Koga će podržati ostali

Ko će biti predsednik Srbije posle 3. februara odlučivaće i glasači koji su u prvom krugu izbora glasali za druge predsedničke kandidate.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.01.2008.

16:44

Default images

Većina stranaka čiji kandidati nisu uspeli da uđu u drugi izborni krug odbija da se izjasni da li će 3. februara podržati Borisa Tadića ili Tomislava Nikolića. Raspisivanje predsedničkih izbora u Srbiji dovelo je do ozbiljne krize unutar vladajuće koalicije, a videće se da li je u drugom krugu moguće pomirenje.

Ipak, jedan od lidera te koalicije, Mlađan Dinkić, za B92 ocenjuje da bi drugi krug mogao biti šansa za pomirenje i da bi podrška DSS-a Tadiću mogla da izgladi poljuljane odnose.

"Sasvim je prirodno da, ako smo u koaliciji na republičkom nivou, premijer, odnosno g. Koštunica podrži g. Tadića u drugom krugu. To bi bilo prirodno za očekivati", kaže lider G17 plus.

Tako je bilo prirodno da je podržao Velimira Ilića jer mu je on bio koalicioni partner na republičkim izborima. Ali, ipak smo mi sada u koaliciji. Pošto Ilić nije prošao, prirodno bi bilo da podrži Tadića", kaže Dinkić.



Čedomir Jovanović jedan je od retkih predsedničkih kandidata koji je odmah posle objavljivanja prvih rezultata nagovestio kome bi mogao da pruži podršku u drugom krugu.

"Ja želim da razgovaram sa Borisom Tadićem, ne želim da pravim kompromise koji bi podrazumevali da imam pravo da posao oko koga sam se dogovorio s vama u drugom krugu prokockam", rekao je on.

"Ali, želim da razgovaram sa Borisom Tadićem oko načina na koji ćemo pokušati da sprečimo povratak Srbije u onu prošlost protiv koje smo se tako žestoko borili", kaže on.

Ostale stranke ili se nisu oglašavale o pitanju podrške kandidatima u dugom krugu ili su najavljivale da će o tome blagovremeno odlučiti stranačke instance.
Ivica Dačić, predsednik SPS-a, kaže da je ta stranka otvorena za razgovor. "Ko želi s nama da razgovara, otvoreni smo za razgovor, ali niko ne može očekivati našu blanko podršku posle svega što su uradili ili govorili protiv SPS-a", rekao je on za B92.

Funkcioner DS-a Dušan Petrović očekuje glasove i te stranke, kao i LDP-a.

"Ja sam uveren da će značajan broj onih koji su glasali za SPS takođe glasati za Borisa Tatića. Mislim da to nije ništa ni neobično ni nelogično, kao što očekujem da ogroman broj onih koji su glasali za LDP glasa za Tadića", rekao je on za B92.

U Novoj Srbiji, čiji se predsednički kandidat nije pojavio u izbornom štabu svoje stranke u Beogradu, takođe najavljuju da će predsedništvo partije o eventualnoj podršci nekom od predsedničkih kandidata odlučiti do kraja ovog meseca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: