Svedoci: Nismo znali za zločin

Beograd -- Dva svedoka na suđenju za zločin u Suvoj Reci u iskazu tvrde da nemaju saznanja o civilnim žrtvama niti sakupljanju leševa.

Izvor: Beta
Podeli

Svedoci na suđenju optuženima za zločin u Suvoj Reci Milovan Stanojević i Milorad Stojanović rekli su da su za ubistvo 48 Albanaca, članova familije Beriša, čuli nakon što su proterani sa Kosova.

Stanojević i Stojanović, nekadašnji poslanici u Skupštini Srbije, a tokom NATO bombardovanja članovi štaba civilne zaštite u Suvoj Reci, izjavili su pred Većem za ratne zločine da nemaju saznanja o civilnim žrtvama niti sakupljanju leševa u tom mestu.

Prema iskazima više svedoka, civilna zaštita je bila angažovana na sakupljanju leševa u Suvoj Reci i na Reštanskom putu gde su, po optužnici 26. marta ubijeni muškarci, žene i deca iz porodice Beriša.

Stanojević je rekao da ne zna za to, navodeći da se na sastancima štaba pričalo o zbrinjavanju civilnog stanovništva, uglavnom srpskog, pošto je "stalno pretila opasnost od albanskih terorista".

Prema rečima svedoka Milorada Stojanovića, koji je u tokom NATO bombardovanja bio opštinski funkcioner, Albanci su odlazili sa Kosova "po dogovoru njihovih moćnika".

Za naređivanje i ubistvo članova porodice Beriša optuženi su tadašnji komandant PJP "Niški odred" Radoslav Mitrović, komandir policije u Suvoj Reci Radojko Repanović, njegov pomoćnik Nenad Jovanović, policajci iz Suve Reke Slađan Čukarić, Miroslav Petković, Zoran Petković, Ramiz Papić i pripadnik Resora državne bezbednosti Milorad Nišavić.

Po optužnici, policajci iz Suve Reke streljali su sa više saboraca nekoliko starijih članova porodice Beriša, a ostale muškarce, žene i decu oterali u obližnju piceriju "Kalabrija" u koju su ubačene dve ručne bombe, a potom je pucano u sve koji su davali znake života.

Suđenje se nastavlja 5. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.