Papandreu i Đukanović saglasni: Povelju doneti što pre

Beograd --

Izvor: Beta Crna Gora, Svet, Srbija i Crna Gora
Podeli

Grčki ministar inostranih poslova Jorgos Papandreu i crnogorski premijer Milo Đukanović saglasili su se da Ustavna povelja treba da bude usvojena što pre kako bi zajednica Srbije i Crne Gore mogla odmah da krene ka evropskim integracijama.

Nakon susreta u beogradskoj vili "Crnogorka", Papandreu je novinarima rekao da su u pogledu redefinisanja odnosa Srbije i Crne Gore učinjeni značajni koraci, ali da je potrebno preduzeti i druge korake oko Ustavne povelje kako bi zemlja mogla da krene ka evropskim integracijama.

Đukanović je, takođe, naglasio da je potrebno uložiti napore da povelja što pre bude usvojena kako bi se nova zajednica "u punoj meri koncentrisala na savladavanje novih deonica na putu evropeizacije".

Papandreu i Đukanović saglasili su se i da je rešavanje problema na Kosovu jedan od bitnih preduslova za demokratske i ekonomske procese u regionu, a šef inostranih poslova Grčke, inače predsedavajuće Evropske unije, izrazio je očekivanje da će u rešavanju tih problema Đukanović doprineti "svim snagama". Papandreu je posebno izrazio zadovoljstvo zbog toga što Balkan "više nije 'bure baruta' već region stabilnosti i napretka" i istakao da će obaveza Samita EU, koji će u junu biti održan u Solunu, biti da pokaže da je moguće učiniti napore da ceo region bude integrisan u Evropu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.