Josipović: Rado ću posetiti Beograd

Zagreb -- Rado ću posetiti Beograd kada se za to obave odgovarajuće pripreme, kaže za "Danas" novoizabrani hrvatski predsednik, Ivo Josipović.

Izvor: Danas
Podeli

Kada je u pitanju hrvatska tužba za genocid protiv Srbije, Josipović podseća da je ona podneta u vreme kada tadašnja SRJ nije dovoljno sarađivala na utvrđivanju sudbine nestalih, kada nije želela vratiti kulturno blago koje je odneseno iz Hrvatske u Srbiju, a nije sarađivala ni na kažnjavanju ratnih zločina.

Od tada do danas, prema rečima novog šefa hrvatske države, učinjen je ozbiljan napredak.

“Iako je sudbina oko 1.300 ljudi još nepoznata, saradnja na potrazi je dobra. Deo kulturnog blaga je vraćen, a Srbija sudi ratnim zločincima i sarađuje sa Hagom”, kaže Josipović, ali i dodaje da problem koji ostaje nerešen jeste predaja Ratka Mladića i Gorana Hadžića Hagu, utvrđivanje sudbine svih nestalih, te odlučan povratak otetog kulturnog blaga.

“Ako bi se tu postigao zadovoljavajući napredak, sigurno bi se postavilo pitanje čemu tužba, jer ona sama sebi nije svrha. Ona služi ako svoje zahteve ne možete ostvariti dogovorom”, naveo je Josipović.

Saradnja Beograda i Zagreba, prema Josipovićevim rečima, mora da bude bolja, jer je to garancija sigurnosti i napretka u regionu. “To je interes obe države, to je interes mira u ovom delu sveta”, kazao je Josipović.

Ubedljivu pobedu Josipovića na izborima, analitičari ocenjuju kao potvrdu biračkog tela Hrvatske da se ta zemlja što pre priključi EU.

Josipović, za list “Danas”, ocenjuje da je 1. januar 2012. realni rok za pristupanje njegove zemlje EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.