RS: Različite reakcije na izručenje

Političari iz Republike Srpske na različite načine komentarišu izručenje bivšeg predsednika RS Radovana Karadžića u Hag.

Izvor: B92

Sreda, 30.07.2008.

13:47

Default images

Visoki funkcioner Saveza nezavisnih socijaldemokrata Rajko Vasić ocenio je da će izručenje Karadžića Hagu "smiriti političke strasti u Srbiji", dodajući da "ultradesnica sa Srpskom radikalnom strankom na čelu situaciju u vezi sa Karadžićem obilato koristi kao povod za rušenje aktuelne vlasti".

Prema njegovim rečima, hapšenjem Karadžića i potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ultradesnica i "neartikulisana masa koju predvode radikali ostaće bez političke hrane, što će Srbiji konačno otvoriti put ka demokratizaciji i evropskim integracijama".

Lider Srpske demokratske stranke Mladen Bosić izjavio je da se moglo očekivati Karadžićevo izručenje Hagu, ali da je "veliko iznenađenje to što OHR nije dozvolio njegovoj porodici da ga poseti u pritvorskoj jedinici u Beogradu".

Bosić je ocenio da je takav postupak "necivilizovan" i da je OHR na taj način "pokazao da je nivo humanosti i gledanja na Srbe u BiH poseban".

Predsednik Socijalističke partije RS Petar Đokić smatra da je Karadžićeva ekstradicija bila neizbežna i da se mogla očekivati svakog trenutka.

On je naveo da Srbija sada treba da pomogne Karadžićevoj odbrani tako što će otvoriti pristup dokumentima i insistirati na pravičnom suđenju.

Đokić je još kazao da je Karadžićevo izručenje bilo rešenje za Beograd da prestanu tenzije koje su stvarale pojedine političke stranke, koje su situaciju u vezi sa Karadžićem koristile za svoje političke ciljeve.

Prema njegovim rečima, u Srbiji je to činila SRS, a u RS SDS.

Predsednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić izjavio je da svi koji su počinili ratne zločine treba da odgovaraju, ocenjujući da je danas sa Karadžićem u Hag trebalo da otputuju i bošnjački ratni lideri, poput Harisa Silajdžića, Ejupa Ganića, te generala Atifa Dudakovića i Vahida Karavelića.

Dukić smatra da je Haški tribunal "pokazao da je antisrpski", najavljujući da će predstavnici Saveza logoraša RS svedočiti na suđenju bivšem predsedniku RS "ne da bi branili Karadžića, već da bi dokazali istinu o stradanju srpskog naroda tokom rata u BiH".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

11 h

Podeli: