Sindikat obrazovanja preti štrajkom

Sindikat obrazovanja preti da osnovci i srednjoškolci mogu ostati neocenjeni na polugodištu ukoliko se do 15. decembra ne isplati jednokratna novčana pomoć.

Izvor: B92

Utorak, 09.12.2008.

13:57

Default images

Već stižu zahtevi sindikata da se izvrši revizija predloga budžeta za iduću godinu, jer njime nisu predviđena sredstva ni za rast plata u javnom sektoru, ni za isplatu regresa i toplog obroka.

Prosvetni radnici zahtevaju da im se u narednih nedelju dana isplati pomoć od pet do osam hiljada dinara, jer tvrde da za to ima novca u ovogodišnjem budžetu Ministarstva prosvete.

U suprotnom, imaju spremnu akciju, kaže za B92 predsednik Sindikata obrazovanja Branislav Pavlović.

"Ukoliko se sve to ne ispuni, sindikati će sprovesti odluku o jednoj posebnoj vrsti štrajka koji neće biti onaj uobičajeni štrajk nego nastavnici neće zaključiti ocene, neće se održati nastavnička veća", rekao je Pavlović.

"Sutra su pregovori sa ministrom prosvete i ministrom finansija i videćemo šta će dalje da se dešava", dodao je Pavlović.

To je samo jedan u nizu zahteva zaposlenih, čija se primanja finansiraju iz budžeta. Svima u javnom sektoru, prema predlogu budžeta za 2009, plate će biti zamrznute.

Tokom izrade budžeta, Vlada nije ukalkulisala ni regres ni topli obrok od sedam hiljada dinara, što je, inače, predviđeno Opštim kolektivnim ugovorom, koji je sa sindikatima nedavno potpisao ministar rada.

Predsednik Samostalnog sindikata Ljubisav Orbović, koji prema saznanjima B92 u ovim trenucima razgovara sa premijerom Mirkom Cvetkovićem, kategoričan je da ta odredba mora da se primenjuje od 1. januara.

"To je akt koji je potpisan, potpisan je svega pre mesec dana i nema uopšte alternative da li će se akt poštovati ili neće", kazao je Orbović.

"U suprotnom, na svaki mogući način ćemo se boriti, prvo legalnim putevima, kroz inspekciju i tužbe, a ako treba, posle toga i ličnim sukobima, znači protestima, štrajkovima, pa i energičnije, ako bude trebalo", rekao je Orbović.

Lider drugog velikog sindikata, Nezavisnosti, Branislav Čanak za B92 kaže da on sa predstavnicima Vlade ne namerava da razgovara sve dok ne dobije ozbiljan signal da će u budžetu biti para za rast plata u 2009.

"Do sada su nam govorili da ne može ništa, da je sve upakovano, da nema izvan ovih okvira koji su ugovoreni na nivou Vlade, da će to tako ići na Skupštinu i da će tako tamo i da bude u opticaju", objašnjava Čanak.

"Prema tome, ja ne znam, ako do sada nije bilo opcija za bilo kakve izmene, mi čekamo da nam neko javi da su se šalili i da nekih opcija ima, pa bismo videli da li su to neke ozbiljne opcije ili su nova šala", rekao je Čanak.

Čanak kaže da će do kraja godine Nezavisnost pripremiti plan štrajkova, koji bi mogli da počnu u januaru.

Protest već za sutra, i to ispred zgrade Vlade Srbije, najavila je i Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: