Pokušaj bekstva sa Haitija

Brod sa 122 osobe koja su pobegle sa zemljotresom razorenog Haitija presretnut je u Atlantskom okeanu, u blizini ostrva Turks i Keikos, jugoistočno od Bahama.

Izvor: Tanjug

Subota, 30.01.2010.

01:27

Default images

To je prvi slučaj bekstva stanovnika Haitija na ovaj način otkako je ovu ostrvsku državu u Karibima 12. januara pogodio snažan zemljotres u kojem je stradalo oko 200.000 ljudi, a skoro milion ostalo bez krova nad glavom.

Izbeglice sa Haitija se sada nalaze u jednom sportskom kompleksu, pošto su vlasti na ostrvima Turks i Keikos, koja pripadaju Britanskim prekomorskim teritorijama, prošle nedelje obustavile deportovanje ilegalnih Haićana dok se situacija u njihovoj zemlji ne stabilizuje, javio je Rojters.

Stanovnici Haitija vrlo često rizikuju živote kako bi se domogli ostrva Turks i Keikos i rastojanje do ovih ostrva od oko 145 kilometara pokušavaju da pređu u preopterećenim, nesigurnim brodovima.

Mornarička policija većinu tih brodova uspeva da presretne, dok neki od njih uspeju da dođu do obale.

Drugi, međutim, potonu pošto se razbiju o sprudove koji okružuju ovu grupu ostrva.

Na ostrvima Turks i Keikos, koja su poznata turistička destinacija, živi oko 30.000 stanovnika, od kojih su mnogi Haićani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: