Epidemija novog gripa jenjava

Epidemija novog gripa polako jenjava. Bolest se kod većine novozaraženih ispoljava u blažem obliku, a tempo širenja zaraze je isti kao i kod sezonskog gripa.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 05.05.2009.

00:26

Default images

U Meksiku, glavnom žarištu nove infekcije, od srede će ponovo početi da rade restorani, a dan kasnije i biblioteke i muzeji. Otvaranje većine škola odloženo je do 11. maja. Svetska zdravstvena organizacija saopštila je danas da je ukupan broj obolelih od gripa tipa A (H1N1) 1.490.

SZO navodi da je 30 osoba umrlo od te infektivne bolesti i da su svi, osim jednog slučaja, u Meksiku.

Meksiko je danas poslao avion kojim će vratiti u zemlju nekoliko desetina svojih državljana koji se nalaze u izolaciji u hotelima širom Kine zbog sumnje na novi grip, a istovremeno je Kina počela evakuaciju svojih državljana iz Meksika. Meksički avion pokupio je državljane Meksika iz Šangaja i Prekinga, a planirano je da sleti i u Guangdžou i Hong Kong pre nego što se vrati u Meksiko, preneo je Rojters.

Nijedan od 70 Meksikanaca koji su se u Kini nalazili u karantinu ne pokazuje simptome zaraze virusom H1N1.

Kako je izvestila kineska novinska agencija Sinhua, kineski čarter je pokupio 79 kineskih državljana u meksičkom glavnom gradu Sijudad Mehiku, a očekuje se da poveze još preko 20 njih iz Tihuane u domovinu čarterom, jer je Kina ukinula direktne letove ka Meksiku.

Meksiko se smatra epicentrom novog gripa od koga je zaraženo više od 1.200 ljudi u 21 državi sveta. Do sada je potvrđeno 27 smrtnih slučajeva, od kojih 26 u Meksiku i jedan u SAD.

Portparol američke ambasade u Pekingu Ričard Buangan izjavio je da je najmanje četiri američkih građana stavljeno u karantin u Kini, ali da je većina puštena i da SAD nisu nisu izdale protest povodom toga.

Portparol kineskog Ministarstva inostranih poslova Ma Džaosu rekao je novinarima da se i 25 kanadskih studenata nalazi u karantinu na severoistoku Kine, ali da ne pokazuju simptome meksičkog gripa.

Neimenovani zvaničnik iz kanadske ambasade u Pekingu potvrdio je da kanadska vlada zna da su studenti sa Univerziteta u Montrealu, koji su došli u Kinu prošle nedelje da bi studirali kineski jezik, u karantinu u hotelu u Čangčunu.

U Hong Kongu, oko 300 gostiju i osoblja nalazi se i dalje u karantinu u jendom hotelu gde je potvrđen jedini slučaj zaraze meksičkim virusom kod 25-godišnjeg Meksikanca.

SZO: U svetu 1.124 zaražena

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je danas da se broj potvrđenih slučajeva novog gripa tipa A (H1N1) popeo na 1.124 sa ranijih 1.025, kao i da za sada ima 26 potvrđenih smrti od te zaraze.

Prema izveštaju SZO, do sada je 21 zemlja potvrdila slučajeve obolelih od novog gripa.

Najviše zaraženih ima u Meksiku, gde se zaraza početkom aprila i pojavila, 590 slučajeva i 25 potvrđenih smrti.

U SAD ima 286 zaraženih i jedan smrtni slučaj - dvogodišnje dete koje je iz Meksika došlo u posetu rođacima u Teksas i tu preminulo.

Prema poslednjim podacima SZO, u Kanadi ima 140 slučajeva, u Španiji 54, Britaniji 18, Nemačkoj osam, na Novom Zelandu šest, u Francuskoj i Izraelu po četiri, Italiji i Salvadoru po dva, a Austrija, Hongkong, Kostarika, Kolumbija, Danska, Irska, Holandija, Portugal, Severna Koreja i Švajcarska imaju po jedan potvrđeni slučaj novog gripa.

Brojevi SZO, međutim, najčešće se ne poklapaju sa podacima koje objavljuju pojedinačni nacionalni zdravstveni organi.

Tako je u Italiji zabeležen peti slučaj novog gripa. Zaraza je registrovana kod u Firenci, kod mladića koji je prošle nedelje doputovao iz Meksika, javila je agencija ANSA.

Mladić star 32 godine, javio se u bolnicu nakon što je dobio visoku temperaturu, pa je posle analiza ustanovljeno da boluje od meksičkog gripa.

Zaražena osoba je dobila odgovarajuću terapiju i sada se nalazi u dobrom zdravstvenom stanju, navodi ANSA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: