Koštunica: Ko sme biti saučesnik

Premijer Vojislav Koštunica izjavio da bi svako ko bi u ime Srbije potpisao SSP sa EU postao saučesnik u ostvarivanju pravog cilja tog dokumenta - razbijanju Srbije.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 26.04.2008.

10:56

Default images

Koštunica je rekao da je uveren da svaki građanin Srbije vidi da se stvari prikrivaju i da nešto ozbiljno nije u redu sa "Solaninim sporazumom" koji se nudi Srbiji na potpisivanje.

"Izjave Olija Rena i drugih zvaničnika EU pokazuju da je pravi cilj potpisivanja Solaninog sporazuma samo jedan, a to je da se sutra tvrdi da je Srbija priznala lažnu državu Kosovo", kazao je Koštunica.

Prema njegovim rečima, jednostrana nezavisnost Kosova proglašena je smišljeno i namerno posle parafiranja a pre potpisivanja sporazuma sa EU, kako bi se potpis Srbije mogao tumačiti kao priznanje nezavisnosti "prve NATO države na svetu".

"Navešću konkretan primer, kada bi sada, pošto je 17 država EU priznalo jednostranu nezavisnost, Srbija potpisala sporazum sa EU, onda bi svih ovih 17 država smatralo da je sporazum potpisan ne sa celovitom Srbijom već sa Srbijom bez Kosova", kazao je Koštunica.

"Danas moramo postaviti pitanje ko sme u Srbiji da ignoriše ove činjenice i da prikriva pravi cilj Solaninog sporazuma", naveo je Koštunica.

"Onaj ko skriva ove činjenice postaje saučesnik u ostvarivanju pravog cilja Solaninog sporazuma, a to je razbijanje Srbije i priznavanje jednostrane nezavisnosti ove lažne tvorevine", rekao je srpski premijer.

Samardžić: Nebitno šta misli "krug dvojke"

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić izjavio je da je problem potpisivanja Sporazuma o stablizaciji i pridruživanju Srbije sa EU pre svega politički i da za odbranu Kosova "nije bitno šta misli neko iz kruga dvojke".

"EU je dovela svoju misiju bez pravnog osnova kojoj je cilj sprovođenje nezavisnosti Kosova i Metohije", rekao je Samardžić, koji je potpredsednik DSS-a, za današnju "Politku".

On je rekao da je "drugi problem što je 18 država članica EU priznalo nezavisnost Kosova i Metohije i da Srbija mora pre potpisivanja SSP sa EU da razjasni šta to znači u slučaju kada Unija prema Kosovu deluje kao prema nezavisnoj državi".

Upitan da li misli da su građani Srbije svesni da će ih odbrana Kosova koštati, i koliko će ih koštati, Samardžić je odgovorio da "tu mora da rezonuje sa stanovišta države i da tu nije bitno šta neko iz kruga dvojke misli".

"Tu je bitno šta misli neko iz Osojana i Mitrovice. Pitajte njih, oni su taj ugroženi deo države i kompetentni su da daju odgovor", rekao je on.

Aligrudić: Trebalo je podneti tužbe

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić ocenio da je politici odbrane Kosova pričinjena znatna šteta time što Međunarodnom sudu pravde u Hagu nije podneta tužba protiv država koje su priznale "nelegalno proglašenu nezavisnost pokrajine".

Aligrudić je podsetio da su parlamentarni izbori u Srbiji raspisani jer nije postojalo razumevanje među koalicionim partnerima o pitanju koje DSS smatra ključnim državnim pitanjem - odbrani Kosova.

Aligrudić smatra da se nesaglasjem u vezi sa tim da li treba podneti tužbu ili čekati na neobavezujuće mišljenje Generalne skupštine UN međunarodnoj zajednici šalje poruka da više ne postoji jedinstvena politika državnog vrha Srbija o kojoj se toliko pričalo i ocenio da je to "samo po sebi već podrivajuće".

On je ocenio da je "relativno dobra" pozicija naše države u Strazburu, jer je veliki broj poslanika Parlamentarne skupštine Saveta Evrope protiv priznavanja nezavisnosti Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

86 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: