Suzan Manuel: U ponedeljak nastavak ekshumacija

Izvor: B92

Petak, 14.04.2000.

21:10

Default images
Strucnjaci Haskog tribunala u ponedeljak nastavljaju iskopavanja na oko 300 lokacija na kojima se sumnja da postoje masovne grobnice, saopstila je danas portparol UNMIK-a Suzan Manuel, javlja Beta . Do zimskog prekida, na Kosovu je ekshumirano 195 grobnica i pronadjeno 2.108 tela, naveo je u sredu portparol Tuzilastva u Hagu Pol Rizli.

Glavni tuzilac Karla del Ponte obavestila je u novembru prosle godine Savet bezbednosti UN da Tuzilastvo ima podatke o 529 potencijalnih grobnica na Kosovu u kojima se, prema prijavama, nalazi 4.266 mrtvih.

Suzan Manuel je u petak saopstila i da je sef policije UNMIK-a Sven Frederikson u cetvrtak u Pristini razgovarao sa komandantom Kosovskog zastitnog korpusa (KZK) Agimom Cekuom o neovlascenom uzimanju pripadnika KZK novca od gradjana.

Ceku je u tom razgovoru, kako je prenela portparol UNMIK-a, rekao da pripadnici KZK nisu ovlasceni da prikupljaju donacije ili razne takse i da gradjani treba da prijave policiji UNMIK-a ili KZK-u osobe koje se predstavljaju kao pripadnici te organizacije i traze novac. Suzan Manuel je prenela i da je UNMIK apelovala na zemlje koje su primile izbeglice sa Kosova tokom sukoba u pokrajini da "smanje praksu prisilnog povratka".

Sef UNMIK-a Bernar Kusner izrazio je zabrinutost zbog nacina na koji neke zemlje vracaju kosovske Albance koje su primili. Kusner je u otvorenom pismu zatrazio od tih zemalja da "smanje praksu prisilnog povratka" i da "aktivno ucestvuju u prihvatanju tih izbeglica ... i pripreme njihovu reintegraciju" na Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: