Za DSS su neprihvatljive izmene Zakona o izboru predsednika

Izvor: B92

Četvrtak, 07.11.2002.

08:51

Default images

Iako je predizborna kampanja za predsedničke izbore već počela, predstavnici političkih stranaka, bar onih koje su i na prethodnim izborima učestvovale u trci za prvog čoveka Srbije, još uvek nemaju odgovor na pitanje da li će 8. decembra imati svog kandidata.

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Dragan Maršićanin rekao je Radiju B92 da ta stranka nije formirala izborni štab, kao i da će Vojislav Koštunica lično doneti odluku da li će se ponovo kandidovati. On je objasnio da odluka o učešću na izborima nije doneta i zbog toga što je DSS nezadovoljna usvojenim izmenama Zakona o izboru predsednika Republike i odbijanjem vladajuće koalicije da prihvati amandmane koje je ta stranka podnela. "Time je pokazana istinska namera DOS-a, a to je da izbori ne uspeju, pri čemu su se već pojedini lideri ove koalicije dan posle potpisivanja zajedničke izjave u kojoj smo se obavezali da će izbori za predsednika biti okončani i da će se na izbornim zakonima zajedno raditi oglasili su se tvrdnjama da će se bojkotovati i ovi izbori. Odsustvo kandidata DOS-a to takođe nagoveštava, tako da je očigledna namera Zorana Đinđića da nastavi destruktivnu politiku", rekao je Maršićanin.

Međutim, potpredsednica Demokratske stranke Gordana Čomić, odbacuje optužbe koje stižu iz DSS-a: "Zakon je usvojen u skupštini Srbije i namera je da se omoguće uslovi za održavanje uspešnih predsedničkih izbora. Sve drugo spada u sferu kojom se demokrate ne bave. Mi hoćemo da Srbija dobije predsednika i zato smo podržali ovakve izmene zakona".

Maršićanin, takođe, sa rezervom gleda i na mogućnost saradnje DOS-a i DSS-a na predstojećim izborima: "Najpre treba videti da li će se g. Koštunica kandidovati, da li će DSS imati svog kandidata, a g. Zoran Đinđić odgovara na pitanja koja mu, makar sa naše strane, niko nije postavio i izjašnjava o onome o čemu nije pitan, tako da je sve to u jednoj magli dnevnopolitičkih pokušaja da se zajednička izjava predstavi kao bliska saradnja dve opcije koje ne mogu blisko sarađivati".

Ipak, Gordana Čomić, s druge strane, tvrdi da razgovora o podršci zajedničkom kandidatu još nije bilo, ali dodaje da DS neće imati predsedničkog kandidata 8. decembra. Isti stav zastupaju i ostale stranke članice DOS-a. Funkcioneri pojedinih stranaka vladajuće koalicije rekli su našem radiju i da je “za Srbiju bolje” da se DOS i DSS slože oko jednog kandidata, ali ne gaje veliku nadu da će takav dogovor biti i postignut.

Pored vladajućih stranaka, ni opozicija nije postigla dogovor oko uključivanja u trku za prvog čoveka Srbije. Socijalisti ne isključuju mogućnost davanja podrške “zajedničkom kandidatu”, ali samo uz odobrenje Slobodana Miloševića, a radikali kandiduju Šešelja. Potencijalnim kandidatima ostaje još deset dana da podnesu kandidature Republičkoj izbornoj komisiji, sa overenih 10.000 potpisa punoletnih građana. Fond za predsedničke kandidate na ovim izborima je prepolovljen i iznosi 500 prosečnih plata u Srbiji, a ta suma jednako će biti raspodeljena svim učesnicima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: