Ukrajina: Umrlo 95 osoba

U Ukrajini je od gripa i teških respiratornih problema umrlo 95 osoba, a broj obolelih premašio je 600.000, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo zdravlja.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.11.2009.

16:20

Default images

"Do danas je registrovano 633.877 osoba obolelih od gripa i teških respiratornih infekcija, od kojih je 95 preminulo", izjavio je zamenik ministra zdravlja Zinovi Mitnik. On nije precizirao koliko je ljudi umrlo od novog gripa koji izaziva virus H1N1, tipa A.

Svetska zdravstvena organizacija, koja je u ponedeljak poslala svoju misiju u Ukrajinu, ocenila je da većina registrovanih slučajeva gripa u toj zemlji može da bude pripisana virusu H1N1, izazivaču pandemije.

Mitnik je rekao da se na zapadu zemlje, gde je epidemija počela, primećuju prvi znaci poboljšanja situacije. On je istakao da epidemiolozi procenjuju da je u više padnih regiona zemlje epidemija dostigla vrhunac.

Ukrajinski predsednik Viktor Juščenko najavio je da će sa beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom posetiće jedan od regiona najviše pogođenih epidemijom.

Lukašenko, koji od utorka boravi u poseti Ukrajini, pozvao je da se izbegne panika.

Beloruski predsednik ocenio je juče, nakon objavljivanja da je u Belorusiji pet osoba umrlo od novog gripa, da je pandemija te bolesti "provokacija farmaceutskih kompanija".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: