Kon: "Tamiflu" neće biti povučen

Lek "tamiflu“ na koji je, prema izveštaju SZO, virus novog gripa postao otporan neće biti povučen iz upotrebe u Srbiji, kaže za "Danas“ epidemiolog Predrag Kon.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.11.2009.

01:11

Default images

"Tamiflu neće biti povučen iz upotrebe kod nas. To je samo pojava u jednoj situaciji, u ovom slučaju u Velsu. Izolovano je 60 virusa koji su rezistentni na 'tamiflu', a ima na hiljade slučajeva u kojima je baš 'tamiflu' pomogao. To je solidan lek, a imamo rezervni lek - relenca, koji se takođe može primenjivati“, ističe Kon.

Prema njegovim rečima, zbog ovakvih slučajeva se i vrši nadzor, pa je i Srbija uključena u evropski sistem nadzora, upravo da bi imala pravovremene informacije.

"Neprekidno se prati rezistencija na lekove protiv novog gripa“, rekao je Kon.

Na pitanje da li se i dalje savetuje vakcinacija protiv novog gripa, Kon kaže da se apsolutno savetuje vakcinacija.

"To je jedina zaštita od gripa. Vakcina neće biti promenjena“, navodi Kon.

Prema njegovim rečima, stav lekara u domovima zdravlja, koji ne savetuju vakcinaciju, postupno će se menjati, naročito posle podrške Srpskog lekarskog društva.

"Ovde nije reč o odlukama da li se vakcinisati ili ne. Kao što epidemiolozi ne odlučuju o tehnici sprovođenja neke operacije ili načinu lečenja nekih malignih bolesti, tako i neke druge grane medicine ne bi trebalo da imaju uticaj na to treba li sprovoditi imunizaciju. To je isto kao kada bih pričao o tome da li treba sprovoditi neku operaciju“, zaključuje Kon.

Mutacije novog virusa gripa uočene su u Brazilu, Kini, Japanu, Meksiku, Ukrajini, SAD, Norveškoj i Britaniji. U bolnici u Velsu su zabeleženi i slučajevi prenosa mutacije novog gripa na druge ljude.

Otpornost na "tamiflu" tokom terapije i ranije je primećena, ali ne i slučajevi prenošenja virusa među ljudima. Virus sa mutacijom je osetljiv na antivirusne lekove "oseltamivir" i "relenca", a studije pokazuju da trenutno dostupna vakcina za svinjski grip pruža zaštitu.

Ipak, pojedine osobe zaražene mutiranim virusom su se izlečile sa uspehom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: