Izraelska vojska u okupiranim gradovima do izgradnje zida

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.06.2002.

09:35

Default images

Izraelska vojska, koja je poslednjih dana pojacala upade na palestinske teritorije, mogla bi na njima da ostane sve do zavrsteka radova na zastitnom zidu koji se gradi duz Zapadne obale, izjavio je jedan izraelski zvanicnik. "Kratkorocno gledano, mi ne mozemo da se na efikasan nacin suprotstavimo terorizmu bez prisustva nase vojske u zoni 'A' (oblasti koje su pod potpunom palestinskom kontrolom)", izjavio je vojnom radiju generalni sekretar izraelske vlade Gideon Sar. "Dugorocno, moguce je da drugi elementi, kao sto je podizanje zastitnog bedema, omoguce nove nacine osiguranja bezbednosti", rekao je on. "U sadasnjoj situaciji, ne vidim kako bismo mogli da se borimo protiv terorizma bez vojnog prisustva na terenu", dodao je izraelski funkcioner.

Izrealska vojska zauzela je sve palestinske gradove na Zapadnoj obali izuzev Hebrona i Jerihona, u okviru operacije "Odlucni prolaz" pokrenute nakon dva napada palestinskih bombasa-samoubica u kojima je prosle nedelje poginuo 31 Izrealac. Vojska je u ponedeljak ujutru, treci put u poslednjih mesec dana, ponovo opkolila sediste palestinskog lidera Jasera Arafata u Ramali. Radovi na izgradnji zastitnog zida, koji ce se u prvo vreme prostirati na 110 kilometara duz granice Izraela i severnog dela Zapadne obale, poceli su zvanicno prosle nedelje. Izgradnja bedema, u koji ce biti ugradjen elektronski sistem nadgledanja, ima za cilj sprecavanje ulaska palestinskih bombasa-samoubica i vozila sa ugradjenim tempiranim bombama na teritoriju Izraela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: