"Josipović da ne ide na Kosovo"

Zagreb, Keln -- Ne bi bilo mudro da u ovom trenutku novoizabrani predsednik Hravtske Ivo Josopović ode na Kosovo, smatra predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac.

Podeli

Novoizabrani hrvatski predsednik Ivo Josipović verovatno će, među svojim prvim državničkim posetama, doputovati u Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, a ne bi bilo mudro da u ovom trenutku ode na Kosovo, ocenio je danas poslanik u hrvatskom Saboru i predsednik SNV-a.

"Očekujem da će se Ivo Josipović i predsednik Srbije Boris Tadić relativno brzo sresti i da će budući hrvatski predsednik među svojim prvim posetama obići Srbiju i Bosnu i Hercegovinu", rekao je Pupovac nemačkom radiju Dojče vele.

"Ne bih savetovao da ovog trenutka Josipović prioritet usmeri ka Kosovu, već prema Srbiji i BiH, jer je to mesto gde se od hrvatske spoljne politike očekuje značajan doprinos u odnosu na protekli period", dodao je on.

Prema rečima lidera SNV-a, odnosi Srbije i Hrvatske narušeni su zbog uzajamnih tužbi za genocid, načina na koji je Hrvatska svedočila pred Međunarodnim sudom pravde o opravdanosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i nedavne posete dosadašnjeg predsednika Stjepana Mesića Prištini.

Kosovo ne bi trebalo da bude prepreka u hrvatsko-srpskim odnosima, za koje mnogo veći teret predstavljaju nasleđe iz Drugog svetskog rata i, posebno, sukobi u BiH 1990-ih godina, napomenuo je Pupovac.

"Od Hrvatske se može samo očekivati da s više obzira pristupa tom pitanju i da politiku 'guranja prsta u oko' zameni politikom druge vrste", rekao je on.

Pupovac je kazao da veruje da će Josipović "odigrati pozitivnu ulogu i da će njegova politika, kao i politika vlade, u ovoj godini biti posvećena regionu kao pretpostavci uspešnog završetka pregovora sa EU".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.