Treća žrtva novog gripa u Srbiji

U Srbiji je potvrđen i treći smrtni slučaj od novog gripa. Reč je o penzionerki iz Ćuprije, koja je bila srčani bolesnik, rekao je epidemiolog dr Predrag Kon.

Izvor: B92

Sreda, 04.11.2009.

20:10

Default images

Pedesetsedmogodišnja Mirijana D. preminula je na grudnom odeljenju opšte bolnice u Ćupriji. Kon je rekao da je epidemiološka situacija nepovoljna, da postoji mogućnost da se u bliskoj budućnosti pojave novi slučajvi i da epidemija bude prisutna na celoj teritoriji Srbije.

"Ona se 29. oktobra javila hitnoj službi u Ćupriji zbog povišene temperature i zamora. Lečena je do 3. novembra, kada je intubirana, ali nažalost stanje joj se znatno pogoršalo i 4. novembra u devet časova je preminula“, rekao je za B92 predsednik Radne grupe za praćenje novog gripa Predrag Kon.

On je kazao da su ukupno potvrđena 204 nova slučaja, ali da je broj obolelih znatno veći. Među teško obolelima je i jednomesečna beba koja je inficirana virusom i nalazi se na respiratoru.

Na Institutu za imunologiju i virusologiju "Torlak" u toku jednog dana maksimalno se mogu ispitati 24 sumnjiva slučaja, kazao je Kon i istakao da sa pojavom epidemije koja je široko rasprostranjena postaje besmisleno ispitivanje svakog teškog slučaja.

"Važno je da lekari koji zbrinjavaju obolele svaki teški slučaj za koji veruju da je povezan sa gripom A (H1N1) prihvate kao novi grip i odmah započnu sa lečenjem, jer neće biti mogućnosti za ispitivanje svakog teškog slučaja, laboratorijsko ispitivanje vršiće se samo kada je neophodno pacijenta priključiti na respirator", kazao je Kon.

U Ćupriji su već zabranjene posete bolesnicima, a u Čačku ta mera od sutra stupa na snagu. Poste bolesnicima biće zabranjene i u Guči i Ivanjici.

Direktor Zdravstvenog centra u Čačku Momčilo Spasić izjavio je da će zabrana poseta bolesnicima biti na snazi sve dok postoji opasnost od širenja zaraze novim virusom gripa A H1N1.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: