni organi protiv govora mržnje i obezbediću da bilo kakva novčana ili druga kazna bude primenjena", najavio je Štajner. "Kosovo treba da dokaže da stvara društvo u kojem svaki stanovnik Kosova, bez obzira na etničko poreklo, može da živi bezbedno i dostojanstveno", naglasio je Štajner i istakao: "Ne zaboravite da vaši susedi na Kosovu imaju ista prava kao i vi. Vi morate da pozdravite povratak na Kosovo onih ljudi koji odluče da se vrate. Samo tada će međunarodna zajednica da zadrži simpatije, nastavi svoju podršku i poželi vam dobrodošlicu u Evropu, gde Kosovo i pripada".

"Doći će vreme za rešavanje konačnog statusa Kosova, ali ne u 2003. godini", predvideo je Štajner i, na kraju, ponovio da su ove godine glavni ciljevi razvoj ekonomije, suzbijanje kriminala i uspostavljanje multietničkog društva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: