Novo zagađenje vazduha u Pančevu

Republička inspekcija za zaštitu životne sredine utvrdila je povećanu koncentraciju benzola i ukupnih ugljevodonika nemetanskog tipa u Pančevu.

Izvor: B92

Utorak, 21.07.2009.

09:54

Default images

U saopštenju Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja se navodi da je automatski monitoring sistem opštine Pančevo jutros u sedam sati registrovao da je količina benzola bila 48,22 mikrogragama po metru kubnom na mernom mestu "Vojlovica", dok je koncentracija benzena u vazduhu, na tom mernom mestu u 10 časova, iznosila 2,26 mikrograma po metru kubnom.

Koncentracija ukupnih ugljovodonika nemetanskog tipa na mernom mestu "Vatrogasni dom" u sedam časova iznosila je 840,2 mikrograma po metru kubnom, da bi u 10 časova pala na 505,49 mikrograma po metru kubnom.

U toku inspekcijskog nadzora, kako piše u saopštenju, konstatovano je da je Rafinerija, postupajući po rešenju republičkog inspektora za zaštitu životne sredine, prilagodila svoj rad meteorološkim uslovima.

Uvažavajući prognozu Republičkog hidrometereološkog zavoda Srbije, 48 sati unapred radi snabdevanja tržišta, dozvoljena je manipulacija i otprema motornih benzina autocisternama u periodu od šest do 22 časova, a utovar derivata na autopunilištu vrši se uz povraćaj gasne faze.

U 8.50 časova naloženo je da se obustavi manipulacija i otprema motornih benzina na autopunilištu zbog porasta koncentracije benzena na mernom mestu "Vojlovica", a otprema je nastavljena u 9.20 časova.

Taj postupak je, kako je objašnjeno, izvršen preventivno, radi smanjenja eventualne emisije zagađujućih materija.

Republička inspekcija će i dalje vršiti kontrolu i nalagati potrebne mere u cilju zaštite životne sredine u Pančevu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

15 h

Podeli: