"Josipović da ne ide na Kosovo"

Ne bi bilo mudro da u ovom trenutku novoizabrani predsednik Hravtske Ivo Josopović ode na Kosovo, smatra predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.01.2010.

11:06

Default images

Novoizabrani hrvatski predsednik Ivo Josipović verovatno će, među svojim prvim državničkim posetama, doputovati u Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, a ne bi bilo mudro da u ovom trenutku ode na Kosovo, ocenio je danas poslanik u hrvatskom Saboru i predsednik SNV-a.

"Očekujem da će se Ivo Josipović i predsednik Srbije Boris Tadić relativno brzo sresti i da će budući hrvatski predsednik među svojim prvim posetama obići Srbiju i Bosnu i Hercegovinu", rekao je Pupovac nemačkom radiju Dojče vele.

"Ne bih savetovao da ovog trenutka Josipović prioritet usmeri ka Kosovu, već prema Srbiji i BiH, jer je to mesto gde se od hrvatske spoljne politike očekuje značajan doprinos u odnosu na protekli period", dodao je on.

Prema rečima lidera SNV-a, odnosi Srbije i Hrvatske narušeni su zbog uzajamnih tužbi za genocid, načina na koji je Hrvatska svedočila pred Međunarodnim sudom pravde o opravdanosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i nedavne posete dosadašnjeg predsednika Stjepana Mesića Prištini.

Kosovo ne bi trebalo da bude prepreka u hrvatsko-srpskim odnosima, za koje mnogo veći teret predstavljaju nasleđe iz Drugog svetskog rata i, posebno, sukobi u BiH 1990-ih godina, napomenuo je Pupovac.

"Od Hrvatske se može samo očekivati da s više obzira pristupa tom pitanju i da politiku 'guranja prsta u oko' zameni politikom druge vrste", rekao je on.

Pupovac je kazao da veruje da će Josipović "odigrati pozitivnu ulogu i da će njegova politika, kao i politika vlade, u ovoj godini biti posvećena regionu kao pretpostavci uspešnog završetka pregovora sa EU".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: